13.7.23

«Η Ελλάδα σύρεται σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία υπό την πίεση ΗΠΑ και Ευρωπαίων»-Σπ.Σουρμελίδης

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ 


από το Omegapress.gr

Διαπραγματεύσεις σε όλα τα  επίπεδα, με την προοπτική να βρεθεί λύση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την εξόρυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς μεγάλες πιθανότητες για ταυτόχρονη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, συμφώνησαν  Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Αφήνοντας αναξιοποίητες τις ευκαιρίες που δόθηκαν από τις συμφωνίες της Τουρκίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός σέρνεται  υπό την πίεση Αμερικανών και Ευρωπαίων. Το χρονοδιάγραμμα  της διαπραγμάτευσης έχει ορίζοντα μάλιστα  το φθινόπωρο, με τον Γεραπετρίτη και τον τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν, να πρέπει να βρουν διέξοδο στα αδιέξοδα. Ιδιαίτερος ο ρόλος του υφυπουργού Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη  αρμόδιου για την διπλωματία στα οικονομικά και ενεργειακά θέματα.

Το χρονοδιάγραμμα  των εξελίξεων ουσιαστικά είχε συμφωνηθεί παρασκηνιακό εδώ και αρκετό καιρό. Μετά την συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ανακοινώθηκε ότι:

Οι δυο χώρες το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας.
Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών (Γεραπετρίτης-Φιντάν) να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.
Θα προχωρήσει νέα συμφωνία για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υπό την καθοδήγηση των υπουργών Άμυνας Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλερ
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Έχει σημασία  αυτό που δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την συνάντηση. Ότι περιμένει γρήγορα απτά, αποτελέσματα από τις διαβουλεύσεις για τη λεγόμενη θετική ατζέντα για την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία. Μπορεί να υπάρξει μια λειτουργική συμφωνία  για τις εξορύξεις χωρίς να επιλυθούν τα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας; Αυτό ουσιαστικά επιδιώκουν και οι Αμερικανοί και οι ευρωπαίοι.Ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται θετικός , αλλά η πραγματικότητα λέει πως τα θέματα είναι δύσκολα και ας έχει πολιτικό κεφάλαιο να δαπανήσει, μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη. Την  οποία άλλωστε επικαλείται, μαζί και με την μεγάλη νίκη Ερντογάν. Ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε επίσης να μιλήσει με σαφήνεια να θα αξιοποιήσει  την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης  ΕΕ- Τουρκίας, λέγοντας το αυτονόητο  ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέρος της διαπραγμάτευσης.

Το τουρκικό παζάρι και μια ακόμα χαμένη ελληνική ευκαιρία

Η Αμερική και η Τουρκία πέτυχαν τους επιμέρους στόχους τους αλλά αυτός που πληρώνει είναι η …Ευρώπη! Ενώ η Ελλάδα είναι απλώς παρατηρητής, αφού δεν τολμάει να θέσει όρους σε αντάλλαγμα της αναβαθμισμένης Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα που έχουν επιβάλλει στην ουσία ΗΠΑ και Γερμανία (ΕΕ) σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, πρακτικά την προσπάθεια εξόρυξης ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο.  Η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα η Τουρκία να βρει νέα χρηματοδότηση μέσω της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕE. Οι ΗΠΑ πέτυχαν να κρατήσουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟικό άρμα με νέες δεσμεύσεις. Ο Ερντογάν που αναζητά άμεσα 100 δις δολάρια (μετά τους σεισμούς) έδειξε ότι δεν μπορεί ούτε θέλει να αποκοπεί από την Δύση και λόγω του οπλοστασίου που έχει ανάγκη για να μπορεί να παίζει το ρόλο της περιφερειακής δύναμης. Διατηρώντας ένα βαθμό ανεξάρτητων κινήσεων.

Το αντάλλαγμα θα είναι η συνέχιση της προμήθειας και ανανέωσης αμερικανικών F-16.
Η Ευρώπη έδειξε ότι δεν θέλει ειδικά αυτή την ώρα  που έχει μέτωπο με τη Ρωσία, να χάσει την Τουρκία.
Η χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος γίνεται με ευρωπαϊκά λεφτά!!!
Τα ευρωπαϊκά λεφτά θα αναχρηματοδοτήσουν τις ευρωπαϊκές επενδύσεις (παλιές και νέες) στην Τουρκία.
Θα πληρώσουν εν μέρει και το πρόγραμμα για τα F-16 που πουλάει η Αμερική στην Τουρκία.

 

Η Ελλάδα παρατηρητής

H «εκβιαστική διπλωματία» της Τουρκίας, ήταν μια ακόμα ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση, να θέσει τα θέματα ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος. Και να το πράξει πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας.
Εφ όσον όλοι θέλουν να προχωρήσει  η αναβαθμισμένη Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας (που σημαίνει και νέα λεφτά), η Αθήνα θα έπρεπε να θέσει όρους.

Πρώτον την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, από την ώρα που η Τουρκία είναι συμβεβλημένο μέλος με την ΕΕ.
Δεύτερον, να αποδεχθεί η Άγκυρα  τις δεσμεύσεις που πηγάζουν από την συμφωνία του 1999, και η οποία προβλέπει ότι αν δεν υπάρχουν συμφωνίες για ανοικτά θέματα, ο δρόμος είναι η προσφυγή στην Χάγη.
Τρίτον, η εγκατάλειψη του casus belli.  Μάλιστα και ο Μενέντεζ, για να πάρει η Τουρκία τα F-16, θέτει όρο να μην τα χρησιμοποιεί κατά μελών της Συμμαχίας, δηλαδή της Ελλάδας.
Είναι η μεγάλη ευκαιρία να τεθούν τα ελληνικά ζητήματα στο τραπέζι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Την οποία όμως απώλεσε ο κ. Μητσοτάκης, προτιμώντας να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ανακοίνωση κυβέρνησης για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

“Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.  Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.  Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.  Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας”.