14.7.23

Εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βάζει το Ανώτατο Δικαστήριο - Τι συμβαίνει Εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βάζει το Ανώτατο Δικαστήριο - Τι συμβαίνει



Η Τουρκία μπορεί να άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, ωστόσο μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της σκανδικαβικής χώρας απειλεί να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα. 

Αυτό γιατί έκρινε την Πέμπτη (13/7) ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στην έκδοση δύο Τούρκων οι οποίοι σύμφωνα με την Άγκυρα είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε τη Δευτέρα (10/7) να προωθήσει το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο ύστερα από μήνες καθυστερήσεων.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή επιδιώκει την έκδοση δύο Τούρκων πολιτών από τη Σουηδία με την κατηγορία ότι ανήκουν στο κίνημα Γκιουλέν, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, είναι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η σουηδική κυβέρνηση αποφασίζει για τα αιτήματα έκδοσης και έχει τον τελικό λόγο. Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δήλωσε ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στο να συμφωνήσει στο αίτημα της Τουρκίας.

https://www.msn.com/