29.7.23

Αναπάντητα ερωτήματα από τις εκρήξεις των πυρομαχικών


Το μανιτάρι από την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών
Το μανιτάρι από την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών
Αναπάντητα μένουν από την κυβέρνηση κρίσιμα, για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού, ερωτήματα σχετικά με το τι συνέβη στη Νέα Αγχίαλο και τις εκρήξεις πυρομαχικών, την Πέμπτη, στο πλαίσιο ευρύτερης πυρκαγιάς που κατέκαψε και αυτήν την περιοχή της χώρας.

Ηταν τέτοια η αδυναμία των αρμοδίων να συγκρατήσουν τη φωτιά, ώστε πηγές ανέφεραν πως στο προσωπικό της αποθήκης δόθηκε εντολή να απομακρυνθεί «ASAP» («as soon as possible» - το συντομότερο δυνατό). Αργότερα, άλλωστε, δόθηκε εντολή «προληπτικά» να απογειωθούν από τη βάση της Αγχιάλου μαχητικά F-16 και να κατευθυνθούν στις αεροπορικές βάσεις Λάρισας και Τανάγρας.

Μάλιστα, ήταν τόση η ανοργανωσιά του «επιτελικού κράτους», ώστε προσπαθούσαν να αποκτήσουν κάποια αντίληψη της κατάστασης στέλνοντας μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) να πετάξει πάνω από την περιοχή για να στείλει εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο υπουργείο Αμυνας.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, μόνο, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) έγινε γνωστό ότι λόγω της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο «επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης» (111 ΠΜ), στην οποία υπάγονται τρεις Μοίρες με περίπου 70 F-16.

Εξάλλου, πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς απεστάλησαν προς το στρατόπεδο «Καραμπά» προκειμένου να επέμβουν «αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν». Από το ΓΕΑ επιμένουν ότι «με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας».

Ωστόσο, η εικόνα στο πεδίο, τουλάχιστον όση έχει αποτυπωθεί μέχρι στιγμής, και οι πληροφορίες για ανθρώπους που απομακρύνονταν άρον άρον, δίχως κανένα σχέδιο ή οργάνωση, αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της ηγεσίας.

Διόλου τυχαία, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα έσπευσε την Παρασκευή να δηλώσει ότι ζήτησε τη «διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ» και απόδοση ευθυνών.

Καθώς, εξάλλου, δέχονται κριτική ότι θρυμματίζεται έναντι «συμμάχων και εταίρων» η εικόνα της χώρας ως «πυλώνα σταθερότητας», όπου μπορούν να ακουμπήσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί για να μετασταθμεύουν δυνάμεις και μέσα, παρείχε διαβεβαιώσεις ότι «δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 ΠΜ». Παράλληλα, ζήτησε «έλεγχο των συστημάτων πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων». Επίσης, ζήτησε «επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας, όλων των στρατοπέδων, όλων των Μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων». Από το υπουργείο διαχεόταν σχετικά ότι θα γίνουν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας «τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάφορα σημεία γύρω από την 111 ΠΜ υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών, εκρηκτικών, αλλά και στρατιωτικό δίκτυο αγωγών μεταφοράς καυσίμων. Η εν λόγω αποθήκη ήταν υπέργεια και βρίσκονταν εκεί αποθηκευμένες (σε ειδικές κατασκευές από μπετόν περιστοιχισμένες από αναχώματα) βόμβες των 500, 1.000 και 2.000 λιβρών, υψηλής εκρηκτικότητας, «πυρομαχικά Β' Χορηγίας», όπως χαρακτηρίζονται, καθώς δεν θεωρούνται άμεσης χρήσεως εξ ου και βρίσκονταν εκτός της αεροπορικής βάσης. Τα «Α' Χορηγίας» είναι εντός βάσης, προοριζόμενα να φορτωθούν άμεσα στα αεροσκάφη που βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η «Β' Χορηγία» (από την οποία άγνωστο είναι τι έχει μείνει άσκαστο) προοριζόταν τόσο για χρήση από αεροσκάφη της βάσης, όσο και για άλλα που δεν ανήκουν στη δύναμή της αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται και αεροσκάφη άλλων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, εξ ου και η μουρμούρα εντός κυβέρνησης και επιτελείων ότι «εκτέθηκαν» στους «συμμάχους»...


https://www.rizospastis.gr