31.8.23

Ανατολικά της Καρπάθου σπεύδουν οι Γάλλοι για να στείλουν μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος μετά την πλεύση του Anadolu

 

Δεσμεύτηκε η περιοχή ανατολικά του ελληνικού νησιού για άσκηση των Γάλλων με πυρά

Μετα την κοινή άσκηση αμερικανών και τούρκων ανατολικά της Καρπάθου, την οποία οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν και για να κάνουν επίδειξη ισχύος με την παρουσία του μίνι αεροπλανοφόρου τους Anadolu δίπλα στο πιο σύγχρονο και μεγαλύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Gerald Ford, αλλά και για αμφισβητήσουν το FIR Αθηνών με την αποστολή μαχητικών F-16 που μπήκαν σε αυτό χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, σειρά στην συγκεκριμένη περιοχή λαμβάνουν οι Γάλλοι.

Να υπενθυμίσουμε πως στην σχετική ανάρτηση το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει: «Πραγματοποιήθηκαν διμερείς εκπαιδεύσεις μεταξύ του USS GERALD R. FORD Aircraft Carrier Task Group και των TCG ANADOLU, TCG GÖKSU και TCG GEDİZ.

Στο πλαίσιο των εκπαιδεύσεων, ο Διοικητής της Νότιας Ομάδας Μάχης Πλοίαρχος Yusuf Akyüz και η συνοδευτική αντιπροσωπεία μεταφέρθηκαν στο αεροπλανοφόρο USS GERALD R. FORD με ελικόπτερο που σταθμεύει στο TCG ANADOLU».

Ο εκπρόσωπος μάλιστα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Ζεκί Ακτούρκ επεσήμανε σχετικά: Μεταξύ της Ομάδας Μάχης του αεροπλανοφόρου USS GERALD R. FORD και των TCG ANADOLU, TCG GÖKSU και TCG GEDİZ, διεξάγονται διμερείς εκπαιδεύσεις (Αεράμυνα, Μάχη και Φωτογραφική λήψη) στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 21-24 Αυγούστου. Στην εν λόγω δραστηριότητα συμμετέχουν με εκπαιδευτικές πτήσεις και αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Επιπλέον, το USS MOUNT WHİTNEY που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποίησε επίσκεψη στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης μεταξύ 18-20 Αυγούστου».

Όπως μάλιστα αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, oι Αμερικανοί μάλιστα κάλεσαν και τον γαμπρό του Ερντογάν Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, η εταιρεία του οποίου κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar να επιθεωρήσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Gerald Ford, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα για τις προσπάθειες που κάνει η Τουρκία να συνδυάσει τα δικά της μη επανδρωμένα με το μίνι αεροπλανοφόρο της Anadolu.

Σύμφωνα με την NAVTEX ΗΑ23 που εξέδωσε ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας στο Ηράκλειο και στην σχετική περιοχή που δεσμεύτηκε στις 29 Αυγούστου το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας θα εκτελέσει ασκήσεις πυρών.

Φαίνεται πως οι Γάλλοι δεν θέλουν να αφήσουν αναπάντητη την επίδειξη ισχύος που έκαναν οι Τούρκοι με το Anadolu στην περιοχή και μιας και για αυτούς δεν υπάρχει καμιά «δέσμευση» μέσω επίσημου ή ανεπίσημου μορατόριουμ, στέλνουν στην περιοχή μονάδα του πολεμικού τους ναυτικού να…πράξει τα δέοντα, ώστε στην Άγκυρα να μην θεωρήσουν πως στην ευαίσθητη αυτή περιοχή «παίζουν» μπάλα μόνοι τους.