31.7.23

Η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των πληγεισών περιοχών στη Ρόδο

Συνάντηση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία
 

Από euronews  with ΚΥΠΕ

Κυρ. Μητσοτάκης από την Κύπρο: Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού

Λόγω και της εγγύτητας και των ιδιαίτερων δεσμών με τη Ρόδο, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές στη Ρόδο. 

Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Λευκωσία. 

Σημείωσε επίσης ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από Κύπριους πολίτες και κυπριακές επιχειρήσεις που θέλουν να εμπλακούν σε αυτή την προσπάθεια.

«Απόλυτος συντονισμός Αθήνας - Λευκωσίας»

«Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό είτε σε επίπεδο ΕΕ, Ηνωμένων Εθνών και στο επίπεδο διμερών και πολυμερών επαφών μας να διεκδικούμε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αυτές οι αποφάσεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν ο οδηγός μας. Στον 21ο αιώνα δεν γίνεται να παραμένει ανοιχτή αυτή η ιστορική πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί σε μια ανεξάρτητη χώρα. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του. Για αυτό και είναι εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά την συνάντησή τους.

«Είναι καιρός να ισχύσει σε ολόκληρο το νησί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ο μόνος τρόπος, όπως είπες, είναι να ξεκινήσουν και πάλι υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών οι διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πιο στενά και για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ένα κείμενο το οποίο για πρώτη φορά εκφράζει την ετοιμότητα της ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο στηρίζοντας αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία σε όλα τα στάδια και με όλα τα κατάλληλα μέσα» ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η διαφαινόμενη βελτίωση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι μια ευκαιρία την οποία θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε, υπό την προϋπόθεση να είναι σταδιακή και αναστρέψιμη. «Αυτές οι δύο λέξεις θα αποτελέσουν τον οδηγό σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά δεν είμαστε ταυτόχρονα αφελείς» είπε.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η συνεργασία των μεσογειακών χωρών θα είναι ολοένα και περισσότερο απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ευχαρίστησε την Κύπρο για την βοήθεια που προσέφερε στην Ελλάδα και τη δέσμευση να συμμετάσχει στην προσπάθεια αναδάσωσης της Ρόδου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού μίλησε για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση η οποία είχε στο επίκεντρο την έναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις και οι επιδιώξεις των δύο χωρών είναι κοινές.

«Όσο κι αν κάποιοι είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία "βλέπουν" για δικούς τους λόγους διαφορές μεταξύ μας, οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας είναι κοινοί, όπως και ο τρόπος και τα μέσα για να πετύχουμε τους στόχους. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές και καλωσορίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της 'Αγκυρας για την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

«Περαιτέρω συνεργασία»

Σε μια περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας αναφέρθηκαν οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας, σε δηλώσεις τους πριν την κατ 'ιδίαν συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι "θα ανακοινώσουμε και κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, ενέργειες που θα αποδεικνύουν αυτή την έντονη μας πεποίθηση για περαιτέρω συνεργασία", ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι "η συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων είναι άριστη και ότι θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε ένα ακόμα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο ως προς τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε".

Καλωσορίζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι "είμαι σίγουρος ότι η εξαιρετική μας συνεργασία θα συνεχιστεί, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και σήμερα μέσα και από τις διαβουλεύσεις που θα έχουμε είμαι σίγουρος ότι θα ανακοινώσουμε και κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, ενέργειες που θα αποδεικνύουν αυτή την έντονη μας πεποίθηση για περαιτέρω συνεργασία".

Είπε ότι η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο δεν είναι μόνο συμβολικής σημασίας, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, "λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που έχουμε ενώπιον μας και προσβλέπω στις συζητήσεις μας, στη συζήτηση που θα γίνει και κατ'ιδίαν αλλά και αργότερα με τις αντιπροσωπείες έτσι ώστε να δούμε πως μέσα από τις κοινές μας δράσεις, Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν στην πράξη αυτό που πραγματικά επιθυμούμε, να είμαστε πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή".

Είμαστε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, σε μία περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και "θέλουμε να εργαστούμε με όλους τους γείτονές μας χωρίς να εξαιρούμε κανένα απολύτως, φτάνει να εργαζόμαστε με μία θετική προσέγγιση και πάντα με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο".

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και είπε "λυπάμαι που αναγκάστηκα να μεταθέσω για λίγες μέρες το ταξίδι αυτό καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις στην πατρίδα με τις πυρκαγιές τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε την περασμένη εβδομάδα".

Είναι όμως, πρόσθεσε, "όχι απλά υποχρέωσή μου αλλά θα έλεγα μία έμπρακτη αναγνώριση αυτής της μοναδικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου το γεγονός ότι πάντοτε το πρώτο επίσημο διμερές ταξίδι του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού γίνεται εδώ στην Κύπρο".

Συμφώνησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι οι συγκυρίες, οι γεωπολιτικές συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν νέες προκλήσεις αλλά ενδεχομένως και νέες ευκαιρίες και διαβεβαίωσε ότι "η συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων είναι άριστη και ότι θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε ένα ακόμα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο ως προς τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε όχι μόνο στα τρέχοντα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική αλλά και σε ένα άλλο σημαντικό εύρος θεμάτων τα οποία πιστεύω ότι απαιτούν έναν ακόμα καλύτερο συντονισμό μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων μας".

Θα είμαστε επομένως, πρόσθεσε, πάντα σε απόλυτο συντονισμό για τις σημαντικές εξελίξεις τις οποίες έχουμε μπροστά μας, και αναφέρθηκε στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και σημαντικές αποφάσεις και συζητήσεις που θα γίνουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν πρόκειται, υπογράμμισε, ποτέ να κάνουμε πίσω από τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

"Αυτές οι δύο σταθερές, αυτά τα δύο αξιώματα καθορίζουν σε κάθε περίπτωση τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή" κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, και ακολούθως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Προέδρου Μακαρίου.

Κατά την τελετή υποδοχής, η φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου, παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο. Τιμές απέδωσε άγημα της Εθνικής Φρουράς.

Μετά το γεύμα εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου και ακολούθως με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.

Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα ο Έλληνας πρωθυπουργός

Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια στα Φυλακισμένα Μνήματα μετέβη ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τον υποδέχθηκε ο Υπουργός Αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, ενώ στα Φυλακισμένα Μνήματα έτυχε υποδοχής από την Υπουργό Δικαιοσύνης Αννα Κουκκίδη Προκοπίου.

Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε και στους δύο χώρους στεφάνι και υπέγραψε το βιβλίο των επισκεπτών. Επίσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ψάλληκε ο Εθνικός Υμνος.

https://gr.euronews.com/