10.7.23

Νέα Τουρκικά παζάρια για Σουηδία, ΝΑΤΟ, ΕΕ και F-16


Η Τουρκία συνεχίζει τα παζάρια της, με τρόπο που έχει αρχίσει να εκνευρίζει ακόμη και τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται για τα καλά τι τραβάει η Ελλάδα από την «σύμμαχο» Τουρκία.
Μετά τους όρους που ζητούν να τεθούν και τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής τους, που πρότειναν οι Αμερικανοί νομοθέτες (Ελληνοαμερικανικό λόμπυ) ώστε να πωληθούν νέα F-16 στην κατ’ όνομα σύμμαχο Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε με νέα παζάρια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, αν οι Βρυξέλλες ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας πως αυτό είπε, στον ίδιο ακριβώς τόνο και στον Αμερικανό Πρόεδρο!

«Σήμερα, υπάρχει μία Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ για πάνω από 50 χρόνια. Και σήμερα σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι μέλη της ΕΕ. Απευθύνομαι από εδώ και θα το κάνω και στο Βίλνιους, σε αυτές τις χώρες που κρατούν σε αναμονή την Τουρκία μπροστά στην πόρτα της ΕΕ.
Καταρχάς, ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ και μετά κι εμείς θα ανοίξουμε το δρόμο της Σουηδίας, όπως ανοίξαμε τον δρόμο της Φινλανδίας.
Χθες βράδυ, είπα τα ίδια λόγια και στον κ. Μπάιντεν και βρίσκομαι στη θέση να κάνω την ίδια δήλωση στο Βίλνιους.
Γιατί εγώ πιστεύω ότι το έθνος μας έχει προσδοκίες από εμάς και δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλο το βάρος των προσδοκιών του έθνους μας. Πέρασαν 50 χρόνια. Είμαστε η Τουρκία. Δεν είμαστε μία παρακατιανή χώρα. Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό
» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ποιος ευθύνεται για την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει τον κ. Ερντογάν. Διότι εάν τον ενδιέφερε, θα είχε την λογική να κάνει λίγη αυτοκριτική: δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κύπρου που αποτελεί κράτος ενταγμένο στην ΕΕ, συνεχίζει την παράνομη κατοχή του 37% της Κύπρου, απειλεί την κυριαρχία της Κύπρου και της Ελλάδας, υπογράφει παράλογα μνημόνια (με την Λιβύη) και προτάσσει παράλογες αξιώσεις (γαλάζια πατρίδα) παραβιάζοντας την αρχή της καλής γειτονίας που απαιτείται, για να μπορέσει μια χώρα να ενταχθεί στην Ένωση, ενώ παραβιάζει και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ το 1987 και το 1999 έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν επισήμως το 2005, αλλά μετά τη συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τη διαδικασία τον Ιούνιο του 2018.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com