31.7.23

Oι μάχες στην Ουκρανία έχουν μετατραπεί σε πόλεμο drones



Τώρα, περίπου 17 μήνες μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων μιας χρήσης στο πεδίο της μάχης και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης έχει επεκταθεί εκθετικά. Έχουν αναλάβει πολλές από τις λειτουργίες που εκτελούσαν προηγουμένως επανδρωμένα αεροσκάφη ή πιο ακριβές αυτόνομες πλατφόρμες.

Ο Nolan Peterson, Αμερικανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και σύμβουλος άμυνας, εφιστά την προσοχή σε αυτό στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε από την πύλη 19FortyFive.
Πιστεύει ότι οι μάχες στην Ουκρανία έχουν πραγματικά μετατραπεί σε πόλεμο drones .



Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας αναφέρει μια περίπτωση στο μέτωπο, όταν ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμπόδισαν μια ομάδα ρωσικών UAV πάνω από το πεδίο της μάχης, η οποία ήταν μια από τις πρώτες περιπτώσεις σύγκρουσης μεταξύ drones των αντίπαλων πλευρών.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για Ολοκληρωμένες Μη Επανδρωμένες Λύσεις (CCBR) Ντμίτρι Κουζιακίν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS , τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV αφού εμπόδισαν ένα UAV τύπου αεροσκάφους, τις περισσότερες φορές παραμένουν αβλαβή και μπορούν να συνεχίσουν την πτήση τους.
Τα αντιμαχόμενα μέρη άρχισαν πρόσφατα να δίνουν τη σοβαρότερη προσοχή στον αγώνα κατά των drones. Ως εκ τούτου, οι μάχες στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, χαρακτηρίστηκαν από μια απομάκρυνση από τις ακριβές αυτόνομες πλατφόρμες υπέρ της διάσπαρτης μαζικής χρήσης φθηνών συστημάτων μιας χρήσης.
Μια πρόσφατη έκθεση του Βρετανικού Βασιλικού Ινστιτούτου Μικτής Άμυνας (RUSI), που δημοσιεύθηκε λίγο πριν την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χάνουν περίπου δέκα χιλιάδες drones κάθε μήνα. Ο συγγραφέας πρότεινε ότι η απώλεια ρωσικών drones είναι επίσης χιλιάδες κάθε μήνα.Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: κάθε μήνα χάνουν οι εμπόλεμοι χιλιάδες drones, οι πληροφορίες αναφέρουν για 10 χιλιάδες και η ζωή τους είναι 3-6 πτήσεις για τα τετρακόπτερα. Εμείς δεν έχουμε ούτε εκατό σε αριθμό στης ΕΔ γιατί άραγε; Με 300 ευρώ αγοράζεις drone από την Κίνα με δυνατότητα μεταφοράς φορτίου. Η απορία είναι γιατί δεν αγοράζουμε μερικές χιλιάδες και να τα μετατρέψουμε να ρίχνουν δυο οπλοβομβίδες;Μια πληροφορία που δεν την έχω επιβεβαιώσει από άλλη πηγή, αναφέρει πτήση drone άγνωστης προέλευσης στα δάση που μετά άρπαξαν φωτιά. Αν ισχύει αυτή είναι μια τρομακτική είδηση και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com