14.7.23

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τουρκία είναι έτοιμη για μία στροφή

Η "στροφή" που θα κάνει η Τουρκία, εξαρτάται από το πόσων μοιρών θα είναι. Αν είναι 180 μοιρών όλα καλά. Αν όμως είναι 360 μοιρών, τότε μας κοροϊδεύει και η λύση δεν μπορεί πλέον  να είναι πολιτική...
Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

 «Ευκαιρία επανεκκίνησης μετά από 4 δύσκολα χρόνια», χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.


Σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είπε ότι «το καλό κλίμα» ανάμεσα στον κ. Ερντογάν και τον ίδιο «ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο όσον συζητήσαμε», για να σημειώσει ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για μία στροφή, όχι μόνο στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ».

«Είναι καλύτερα να ζούμε σαν πολιτισμένοι γείτονες και σαν φίλοι κι όχι στα κόκκινα, όχι με υπαιτιότητα της Ελλάδας αλλά της Τουρκίας», τόνισε και υπογράμμισε: «Η διαφύλαξη του καλού κλίματος, να μην έχουμε εντάσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις, θα μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε πάνω στη θετική ατζέντα». Και πρόσθεσε ότι η διαφύλαξη του καλού κλίματος «είναι σημαντική κατάκτηση και των δύο χωρών».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει «να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο που θα έχει και απτά αποτελέσματα. Μία είναι η διαφορά, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», ενώ για τη Χάγη τόνισε ότι «η συζήτηση για προσφυγή είναι πρόωρη», προσθέτοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και αυτό δεν κτίζεται από τη μία ημέρα στην άλλη».

Ερωτηθείς για το αν εμπιστεύεται τον πρόεδρο Ερντογάν, ανέφερε ότι «εισέπραξα μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις», για να συμπληρώσει: «Δεν είμαστε αφελείς, αλλά να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το καλοκαίρι του ’20 φτάσαμε σε σημείο απόλυτης πολεμικής ετοιμότητας», για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι πάντα μιλάμε με την Τουρκία «με βάση την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «σύντομα θα έχουμε εξελίξεις για τα εξοπλιστικά» και πρόσθεσε ότι «πάντα θέλουμε απέναντι στην Τουρκία να έχουμε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη».