4.7.23

Ευρωπαϊκή πίεση προς Τουρκία για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟΣυνεχίζονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις στην Τουρκία, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις της και να δώσει το «ΟΚ» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα με τον Πολωνό ομόλογό του Μαριούζ Μπλάζτσακ, κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «σύντομα».

«Δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, η νέα κατάσταση που βιώνουμε, η κατάσταση της ασφάλειας μας αναγκάζει να μιλήσουμε ξανά για την αποτροπή και την αμυντική ικανότητα και είναι σημαντικό η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ σύντομα… η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να αντιστέκεται», δήλωσε ο Πιστόριους.

Σημειώνεται πως η Σουηδία έχει μόνιμη εκπροσώπηση στο ΝΑΤΟ και θεωρείται στενός εταίρος της Συμμαχίας, πράγμα που σημαίνει ότι η ένταξη της χώρας στον οργανισμό θα έπρεπε να είναι σχετικά απλή.

Όμως, η Τουρκία εμποδίζει την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας για διάφορους λόγους. Μεταξύ αυτών είναι οι ισχυρισμοί ότι η Σουηδία επιτρέπει σε μέλη κουρδικών τρομοκρατικών ομάδων να δρουν στη χώρα.

Νωρίτερα φέτος, η Σουηδία άλλαξε τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της για να καταστήσει έγκλημα τη συμμετοχή σε αυτές τις ομάδες, ωστόσο αυτό δεν μοιάζει, για την ώρα, αρκετό ώστε να κάμψει την αντίσταση της Άγκυρας.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com