2.6.23

«Είναι όμορφη ρε παιδιά…πως να το κάνουμε;»: Η Ελληνική Σημαία επέστρεψε από την Κερύνεια στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου (video)

 

Συγκινητική στιγμή στο Αρχηγείο της Αστυνομίας Κύπρου. Η Ελληνική Σημαία του Ναυτικού Σταθμού Κερύνειας επιστρέφει στην Εθνική Φρουρά. Φωτογραφία Lt Gen Dimokritos Zervakis, @chod_cy


Παραδόθηκε στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, η ελληνική σημαία του Ναυτικού Σταθμού Κερύνειας με τον τελευταίο να προσβλέπει στην ημέρα που «σε μια απελευθερωμένη και επανενωμένη Κύπρο να υψώσουμε τη σημαία του ναυτικού μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κάστρο της Κερύνειας».

Την παράδοση έκανε ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

Η συγκεκριμένη σημαία, η οποία κατά την τουρκική εισβολή του 1974 ήταν επηρμένη στο Κάστρο της Κερύνειας, παραδόθηκε στην Αστυνομία το 2004, κατά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, από Τουρκοκύπριο και από τότε βρισκόταν στο Μουσείο της Αστυνομίας.

Στην τελετή, παρευρέθηκαν επίσης, ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου και ο Διοικητής Διοίκησης Ναυτικού, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Γενναδίου.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι η σημαία βρισκόταν αναρτημένη στο κάστρο της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Η συγκεκριμένη σημαία δόθηκε το 2004 κατά τη διάνοιξη των σημείων διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα από Τουρκοκύπριο σε μέλος της Αστυνομίας που υπηρετούσε την περίοδο εκείνη στο χώρο και παραδόθηκε στο μουσείο της Αστυνομίας.

«Αντιλαμβανόμενοι τη σημαντικότητα της σημαίας αυτής για την Εθνική Φρουρά έχουμε αποφασίσει να την παραδώσουμε σε εσάς κ. Αρχηγέ ώστε να εκτεθεί στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας, υπενθυμίζοντας σε όλους τις τραγικές συνέπειες του 1974, διατρανώνοντας ταυτόχρονα τη θέλησή μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης».

Παραλαμβάνοντας τη σημαία, ο Διοικητής της ΕΦ, κ. Ζερβάκης είπε πως είναι «με ιδιαίτερη χαρά και αισθήματα συγκίνησης που σήμερα η ΕΦ αναλαμβάνει από την Αστυνομία Κύπρου ένα ιστορικό κειμήλιο», την ελληνική σημαία η οποία βρισκόταν επηρμένη στο κάστρο της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή”.

“Στο κάστρο της Κερύνειας το ’74 είχε έδρα ο ομώνυμος ναυτικός σταθμός ο οποίος υπαγόταν στη διοίκηση ναυτικού Κύπρου. Είχε συγκροτηθεί στις 7/6/1965 κι εκεί ήταν η κύρια βάση μοίρας πυραυλακάτων. Μια σημαία που από το σημείο που ήταν αναρτημένη ήταν ορατά τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής και ο άνισος αγώνας καθώς και η θυσία του πυραυλάκατου 3. Παρέμεινε επηρμένη και δεν υπεστάλη κατά την ηρωική αντίσταση και τη διαφυγή των υπερασπιστών του κάστρου της Κερύνειας, ανέφερε ο Αρχηγός της ΕΦ.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της ΕΦ προς την Αστυνομία Κύπρου που διαφύλαξε τα τελευταία χρόνια τη σημαία και τη παραδίδει σήμερα στην Διοίκηση Ναυτικού. «Προσβλέπουμε την ημέρα εκείνη που θα μπορούμε σε μια απελευθερωμένη και επανενωμένη Κύπρο να υψώσουμε τη σημαία του ναυτικού μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κάστρο της Κερύνειας», είπε.

Στη συνέχεια ο Διοικητής της ΕΦ επέδωσε στον Αρχηγό της Αστυνομίας ένα μικρό πίνακα που απεικονίζει την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο κάστρο της Κερύνειας κι ευχήθηκε να την ξαναδούμε εκεί.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o αρχηγός της ΕΦ είπε, «η Ελληνική Σημαία του Ναυτικού Σταθμού Κερύνειας επιστρέφει στην Εθνική Φρουρά».

Ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι είναι κάποιες στιγμές όπου είτε κειμήλια και σημάδια ή γεγονότα ανατρέχουν πίσω στο χρόνο, ιχνηλατούν μια απέραντη συγκίνηση γιατί αναλογιζόμενοι το τί συνέβη σε αυτό το κάστρο και το τί είδε αυτή η σημαία, από την άλλη, αυτές οι στιγμές συμπυκνώνουν ένα απέραντο χρέος δικό μας απέναντι σε αυτούς που υπερασπίστηκαν τη σημαία.

Αυτές οι στιγμές, σημείωσε, «μας γειώνουν στην πραγματικότητα και σε αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς απέναντι στον τόπο μας».

Ευχαρίστησε τον υπεύθυνο του Μουσείου Αστυνομίας, Ματθαίο Σιαμπτάνη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι «αυτή η σημαία όχι απλά θα συντηρηθεί χωρίς να φύγει ούτε η ιστορία από πάνω της αλλά ούτε και τα ίχνη όσων προσπάθησαν να τα διαλύσουν. Απλά θα τη συντηρήσουμε για να αντέξει στο χρόνο για να περάσει αυτά τα μηνύματα σε αυτούς τους αποδέκτες που χρειάζεται να έχει αυτή η σημαία για να μπορούμε τα λάθη να περάσουν από το κανάλι αυτή της σημαίας και διοχετευτούν στις επόμενες γενιές για να μην κάνουμε ξανά αυτά τα λάθη».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης, Αννα Κουκκίδη- Προκοπίου έκλεισε με τους στίχους του Κώστα Μόντη. «Είναι όμορφη ρε παιδιά…πως να το κάνουμε;»

Αναφερόμενος στη σημαία, ο Υπεύθυνος του Μουσείου Αστυνομίας, Ματθαίος Σιαμπτάνης, είπε ότι ένας Τουρκοκύπριος όπου έκανε τη θητεία του στο ναυτικό σταθμό τη βρήκε. Στην πίσω πλευρά φέρει τουρκικά ονόματα, που ενδεχομένως να είναι ονόματα Τούρκων στρατιωτών.

«Η σημαία δεν συντηρήθηκε. Φαίνεται να έχει ποδοπατηθεί. Την αντιμετώπισαν ως παλιόρουχο. Εύχομαι να τη προσέχετε όπως την πρόσεχα εγώ τόσα χρόνια», είπε κατά την εκδήλωση.

https://hellasjournal.com


Antonis Antonas