30.7.23

ΣΥΡΙΖΑ: Με το πόρισμα Γκολντάμερ στο συρτάρι τους, έγιναν και… αρνητές της κλιματικής κρίσης

.





Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

ΣΥΡΙΖΑ: Με το πόρισμα Γκολντάμερ στο συρτάρι τους, έγιναν και… αρνητές της κλιματικής κρίσης


Σε όλον τον κόσμο οι επιστήμονες δεν μιλούν πια για κλιματική κρίση. Μιλούν για κατάσταση βρασμού. Στην Ελλάδα, όμως, μετά τους αρνητές του κορονοϊού και των συνεπειών του πολέμου, αποκτήσαμε και τους… αρνητές της κλιματικής κρίσης! Την ώρα που όλοι οι ειδικοί μιλούν για ακραίες καταστάσεις, με κατά μέσο όρο πάνω από 60 νέες πυρκαγιές την ημέρα, ακούμε πάλι ότι το πόρισμα Γκολντάμερ «μπήκε στο συρτάρι». Μιλάμε για την μελέτη που ο κ. Τσίπρας είχε παραγγείλει και… μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασε!


Αν είχαν μπει στον κόπο να το διαβάσουν, θα αντιλαμβάνονταν ότι όλα τα επιχειρήματά τους είναι στον αέρα και πάντως δεν υπάρχουν στο περίφημο πόρισμα Γκολντάμερ, που αναφέρει τα ακριβώς αντίθετα!
Τα πράγματα έχουν ως εξής:

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι – και όλα τα τραγελαφικά που διαδραματίστηκαν με τις στημένες συνεντεύξεις και τις απίθανες δικαιολογίες – ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε, στις 9 Αυγούστου 2018, δηλαδή λίγες μέρες μετά την τραγωδία, με ένα «Νέο Σχέδιο», το οποίο ανακοίνωσε εν χορδαίς και οργάνοις. Προφανώς, σε τόσο μικρό διάστημα δεν μπορούσε να φτιαχτεί «νέο σχέδιο». Αυτό που παρουσιάστηκε ήταν ένα συμπίλημα όλων των υπολοίπων σχεδίων (Ξενοκράτης κλπ). Άλλωστε, στο Μάτι δεν του χρειαζόταν κανένα νέο σχέδιο. Χρειαζόταν απλά να εφαρμοστεί «κάποιο» σχέδιο!

Παράλληλα, εκείνο το τραγικό καλοκαίρι, ο κ. Τσίπρας είχε αναθέσει μια μελέτη στον διεθνούς φήμης Γερμανό καθηγητή Γκολντάμερ, επικεφαλής του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις Πυρκαγιές. Ο κ. Γκολντάμερ παρέδωσε την μελέτη του τον Φεβρουάριο του 2019. Τον Απρίλιο την παρουσίασε στις επιτροπές της Βουλής. Τον Μάιο η έκθεσή του μπήκε σε διαβούλευση. Αλλά δεν το ψήφισαν ποτέ. Είπαν πως δεν πρόλαβαν. Πρόλαβαν, όμως, να ψηφίσουν – κρατώντας ανοιχτή την Βουλή ενώ είχαν ανακοινώσει εκλογές – τον Ποινικό Κώδικα! Στον οποίο νέο Π.Κ. πρόλαβαν να ψηφίσουν το άρθρο 264, με το οποίο μετέτρεψαν το βασικό έγκλημα του εμπρησμού από κακούργημα σε πλημμέλημα – κάτι που άλλαξε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.


Και αφού είχαν συμβεί όλα αυτά, τον Νοέμβριο του 2019 κατέθεσαν το σχέδιο νόμου που δεν είχαν καταθέσει όταν κυβερνούσαν! Και τώρα φωνάζουν πως δεν τον ψήφισαν οι… επόμενοι! Από πάνω μας λένε πως… ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το 2019 σχέδιο νόμου «που προέβλεπε συντονισμό των συναρμόδιων φορέων, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και δημιουργία τοπικών μονάδων πολιτικής προστασίας».

Κατ’ αρχάς, η λέξη και η έννοια του συντονισμού υπάρχει σε όλα τα σχέδια τα οποία και διαπερνά. Δεν χρειαζόταν νέος νόμος φυσικά για να συντονιστούν στο Μάτι. Αλλά όλα τα εισαγγελικά και λοιπά πορίσματα αναφέρουν ότι στο Μάτι υπήρχε τόσο μεγάλη έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης, που ακόμη και αν δεν φυσούσε το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε.

Και πάντως, το πόρισμα Γκολντάμερ δεν περιλαμβάνει κανένα από τα σημερινά «επιχειρήματα» του ΣΥΡΙΖΑ – κενά στην πυροσβεστική, έλλειψη εναέριων μέσων κλπ. Διότι ο Γκολντάμερ δίνει έμφαση στον πρόληψη και όχι στην καταστολή. Και υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα έχουμε υπερβολική εξάρτηση από τα εναέρια μέσα.


Άλλωστε, το πόρισμα Γκολντάμερ υπήρξε κόλαφος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μιλούσε για έλλειψη κλίματος και πνεύματος συνεργασίας – ακριβώς αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να νομοθετήσει, λες και η συνεργασία διατάσσεται και δεν είναι αποτέλεσμα μιας κουλτούρας που πρέπει επιτέλους να καλλιεργηθεί.

Επιπλέον, πολλά από αυτά που συμβουλεύει ο Γκολντάμερ έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση: Οι περιπολίες, τα ειδικά μέτρα για τους αρχαιολογικούς χώρους, η οργάνωση των εθελοντών. Επομένως το πόρισμα δεν «μπήκε στο συρτάρι». Αν μπήκε σε κάποιο συρτάρι, αυτό βρίσκεται στην Κουμουνδούρου!
Κοινωνικό φαινόμενο οι πυρκαγιές

Το πόρισμα περιλαμβάνει μια σειρά σημαντικές διαπιστώσεις, που αφορούν πολλές χώρες και την πατρίδα μας, πλην όμως οι λύσεις είναι μακροπρόθεσμες.


Κατά τον Γκολντάμερ, την βασική ευθύνη φέρει η αστυφιλία, η εγκατάλειψη της αγροτικής γης, που όταν δεν καλλιεργείται εντατικά και συστηματικά μας οδηγεί στην δημιουργία εύφλεκτης βιομάζας. Και προτείνει εξεύρεση λύσεων για αναστροφή της εξόδου από την ύπαιθρο και την εσωτερική μετανάστευση.

Αξίζει η αναφορά στο γεγονός ότι δένδρα, όπως πεύκα και ευκάλυπτοι, καλλιεργούνται κυρίως στην Πορτογαλία για παραγωγή χαρτοπολτού και ξύλου. Είναι, όμως, πολύ εύφλεκτα. Κατά τον Γκολντάμερ, προτιμότεροι είναι οι ελαιώνες και οι βελανιδιές.

Αναφέρει επίσης ο Γκολντάμερ ότι σε τέτοια εύφλεκτα δάση οι πυρκαγιές δύσκολα αντιμετωπίζονται. Και πως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με εντατική γεωργία και ελεγχόμενη βόσκηση στα δάση. Δηλαδή, αυτό που έκαναν οι άνθρωποι τα παλιά χρόνια, καλλιεργώντας κάθε γωνιά – οπότε δεν έμενε χώρος για να εμφανίζονται εύφλεκτα φυτά – και επιτρέποντας στα ζώα να βόσκουν στα δάση «καθαρίζοντας» έτσι τα εύφλεκτα φυτά.


Η κλιματική αλλαγή, οι άνεμοι, οι ανεμοστρόβιλοι, η ξηρασία, οι καύσωνες, δεν επιτρέπουν στα δάση να αναπτυχθούν σε ένα ισορροπημένο κλίμα.

Μάλιστα, ο Γκολντάμερ αναφέρει πως στην Ελλάδα οι πυρκαγιές είναι κοινωνικό φαινόμενο. Υποστηρίζει πως στην Ελλάδα οι πυρκαγιές στα δάση και την ύπαιθρο προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα σε ποσοστό 98%. Από αμέλεια ή από σκοπιμότητα.

Και κάτι πολύ ενδιαφέρον: Η υψηλή βιοποικιλότητα της πατρίδας μας (6.320 είδη), είναι ένας μοναδικός πλούτος που πρέπει να προστατεύουμε για να μην μετατραπεί σε μοχλό ολέθρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες πυρκαγιές ξεσπούν σε περιοχές με μεσογειακού τύπου βλάστηση, σε υψόμετρο κάτω των 1.000 μέτρων, όπου ζει το 80% του πληθυσμού και όπου εκδηλώνονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες.


Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το πόρισμα Γκολντάμερ χωρίς να το έχει διαβάσει!
Έργα και ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει

Και είναι αδιανόητο να καταγγέλλουν όταν επί των ημερών τους:

Συνέβη όλη εκείνη η πρωτοφανής ανοργανωσιά στο Μάτι, όπως περιγράφεται στο εισαγγελικό πόρισμα του Μαρτίου 2019.

Παρακολουθούσαν την καταστροφή όπως «ο Ξέρξης από τον χρυσό θρόνο του στο όρος Αιγάλεω», σύμφωνα με το πόρισμα του ανακριτή, τον Μάιο του 2021.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν βρήκε κανένα έγγραφο για απομάκρυνση πληθυσμού.

Άλλαξαν τέσσερις αρχηγούς της Πυροσβεστικής από τον Φεβρουάριο του 2016 ως τον Αύγουστο του 2018.

Ο κ. Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος τότε, έλεγε στις «ενημερώσεις», πως αν κάποιος δεν βλέπει αεροπλάνα, απλώς πλανάται, διότι υπάρχει κύκλος ρίψης και επιπλέον είναι κρυμμένα από τους καπνούς. Και πως «εκκενώσεις 20.000 ανθρώπων σε 1,5 ώρα δεν έχουν γίνει παγκόσμια, τα σχέδια αυτά θέλουν χρόνο, να έλθουν τα λεωφορεία, να πάρουν τον κόσμο…».

Και για τις εκκενώσεις από θαλάσσης: «Είναι δυνατόν να είναι έτοιμα τα πλοιαράκια; Έχετε σχεδιάσει ποτέ την μεταφορά με μία βάρκα δύο ανθρώπων; Οι αυτοματισμοί, δυστυχώς, δεν γίνονται παρά μόνο στην φαντασία μας»…

Να, όμως, που στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε φέτος η μεγαλύτερη επιχείρηση απομάκρυνσης πληθυσμού σε κίνδυνο, 20.000 ανθρώπων!

Ας αφήσουμε που στο Μάτι δεν σκέφθηκαν καν να αλλάξουν την πορεία των πλοίων και αυτά συνέχιζαν να αποβιβάζουν κόσμο και αυτοκίνητα στο λιμάνι της Ραφήνας, προσθέτοντας κι’ άλλους ανθρώπους στην φλεγόμενη περιοχή.

Τέλος, θυμίζω την προεκλογική συνέντευξη Τσίπρα στον Σκάι (2/7/2019) όταν είπε: «Θύμωσα με το πώς διαλύθηκε ο κρατικός μηχανισμός στο Μάτι».

Όταν λοιπόν έχουν συμβεί όλα αυτά, όταν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής έχει πάρει θηριώδεις διαστάσεις, όταν οι ειδικοί μιλούν για τους κινδύνους από την εγκατάλειψη της αγροτικής γης και για άλλες μεσογειακές ιδιαιτερότητες από πλευράς χλωρίδας και μορφολογίας του εδάφους, όταν παριστάνεις τον οικολόγο, δεν μπορείς να μεταμορφώνεσαι σε πυροσβέστη του πληκτρολογίου και αρνητή της κλιματικής κρίσης. Μόνο και μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους…
Η υπαρξιακή απειλή και η πρωτοβουλία της Προέδρου

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus, ανέφεραν ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ ή τουλάχιστον τα τελευταία 100.000 χρόνια. Και αποτελεί πρόγευση του μελλοντικού κλίματος του πλανήτη. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο ελληνικός καύσωνας των 15 συνεχόμενων ημερών υπήρξε ο μακρύτερος που καταγράφηκε ποτέ.

Ο Βρετανός καθηγητής Τζιμ Σκία, νέος πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, μίλησε για «υπαρξιακή απειλή».

Ο Ιταλός Πρόεδρος Ματαρέλλα, ο οποίος ανταποκρίθηκε μαζί με πολλούς ομολόγους του από τις χώρες του Νότου στην πρόσκληση της Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για κοινή δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή, υπήρξε ξεκάθαρος στις δηλώσεις του:

«Οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας συνδέονται με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και είναι τόσο μεγάλης έκτασης, που τόσες συζητήσεις οι οποίες ακούγονται προκαλούν πραγματικά έκπληξη». Μίλησε μάλιστα για τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής». Δεν αναφερόταν, όμως, σε κόμματα του ιταλικού δημοκρατικού τόξου.
Τελικά για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κλιματική κρίση ή «κρίση Μητσοτάκη»;

Στην Ελλάδα, όμως, έχουμε και από αυτούς. Με πρώτη και καλύτερη την υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Η οποία αφού κάνει αναφορές στην κλιματική αλλαγή, σπεύδει κάθε τόσο να μας πει πως τελικά φταίει η κυβέρνηση.

Είπε στις 26 Ιουλίου Στο Κόκκινο: «Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση για δικαιολογία, για να πετάξει από πάνω του οποιαδήποτε ευθύνη».

Είπε στις 28 Ιουλίου σε ραδιοσταθμό της Βέροιας: «Είναι προκλητικό να ακούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικαλείται την κλιματική κρίση ως δικαιολογία και άλλοθι για τις καταστροφικές πυρκαγιές».

Από κοντά και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, που είπε στο Kontra Channel, την ίδια μέρα: «Δεν θέλουμε η κλιματική κρίση να γίνει μια βολική δικαιολογία».

