11.7.23

Επιταχύνονται οι έρευνες για φυσικό αέριο στο Ιόνιο και το Μπλοκ 10: Η Helleniq Energy περνάει στη δεύτερη φάση ερευνών


 Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της έρευνας υδρογονανθράκων της Helleniq Energy στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και του Μπλοκ 10 και η εταιρία αποφάσισε να προχωρήσει στη δεύτερη φάση.

Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης για τις δύο περιοχές, περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την πρόσκτηση και επεξεργασία 2.800 χιλιομέτρων 2D θαλάσσιων σεισμογραφικών, μαγνητομετρικών και βαρυτομετρικών δεδομένων, γεωλογικές εργασίες για την ανάλυση της γεωλογικής λεκάνης και περιβαλλοντικές μελέτες.

Το κόστος των μέχρι τώρα ερευνών ανήλθε σε 7,2εκατ ευρώ και όπως ανακοίνωσε η ΕΔΕΥΕΠ τηρήθηκε πλήρως η σύμβαση.
Η εταιρία υπέβαλε στην ΕΔΕΥΕΠ αίτημα για έναρξη της 2 ης φάσης του σταδίου ερευνών που ξεκίνησαν στις 10 Ιουλίου και θα έχουν διάρκεια 3 έτη.

Οι εργασίες που θα γίνουν σε αυτή τη φάση είναι:

• Για το Μπλοκ «Ιόνιο» πρόσκτηση και επεξεργασία 900 τ.χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων, γεωλογικές εργασίες, περιβαλλοντικές μελέτες.
• Για το «Μπλοκ 10» την πρόσκτηση και επεξεργασία 400 τ.χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων, πετροφυσική και γεωφυσική ανάλυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Helleniq Energy σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών PGS, ολοκλήρωσε με επιτυχία και τις 3D γεωφυσικές έρευνες στα δύο Μπλοκ, τον Ιανουάριο του 2023, γεγονός που επιτρέπει στη μισθώτρια εταιρεία να εισέλθει απευθείας στη φάση ερμηνείας και αξιολόγησης των γεωφυσικών δεδομένων που διαθέτει.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Δ.Ε.Υ.Ε.Π, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Helleniq Energy να εισέλθει και τυπικά στην επόμενη φάση έρευνας για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και του Μπλοκ 10. Έχουμε ήδη οικοδομήσει μία πολύ καλή συνεργασία, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί και κατά την 2η φάση. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η εταιρεία ανταποκρίθηκε με εξαιρετική ταχύτητα στην παρότρυνση εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης για επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου, και ευελπιστούμε στην ταχεία ολοκλήρωση και της 2ης φάσης, πάντα με την ίδια αφοσίωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

https://hellasjournal.com