16.7.23

Η πιο τρελή εξέλιξη που αφήνει την Τουρκία έως και 15 χρόνια πίσω από την Ελλάδα
Η πιο τρελή εξέλιξη ακόμα και αν η Τουρκία πάρει τα F-16 και τι θα γίνει σε 10-15 χρόνια.

Σύμφωνα με την Washington Post, το πράσινο φως του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να μην σημαίνει ότι έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια στην αγορά των F-16 από την Τουρκία καθώς στις ΗΠΑ πιστεύουν πως αυτά πρέπει να σταλούν ταυτόχρονα με τα F-35 που θέλει η Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός Μάικλ ΜακΚόλ , θα υποστήριζε τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 εάν τα F-35 πωλούνταν στην Ελλάδα. «Η Ουάσιγκτον πρέπει πρώτα να βεβαιωθεί ότι η Ελλάδα έχει στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας», είπε ο ΜακΚόλ.
Η πιο τρελή εξέλιξη: Η Τουρκία θα πάρει τα F-16 με τον όρο να πάρει πρώτα η Αθήνα τα F-35

Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 επειδή αγόρασε το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400.


«Η παροχή αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών και στις δύο χώρες δεν θα εκτροχιάσει απαραίτητα την τρέχουσα ατμόσφαιρα ομαλοποίησης μεταξύ τους. Ωστόσο, η κατοχή από την Ελλάδα των πιο εξελιγμένων αεροσκαφών της Αμερικής, εάν παραμείνει άρνηση στην Τουρκία, θα μπορούσε να είναι ανησυχητική για την Άγκυρα «όχι τώρα, αλλά σε 10 έως 15 χρόνια», σημειώνεται στην Washington Post από τον Μπερκάι Μαντιράτσι, ανώτερο αναλυτή της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων.

Η είδηση έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και στην Τουρκία.