Μα αν υπάρχει η κλιματική κρίση, τι νόημα έχει να λέει κάποιος ότι αυτή μπορεί να αποτελεί «άλλοθι»;
Και αρνητές των υδρογονανθράκων με ολίγον από… Ραφάλ!

Από κοντά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, που σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, έγραψε στις 27 Ιουλίου:

«Οι σημερινές δασικές πυρκαγιές, πρέπει να γίνουν συναγερμός για την ευκαιρία που κινδυνεύει να χάσει η Ελλάδα και οι Έλληνες, αν συνεχίσουμε σε αυτή την ατελέσφορη πορεία με τις αποφάσεις του ενός, πίσω από κλειστές πόρτες, και συστηματικά προς τη λάθος κατεύθυνση. Γιατί τελικά είναι προσβλητικό να επικαλείται κάποιος την κλιματική κρίση μόνο όταν υπάρχει η τηλεοπτική εικόνα με τα ανεπαρκή πυροσβεστικά μέσα, ελέω αγοράς περιπολικών και Ραφάλ, αλλά να την ξεχνάει όταν χρηματοδοτεί έρευνα για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης».

Για να καταλήξει: «Για να το διατυπώσουμε όπως είναι το αίτημα της παγκόσμιας νεολαίας: Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα!»

Δηλαδή, μια χαρά είναι το κλίμα!

Είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος από το βήμα της Βουλής, στις 27 Ιουλίου: «Το να μιλάει η κυβέρνηση σήμερα για την κλιματική κρίση είναι τουλάχιστον υποκριτικό μετά την καταψήφιση του νόμου "για την αποκατάσταση της φύσης" στο Ευρωκοινοβούλιο».
Η αλήθεια για τον Κανονισμό της ΕΕ και η «άδεια νίκη»

Ενδιαφέρον αυτό. Προσέξτε τι έχει συμβεί:

Στο ευρωκοινοβούλιο, στις 12 Ιουλίου, ψηφίστηκε ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης, βάσει του οποίου η ΕΕ θα πρέπει να έχει θεσπίσει μέτρα αποκατάστασης της φύσης ως το 2030, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της, με προστασία της βιοποικιλότητας και αναστροφή της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων. Το νομοθέτημα πέρασε με 336 ψήφους υπέρ, 300 κατά και 13 αποχές.

Ο απόλυτος διχασμός σε ένα θέμα που απαιτεί ενότητα!

Μάλιστα 21 κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές έσπασαν την γραμμή του κόμματός τους και ψήφισαν υπέρ, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ να δηλώνει ότι σέβεται απόλυτα το απεριόριστο δικαίωμα των βουλευτών σε γνώμη και ψήφο.

Μίλησε ωστόσο και για κακή νομοθέτηση και για μια «άδεια νίκη». Κι’ αυτό, διότι ψήφισαν μεν, πλην όμως στο νομοθέτημα δεν υπάρχουν ούτε πηγές χρηματοδότησης, ούτε προβλέψεις για νέες μεθόδους παραγωγής που θα αντικαταστήσουν τις παλιές.

Και μάλιστα, η νέα νομοθεσία, τελεί υπό την αίρεση της εκ μέρους της Επιτροπής παρουσίασης αντισταθμιστικής δράσης για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση! Και αφού μέσα σε 12 μήνες η Επιτροπή παρουσιάσει τις πηγές χρηματοδότησης!

Δηλαδή, εντελώς αδειανό πουκάμισο, μόνο για λόγους επικοινωνίας και εντυπωσιασμού.

Διότι όταν ψηφίζεις κάτι και λες πως αυτό θα εφαρμοστεί μόνο αν προηγουμένως συμβεί κάτι άλλο – και μάλιστα τόσο σημαντικό όσο η διατροφή του πληθυσμού – τότε πράγματι έχεις ράψει ένα αδειανό πουκάμισο.

Τι συνέβη; Κατά την συνήθειά τους σοσιαλδημοκράτες, αριστεροί και πράσινοι ενδιαφέρονται μόνο για κενές περιεχομένου θριαμβολογίες, για να στηρίξουν το αφήγημα της «επιτυχίας» τους. Κι’ ας επρόκειτο στην πράξη για μια γλυκόπικρη «νίκη»!

Αξίζει μάλιστα να πούμε πως ο συγκεκριμένος κανονισμός επιστρέφει στην επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου, όπου προηγουμένως είχε σημειωθεί ισοψηφία (44-44).

Μετά, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη, έως ότου καταλήξουν σε ένα ακόμη συμβιβαστικό κείμενο. Τα δεδομένα δείχνουν πως το τελικό αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι.

Οπότε, μπορούμε να πούμε πως εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασαν ούτε το πόρισμα Γκολντάμερ που οι ίδιοι παρήγγειλαν, ούτε τον ευρωπαϊκό κανονισμό που ψήφισαν...
___________

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος