31.8.23

Γλυπτά Παρθενώνα: "Αλαζονική η στάση του Βρετανικού Μουσείου" - "Είναι ειδικοί στο χειρισμό κλεμμένων έργων τέχνης"


Σκληρή κριτική στο Βρετανικό Μουσείο από ΜΜΕ της χώρας - "Ξεκάθαρα το σκάνδαλο ζημιώνει τη θέση του Μουσείου σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα" αναφέρει ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής LSE, Κέβιν Φέδερστοουν

Την εκτίμηση ότι οι κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο αποδυναμώνουν το επιχείρημά του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ότι η επιστροφή τους στην Ελλάδα θα εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλειά τους, εξέφρασε ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής LSE, Κέβιν Φέδερστοουν.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής του London School of Economics ανέφερε: "Σύντομα το Μουσείο θα δει νέους υποψηφίους για να αναλάβουν τη θέση του διευθυντή. Και είμαι σίγουρος ότι μια από τις ερωτήσεις που θα τους κάνουν είναι ποια είναι η θέση τους σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ποια είναι τα επιχειρήματα τους για την παραμονή των Γλυπτών στο Λονδίνο.
Ξεκάθαρα, τα γεγονότα που παρακολουθούμε, έχουν προκαλέσει ζημιά στο Μουσείο. Αμφισβητείται, πιστεύω, η αλαζονική στάση του Μουσείου, έχει μια σχεδόν αποικιακή θέση, υπό την έννοια πως ισχυρίζεται ότι τα αντικείμενα που έχουν παρθεί από διάφορα μέρη του κόσμου είναι ασφαλέστερα μέσα στο Βρετανικό Μουσείο. Ξεκάθαρα, αυτό τώρα μπορεί να αμφισβητηθεί.
Αλλά δεν αλλάζει τα συνολικά επιχειρήματα και τους περιορισμούς που υπάρχουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Βλάπτει την εικόνα και την αντίληψη που υπάρχει για το Μουσείο, αφαιρεί την αλαζονεία, αλλά τα βασικά επιχειρήματα, παραμένουν ως είχαν.
Αναπόφευκτα, κάθε ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε το σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου, για να ενισχύσει τη θέση της σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εδώ στη Βρετανία έχουμε δει αντιδράσεις από μέλη του κοινοβουλίου που ισχυρίζονται ότι η θέση της Αθήνας είναι καιροσκοπική, για να ενισχύσει τη θέση της μέσω του σκανδάλου.
Ναι, αλλά με αιτιολόγηση. Ξεκάθαρα, το σκάνδαλο ζημιώνει τη θέση του Μουσείου. Επηρεάζει την άμεση προοπτική; Όχι. Πιστεύω ότι η εγχώρια πολιτική για τα Γλυπτά, εδώ στη Βρετανία, κοιτάζει προς τις εκλογές.
Στη Βρετανία έχουμε κοινοβουλευτικές εκλογές το 2024 και πιστεύω ότι η νυν κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δεν θα νιώθει τόση αυτοπεποίθηση ώστε να κάνει μια συμφωνία με την Αθήνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, πριν γίνουν εκλογές, σε αυτή την προεκλογική περίοδο όπου η κυβέρνηση είναι αδύναμη και μη δημοφιλής.
Αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους 14 μήνες περίπου, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει μια συμφωνία.
Περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν μετά τις εκλογές και με μια νέα κυβέρνηση, που θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε αυτό το θέμα.
Προφανώς το σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου δεν επηρεάζει μόνο το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά επηρεάζει την παραμονή στο Μουσείο αντικειμένων από πολλά μέρη του κόσμου. Και επηρεάζει το αφήγημα του Μουσείου ότι εδώ τα τεχνουργήματα είναι ασφαλέστερα εδώ στο Λονδίνο".
Σκληρή κριτική από τα βρετανικά ΜΜΕ
"Η σιωπή από την Ελλάδα είναι σημάδι ότι μία συμφωνία για τα Γλυπτά είναι κοντά", ισχυρίζεται δημοσίευμα των Financial Times μετά το μεγάλο σκάνδαλο της κλοπής θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο. Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει σοκαριστικά κενά στη φύλαξη των πολύτιμων αντικειμένων ενώ οι φωνές εντείνονται να αλλάξει ο νόμος για την επιστροφή αρχαιοτήτων στην χώρα τους.
Εν τω μεταξύ η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αποζημιώσεων καταδικάζει "τον νόμο του 1963 που εμποδίζει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και των Μπρούτζινων του Μπενίν". Η βουλευτής των Εργατικών Μπελ Ριμπέιρο-Άντι είπε στον Guardian ότι οι κλοπές αποκαλύπτουν τη "γελοία" στάση του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των αντικειμένων.
Η Independent, εκτός από το άρθρο όπου αποκαλύπτει μεγάλα κενά στην επίβλεψη των επισκεπτών και των υπαλλήλων στις αποθήκες – θησαυροφυλάκια του Μουσείου, πριν λίγο ο Ντένις Μακσέιν πρώην υπουργός εξωτερικών για την Ευρώπη κάνει παρέμβαση με άρθρο του στην εφημερίδα με τίτλο: "Το Βρετανικό Μουσείο είναι ειδικός στο χειρισμό κλεμμένων έργων τέχνης – ρωτήστε απλώς την Ελλάδα".
Εκεί περιγράφει πως ο ίδιος είχε προσδοκίες από την κυβέρνηση Μπλερ να ταχθεί με την καμπάνια της Μελίνας Μερκούρη. Μάλιστα λέει ότι οι Εργατικοί είναι παράξενα σιωπηλοί στο να ζητήσουν δράση για την κλοπή.
Η Telegraph ήρθε να απαντήσει με τίτλο άρθρου "Τακτοποιήστε τα του οίκου σας πριν προχωρήσετε στη συμφωνία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα". Η Telegraph φιλοξενεί συχνά άρθρα γνώμης για την διακοπή κάθε συζήτησης για την επιστροφή των Γλυπτών.

Πηγή: REUTERS thetoc.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com