23.6.23

TALOS: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του νέου όπλου λέιζερ επιφάνειας – αέρος




Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (European Defence Agency – EDA) ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος όπλων λέιζερ επιφανείας-αέρος με το όνομα TALOS (Tactical Advanced Laser Optical System).
Το νέο ευρωπαϊκό όπλο έχει συμπαγή σχεδιασμό και μπορεί να εξουδετερώσει γρήγορα και με ακρίβεια ευέλικτους στόχους. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό, μπορεί να καταρρίψει εχθρικούς πυραύλους και drones, ενώ ελαχιστοποιεί σημαντικά τις παράπλευρες ζημιές.
Σύμφωνα με τον EDA, τα κύρια αποτελέσματα που προέκυψαν αφορούν τους τομείς CONOPS, την ευπάθεια στόχου, την τεχνολογία συνδυασμού λέιζερ, την ηθική και την ασφάλεια και τον οδικό χάρτη για τα ευρωπαϊκά συστήματα LDEW (Laser Directed Energy Weapon).
«Τα αποτελέσματα του έργου θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών μελών της ΕΕ σε κρίσιμες τεχνολογίες λέιζερ», αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι επενδύσεις σε οπλικά συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω των εξελισσόμενων απειλών για την ασφάλεια, όπως το αμερικανικό «H4».
Το TALOS, το οποίο ξεκίνησε το 2018, έχει 16 δικαιούχους από 9 ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, μερικές από τις εταιρείες που συμμετέχουν είναι οι CILAS και MBDA από την Γαλλία, Leonardo από την Ιταλία, DLR και Airbus Defense από την Γερμανία, Ustav Fotoniky a Elektroniky από την Τσεχία, Wojskowa Akademia Techniczna και AMS Technologies από την Πολωνία, QinetiQ από το Ηνωμένο Βασίλειο, John Cockerill Defense από το Βέλγιο και AERTEC Solutions από την Ισπανία.


ΠΗΓΗ: onalert.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com