2.7.23

Ρωσικά φορτηγά πλοία με όπλα μέσω Τουρκίας, είναι το δώρο της Άγκυρας στην αποδοχή των τουρκικών αιτιάσεων από το ΝΑΤΟ

Είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να πιστεύουν ότι σε τυχόν εμπλοκή του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία η Τουρκία
θα είναι στο πλευρό του ΝΑΤΟ; Αν το πιστεύουν θα είναι τουλάχιστον...άσχετοι και ανιστόρητοι!
Juan

 Οι Τούρκοι τροφοδοτούν Μόσχα και Κίεβο ταυτόχρονα- Αμερικανικές πληροφορίες για τουρκικά εφόδια στην Ρωσία για τον πόλεμο με την Ουκρανία

ΗWall Street Journal ανέφερε ότι ενδέχεται να αυξηθούν οι εντάσεις μεταξύ  Ουάσιγκτον-Άγκυρας λόγω των ρωσικών πλοίων (στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ), τα οποία καταπλέουν σε τουρκικά λιμάνια φορτωμένα και με όπλα.

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν τα ρωσικά φορτηγά πλοία φορτωμένα με κάθε είδους οπλισμό για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας σταματούν τακτικά στα τουρκικά λιμάνια, και οι Τούρκοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Σύμφωνα με την τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, η είδηση ​​ανέφερε ότι ο κατάπλους των ρωσικών φορτηγών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια θα προκαλέσει σοβαρή ένταση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

«Η Τουρκία, το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλε κυρώσεις στο Κρεμλίνο, έχει γίνει αντιθέτως ένα κρίσιμο οικονομικό κανάλι για τη Ρωσία.

Τα ρωσικά φορτηγά πλοία, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, καταπλέουν στα τουρκικά λιμάνια πάνω από εκατό φορές σύμφωνα με πηγές μόνο το 2022. Κάποιες επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες”, αναφέρουν πηγές από τις ΗΠΑ.

Τονίζοντας ότι σε ορισμένες τουρκικές εταιρείες ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις για παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ και της «παραβίασης των ρωσικών κυρώσεων» από την Ουάσιγκτον, οι ίδιες πληροφορίες ​​αναφέρουν ότι τα ρωσικά φορτηγά πλοία επισκευάστηκαν ή έλαβαν άλλες υπηρεσίες σε τουρκικά λιμάνια.

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε στην εφημερίδα ότι : «Η Ρωσία κάνει κάθε προσπάθεια να αποκτήσει κρυφά τουρκικές προμήθειες για να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια».

Η Τουρκία με την στάση της και παρά την έγκριση πώλησης των κίτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ για τα F-16 της, δείχνει να περιφρονεί τελείως Ουάσιγκτον και Δύση, συναποφασίζοντας με τους εχθρούς της, Ρωσία-Ιράν-Συρία για το μέλλον της τελευταίας.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με Ρωσία και Ιράν, εχθρούς της Δύσης, επί Προεδρίας Ερντογάν είναι γεγονός ότι έχουν φθάσει στο απώγειό τους, σε αντίθεση με ΗΠΑ-ΕΕ που τελούν σε ένταση παρά το γεγονός ότι  η Άγκυρα ανήκει στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον θεωρητικά, αφού οι ενέργειές της άλλα δείχνουν.

Ο Ερντογάν, αντί να στραφεί ενάντια στη Ρωσία, την έκανε τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο της Τουρκίας παρά τις μεταπολεμικές κυρώσεις της Ουκρανίας, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τα F-16 και τον αυξανόμενο στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να πετάξει πάνω από ελληνικά νησιά .

Σύμφωνα με τον Μ.Ρούρμοιν " ενώ ο Λευκός Οίκος πιέζει τους συμμάχους του στο Κογκρέσο να επιτρέψουν την πώληση F-16 στην Τουρκία , έχει κάνει ελάχιστα για να σταματήσει την πολύ πιο αποσταθεροποιητική και καταστροφική συμπεριφορά της Τουρκίας προς τους γείτονές της. Όχι μόνο ο Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα, αλλά η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία πλησιάζει στα 50 της χρόνια , οι τουρκικές δυνάμεις και πληρεξούσιοι καταλαμβάνουν κομμάτια της Συρίας και του Ιράκ και η Τουρκία συνεχίζει έναν αδικαιολόγητο αποκλεισμό κατά της Αρμενίας" .

Με άλλα λόγια, η στρατηγική της Ουάσιγκτον να απευθυνθεί στην Τουρκία σε σχέση με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία.

 https://www.pentapostagma.gr/