29.7.23

Πρώην Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χριστοδούλου: Ξεσπά για τις εκρήξεις-«Εκθέσαμε θέσεις!»- «Ξηλώνουν» τον διοικητή της 111 ΠΜ (Βίντεο)

 


Τις τακτικές και στρατηγικές συνέπειες των εκρήξεων στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο ανέδειξε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χριστοδούλου, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για την απόδοση ευθυνών.

Ο Πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ που υπηρέτησε για 19 χρόνια στην 111 Πτέρυγα Μάχης ξέσπασε σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις εκρήξεις πολεμικού υλικού στην αποθήκη της Ν. Αγχιάλου.

Ο πτέραρχος διαφώνησε και με την ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ τόνισε ότι η φωτιά δεν έπρεπε να φτάσει ούτε σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το στρατόπεδο.

«Εκθέσαμε θέσεις και τώρα ξέρουν όλοι στον πλανήτη γη που είναι η αποθήκη της 111 Π.Μ».

Στην άμεση απομάκρυνση του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr. Μετά τις τρομακτικές εκρήξεις πυρομαχικών στις αποθήκες της 111 Πτέρυγας Μάχης αποφασίστηκε ότι ο ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας πρέπει να αντικατασταθεί από άλλον αξιωματικό. 

Ανώτατες πηγές αναφέρουν ότι τα πυρομαχικά που εξερράγησαν μέσα στις αποθήκες πυρομαχικών του στρατοπέδου Καράμπα της 111 Πτέρυγας Μάχης δεν ήταν ούτε τα πλέον σύγχρονα, ούτε αυτά που χρειάζονται άμεσα για τα readiness των μαχητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, μεταξύ των πυρομαχικών που εξερράγησαν και καταστράφηκαν από τις εκρήξεις που ακολούθησαν την είσοδο της φωτιάς στις αποθήκες πυρομαχικών είναι βόμβες AGM Maverick, πύραυλοι Stinger εδάφους-αέρος και ρουκέτες.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η επιχείρηση για την εκκαθάριση του περιμετρικού χώρου της αποθήκης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111 ΠΜ) της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία παραδόθηκε χθες στις φλόγες, προκαλώντας απανωτές εκρήξεις που έσπειραν τον πανικό και τον φόβο στους κατοίκους στη Νέα Αγχίαλο.

Όπως μεταδίδει το OnAlert, άνδρες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων του Στρατού Ξηράς (ΤΕΝΞ) «χτενίζουν» την περιοχή σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από την κατεστραμμένη αποθήκη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση των πυροτεχνουργών της Πολεμικής Αεροπορίας στην κατεστραμμένη αποθήκη.

Μόλις ο χώρος θεωρηθεί απολύτως ασφαλής αμέσως θα ξεκινήσει η διαδικασία αποτίμησης της ζημιάς που έχει προκληθεί στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Από τη φωτιά στην αποθήκη έχουν καταστραφεί βόμβες διασποράς και κατευθυνόμενα βλήματα αέρος αέρος και αέρος έδαφος που χρησιμοποιούν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 50.

Έρευνα των Ενόπλων Δυνάμεων για τυχόν ευθύνες

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα των Ενόπλων Δυνάμεων για τυχόν ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν για την απώλεια των πυρομαχικών. Σήμερα το πρωί δόθηκε εντολή από το ΓΕΑ στο αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στο οποίο υπάγεται η 111 ΠΜ, για τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθούν αν είχαν τηρηθεί τα πρωτόκολλα που αφορούν στα μέτρα πυροπροστασίας από τη διοίκηση της αποθήκης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας η ΕΔΕ έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν είχαν δημιουργηθεί οι απαιτούμενες ζώνες πυροπροστασίας και αν ο χώρος στην ευρύτερη περιοχή των εγκαταστάσεων της 111 ΠΜ είχε καθαρισθεί.

Επίσης άλλο ένα ζήτημα που θα διερευνήσει η ΕΔΕ είναι αν μετά την εκδήλωση της φωτιάς στη Μαγνησία και ενόσω η φωτιά κατευθυνόταν προς τις αποθήκες που βρίσκονται εκτός του αεροδρομίου της 111 ΠΜ υπήρχε η δυνατότητα μεταστάθμευσης των πυρομαχικών. Σύμφωνα με τους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας για την ασφαλή μεταφορά των πυρομαχικών και του οπλισμού των μαχητικών αεροσκαφών θα απαιτούνταν αρκετές ημέρες. Οι ίδιοι επιτελείς θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο η διοίκηση της αποθήκης να μην είχε τηρήσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας που αφορούν στην πυρασφάλεια του στρατοπέδου. Ωστόσο το γεγονός ότι τα πυρομαχικά καταστράφηκαν από τη πυρκαγιά από μόνο του συνιστά μείζον ζήτημα.

Η δήλωση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια για κατεπείγουσα έρευνα και απόδοση ευθυνών καθώς και η προφορική εντολή του προς στο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο να εποπτεύσει την ΕΔΕ δείχνει ότι πιθανώς «θα πέσουν κεφάλια» στη Πολεμική Αεροπορία. Εκ των πραγμάτων η έρευνα επικεντρώνεται στις ευθύνες του διοικητή της αποθήκης, αλλά και του διοικητή της 111 Πτέρυγα Μάχης. Άγνωστο παραμένει αν οι ευθύνες αποδοθούν σε υψηλότερα επίπεδα, με δεδομένο ότι την 111 ΠΜ είχε επιθεωρήσει λίγες ημέρες πριν τη πυρκαγιά ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται εξελίξεις καθώς πέραν των επιχειρησιακών ζητημάτων υπάρχει και το πολιτικό κόστος που προκαλεί η είδηση ότι χάθηκαν σημαντικά πυρομαχικά για την Πολεμική Αεροπορία.

https://www.pentapostagma.gr/