29.7.23

Νέα Αγχίαλος: Απόδοση ευθυνών και ασκήσεις ετοιμότηταςΕπειγόντως απαντήσεις για το τι πήγε στραβά και προκλήθηκε η πρωτοφανής καταστροφή στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου αναζητούν η πολιτική και η φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρμοδίως, μετά και τον ακραίο προβληματισμό που επικράτησε σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, διαμηνύεται ότι δεν θα επιτραπεί να επικρατήσει λογική αλληλοεπίρριψης ευθυνών, αλλά θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου αφενός να καταδειχθεί με πλήρη σαφήνεια τι δεν έγινε σωστά και κατά δεύτερον, να αποτραπεί η πιθανότητα επανάληψης ανάλογης καταστροφής.

Αλλωστε, δεν τίθεται σε συζήτηση η σοβαρότητα της κατάστασης που δημιουργήθηκε και το σοκ που προκλήθηκε από τις εικόνες καταστροφής στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και από τους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν, αν τα πράγματα έβγαιναν εκτός ελέγχου.

Ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος διότι απειλήθηκε μια κρίσιμη υποδομή, από τις βασικές στην αμυντική θωράκιση της χώρας και, παράλληλα, διότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμη πιο δυσμενείς εξελίξεις.

«Σαν να βιώνεις πόλεμο»: H επόμενη μέρα στη Νέα Αγχίαλο

Ετσι, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κινούνται ταυτόχρονα σε δύο κατευθύνσεις: στη διενέργεια, άμεσα, Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, που θα διερευνήσει όλα τα επιμέρους ζητήματα σε σχέση με την καταστροφή, από την εκδήλωση της φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή και τον τρόπο που οργανώθηκε η αντίδραση για την προστασία της στρατιωτικής εγκατάστασης.

Παράλληλα, άμεσα, μέσα στο τρέχον τριήμερο θα πραγματοποιηθεί έλεγχος και δοκιμή της ετοιμότητας ανταπόκρισης σε έκτακτα περιστατικά σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις υψηλής σημασίας.
Αντικατάσταση διοικητή

Σαφές μήνυμα ότι θα υπάρξει άμεση απόδοση ευθυνών σε όποιο επίπεδο εντοπιστούν, είναι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για άμεση αντικατάσταση του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο.

Πρωτίστως διότι είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι για τα βλήματα με μεταλλικό περίβλημα που αποθηκεύονταν στη βάση είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να είναι η αποθήκευσή τους ασφαλής και να μην υπάρχει κίνδυνος. Κάτι που στην πράξη διαψεύσθηκε.


Ο προβληματισμός για το συμβάν είναι ιδιαίτερα έντονος διότι απειλήθηκε μια κρίσιμη υποδομή, από τις βασικές στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή του οπλισμού που καταστράφηκε. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, από τις αποθήκες που επλήγησαν έχει επηρεαστεί μόνο ένα τμήμα και όχι ολόκληρες.

Αναφέρεται, επίσης, ότι σε αυτές αποθηκεύονταν βόμβες μεσαίας και μεγάλης ισχύος, παλαιότερης τεχνολογίας. Κυρίως βόμβες αέρος-εδάφους οι οποίες, όπως υπογραμμίζεται, παρά την παλαιότητά τους δεν ήταν άχρηστες. Μένει να φανεί από την τελική καταγραφή το μέγεθος της ζημιάς που προκύπτει.

Νέα Αγχίαλος: Κενά και αστοχίες στη φύλαξη της αποθήκης οπλισμού – «Μπαλάκι» οι ευθύνες
Περίμετρος 3 χιλιομέτρων

Στη βάση έχει ορισθεί περίμετρος 3 χιλιομέτρων, στην οποία απαγορεύεται η πρόσβαση για λόγους ασφαλείας. Οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς έχουν αναλάβει να ελέγξουν και να καθαρίσουν την περιοχή, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες από την πιθανότητα να έχουν εκτιναχθεί άσκαστα βλήματα. Συνολικά από τη βάση της Νέας Αγχιάλου μετακινήθηκαν περί τα 15 F-16, τα οποία βρίσκονταν εκτός τολ και κρίθηκε σκόπιμο να απομακρυνθούν προληπτικά.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε χθες πως το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς στο πλαίσιο της ΕΔΕ που διατάχθηκε και αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης», πρόσθεσε. Παράλληλα, με εντολή του προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις μέτρων πυρασφάλειας και ασκήσεις πυρασφάλειας σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ορίστηκε αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας και από αύριο θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορες περιοχές της χώρας για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων και τη διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας.