1.7.23

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συνελήφθη 66χρονος για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά στην «Κύρωση Κώδικα Νομοθεσίας για την Προστασία των Αρχαιοτήτων»


Από κοσμηματοπωλείο ιδιοκτησίας του, κατασχέθηκαν Ιερό Ευαγγέλιο και νομίσματα που εμπίπτουν στης προστατευτικές διατάξεις της ανωτέρω Νομοθεσίας


Η κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησε στη σύλληψη 66χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων » και παράβαση της Νομοθεσίας «Περί όπλων».


Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες (30-06-2023), εντός κοσμηματοπωλείου ιδιοκτησίας του συλληφθέντα στο κέντρο της πόλης, βρέθηκαν, (1) Ιερό Ευαγγέλιο παλαιού τύπου, (1) βεβαίωση παραλαβής για το ανωτέρω αντικείμενο στην οποία αναγράφονταν τα στοιχεία 78χρονου ημεδαπού και σε βάρος του σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία και (242) νομίσματα.

Έπειτα από γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, το Ιερό Ευαγγέλιο και (6) εκ των νομισμάτων εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της Νομοθεσίας «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». Συγκεκριμένα, το Ιερό Ευαγγέλιο εντάσσεται χρονολογικά στο 18ο αιώνα και το νομίσματα προ του 1453 μ.Χ..


Επιπλέον, έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 66χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά, (216) φυσίγγια.