6.7.23

Θέμα ημερών η κοπή του μετάλλου για την τρίτη φρεγάτα κλάσης FDI HN «Κίμων»


 Προβληματισμός από τα «χαμπέρια» που έρχονται από Ρουμανία

Στα μέσα του τρέχοντος μηνός και συγκεκριμένα στις 11 ή 12 του Ιουλίου θα κοπεί το πρώτο μέταλλο για την τρίτη φρεγάτα FDI κλάσης Κίμων την «Φορμίων». Το πρόγραμμα σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες τρέχει ικανοποιητικά και σε πολλά ζητήματα είναι και αρκετά πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Αυτό που αναμένεται τώρα, είναι όταν ολοκληρωθεί η ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, να εξεταστούν κυρίως οι οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν σχετικά με το πρόγραμμα των κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, για το οποίο οι δύο «παίκτες» που φαίνεται να προηγούνται είναι η γαλλική Group Naval και η ιταλική Fincantieri που ποντάρει πολλά στην συνεργασία της με την αμερικανική ONEX και τα ναυπηγεία της στην Ελευσίνα.

Εν τω μεταξύ όχι και τόσο καλά «χαμπέρια» για μια από τις συναγωνιζόμενες εταιρείες, έρχονται από την Ρουμανία.

Το 2023, θα συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από τότε που το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας συνήψε συμφωνία με μια κοινοπραξία που συνδύαζε τη Naval Group και την Constanța Shipyard. Υποτίθεται ότι οι γαλλικές και οι ρουμανικές εταιρείες θα κατασκεύαζαν σε συνεργασία τέσσερις κορβέτες κλάσης Govind-2500 για το ρουμανικό ναυτικό. Ωστόσο, η διαδικασία σταμάτησε λόγω οικονομικών διαφωνιών μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας.

Το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε πολύ, παρατείνοντας επανειλημμένα την προθεσμία για την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Naval Group και της Constanța Shipyard.

Δεδομένου ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόοδος μέχρι στιγμής, ο υπουργός Angel Tilvar εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση: εάν η γαλλική πλευρά δεν υπογράψει τη σύμβαση εντός της καθορισμένης προθεσμίας, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ολλανδική εταιρεία Damen Naval, η οποία έγινε η δεύτερη φιναλίστ στον διεθνή διαγωνισμό. .

Όταν ο επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η γαλλική εταιρεία θα είχε χρόνο να υπογράψει τη σύμβαση, απάντησε: «Δεν μπορώ να κάνω εικασίες για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας· εμείς στη Ρουμανία γνωρίζουμε τη νομική μας ευθύνη».

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο που ειδικεύεται σε στρατιωτικά θέματα, παρά τα προβλήματα με το πρόγραμμα παράδοσης κορβέτας Govind-2500, η Ρουμανία αποφάσισε πρόσφατα να αγοράσει υποβρύχια κλάσης Scorpen από τη Naval Group.

Στο μεταξύ, η ολλανδική εταιρεία Damen, η επόμενη στη σειρά, προσφέρει κορβέτες κλάσης Sigma 10514, εξοπλισμένες με αμερικανικά όπλα, στο Βουκουρέστι. Ο τρίτος υποψήφιος είναι η ιταλική εταιρεία Fincantieri.

Το 2022, η Damen επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της και διαβεβαίωσε ότι ήταν σε θέση να αντισταθμίσει την καθυστέρηση κατασκευάζοντας κορβέτες ταυτόχρονα στα ρουμανικά ναυπηγεία της στο Γαλάτι και τη Μαγκάλια. Το ναυπηγείο Damen Galați έχει σταθερό ιστορικό έχοντας παραδώσει πάνω από 30 πολεμικά πλοία σε 13 διεθνείς πελάτες.

https://www.pentapostagma.gr/