7.7.23

Δρυμιώτης: Να Επιτραπεί η Επιστολική Ψήφος στους Ομογενείς στις Ευρωεκλογές

 

Στη Φωνή της Ελλάδας, το Παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τους Έλληνες της Διασποράς (sic), και στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” μίλησε ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ο Νέστορας της ελληνικής εκλογολογίας, με τους δημοσιογράφους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη για το θέμα της ψήφου των ομογενών, την δική του διαδρομή και την άποψή του για την συζητούμενη αύξηση του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή.

Ο κ. Δρυμιώτης τάχθηκε υπέρ της επιστολικής ψήφου ώστε να μπορούν οι ομογενείς να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και να μην χρειάζεται να έλθουν στην Ελλάδα, μπαίνοντας σε έξοδα που μόνο οι πιο εύποροι μπορούν να κάνουν. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές του 2024 προσφέρονται για να δοκιμασθεί η επιστολική ψήφος καθώς η χώρα είναι ενιαία εκλογική περιφέρεια και είναι πιο εύκολο να δοκιμασθεί η μέθοδος της επιστολικής ψήφου στην πράξη.Ο κ. Δρυμιώτης τόνισε ότι είναι ντροπή για την Ελλάδα να βάζει εμπόδια στους ομογενείς οι οποίοι θέλουν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό στις εδώ εκλογές και ο ίδιος θα κάνει ότι μπορεί για να αναδείξει το θέμα με την αρθρογραφία του. Ερωτηθείς σχετικά, ο άνθρωπος ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τις εκλογικές βραδιές των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών στην Ελλάδα, θυμήθηκε ότι πρώτος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απαίτησε να χρησιμοποιηθούν τα κομπιούτερ για να βγαίνουν τα αποτελέσματα των εκλογών γρηγορότερα. Αυτό συνέβη μετά τις εθνικές εκλογές του 1977 που η έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων καθυστέρησε μέρες με αποτέλεσμα να ορκισθεί η νέα κυβέρνηση μια εβδομάδα αργότερα.

Ο κ. Δρυμιώτης χαρακτήρισε τις εκλογές του 1981 ως τις πιο κομβικές των τελευταίων δεκαετιών από πολλές απόψεις, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων με την χρήση της πληροφορικής το ίδιο βράδυ. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ορίου εισόδου κομμάτων στην Βουλή στο 5% και της ύπαρξης φίλτρων ώστε να αποθαρρύνονται ευκαιριακά κόμματα να κατεβαίνουν στις εκλογές.

 https://www.panhellenicpost.com

Πηγή: doryforos-europa.blogspot.com