24.8.23

Φωτιά τώρα στον Αυλώνα: Τρία νέα μέτωπα ανά μία ώρα - Καταδίωξη οχήματος για εμπρησμό- Δύο προσαγωγές υπόπτων- 60 τραυματίες πυροσβέστες από τις πυρκαγιές

 

12 πυρκαγιές μόνο στον Αυλώνα το τελευταίο 24ωρο

 αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Αρτοποιός

Τρεις εστίες φωτιάς μέσα σε τρεις ώρες ξέσπασαν στον Αυλώνα, οι δύο αντιμετωπίστηκαν ενώ σε εξέλιξη είναι η τρίτη στην περιοχή Άγιος Γεώργιος, όπου έχουν σηκωθεί και ενάερια μέσα. Οι πυρκαγιές ξέσπασαν στις 10, 11 και 12 το πρωί της Πέμπτης (24/8) στις περιοχές Συικάμινο, Ασπρόχωμα και Άγιος Γεώργιος, με την τελευταία να είναι η πιο σοβαρή.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε δύο προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό.

Αρτοποιός: 12 πυρκαγιές μόνο στον Αυλώνα το τελευταίο 24ωρο


Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιός, ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος πάνω από την Πάρνηθα έχει δεσμευτεί αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση και σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται όροι ασφάλειας πτήσεων, τόνισε αναφερόμενος σε πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Όπως τόνισε παράλληλα ο κ. Αρτοποιός, το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 12 πυρκαγιές μόνο στον Αυλώνα.

Καταδίωξη οχήματος για εμπρησμό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν καταγγελίες για συγκεκριμένο όχημα το οποίο κινούνταν από το πρωί στην περιοχή στην οποία ξέσπασε η φωτιά.

Η θέση στην οποία ξεκίνησε η φωτιά είναι πίσω από την πίσω πλευρά της Πάρνηθας, με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν αμέσως.

Ξεσπάει ο αντιδήμαρχος Αχαρνών - «Δεν πάει άλλο έχει καεί όλη η χώρα»

Η επόμενη ημέρα από το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου έχει μόνο καμένη γη και κατεστραμμένα σπίτια.

Ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Νίκος Ξαγοράρης μιλώντας στην ΕΡΤ δεν έκρυψε την στενοχώρια του αλλά και τον εκνευρισμό του.

«Θαρρώ πως είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Είναι μία κατάσταση που είναι για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για τις Αχαρνές. Υπάρχουν προτάσεις από τους δήμους που δεν έχουν εισακουστεί. Δεν έχουμε κάνει αντιπυρικές ζώνες μέσα στο δάσος, κοιτάμε το δέντρο κι όχι το δάσος

Δεν έχουμε ασχοληθεί με το ποινικό κομμάτι, με τους ανθρώπους που βάζουν τις φωτιές. Είναι θέμα εμπρησμών, δεν μπορεί να μπαίνει φωτιά σε 3-4 σημεία ταυτόχρονα και να λέμε ότι δεν είναι εμπρησμός και ότι είναι από τσιγάρο. Θα πρέπει το ποινικό κομμάτι για αυτούς που βάζουν φωτιά να είναι αυστηρό. Δεν πάει άλλο, έχει καεί όλη η χώρα».

 

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα


Συνολικά, η εικόνα της φωτιάς στην Πάρνηθα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με την πύρινη κόλαση που δημιουργήθηκε τα ξημερώματα, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στα μέτωπα με τις αναζωπυρώσεις. 


Η συνδρομή των πτητικών μέσων, των ελικοπτέρων και των αεροσκαφών, έχει συμβάλει ώστε να περιοριστεί η ένταση της φωτιάς. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι τόσο στους Θρακομακεδόνες όσο και στις περιοχές Μπόσκιζα και Πανόραμα παραμένουν σε επιφυλακή, όπως άλλωστε τους είχε καλέσει μήνυμα από το 112. 

Δεν έχει δοθεί ακόμη εντολή εκκένωσης των Θρακομακεδόνων, είμαστε όμως σε ετοιμότητα, τόνισε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος της Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου.

Τα άλλα μέτωπα

Πολλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης, επισήμανε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε ότι επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία , 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία. Επίσης συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Δίστομο Βοιωτίας ο κ. Αρτοποιός είπε ότι οι περισσότερες αναζωπυρώσεις δημιουργούν μέτωπο και για την αντιμετώπιση τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα από την Τσεχία.

Επιπλέον τόνισε ότι στη μάχη των πυρκαγιών έχουν τραυματιστεί ή έχουν παρουσιάσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα 60 πυροσβέστες.

Παράλληλα ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα κάποιοι χρησιμοποιούν συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Σας γνωρίζουμε ότι ο εναέριος χώρος των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχει δεσμευτεί με οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση. Σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται οι όροι ασφαλείας των πτήσεων και μπορεί να προκληθεί ατύχημα», υπογράμμισε.

Τέλος, επισήμανε ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται και για σήμερα σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς ενώ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος στις περισσότερες περιοχές της χώρας και υπογράμμισε ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς οι πολίτες για τη δική τους ασφάλεια θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

https://www.pentapostagma.gr/