22.6.23

Ενισχύεται με τεθωρακισμένα η Κύπρος; Το Ισραηλινό Merkava θα αντικαταστήσει τα 41 άρματα μάχης T-80U/UK που δώρισε στην Ουκρανία

 

Παρά το γεγονός ότι αυτά τα οχήματα μάχης είναι ξεπερασμένα έχουν μεγαλύτερη δύναμη πυρός και καλύτερη επιβίωση σε σύγκριση με τα Leopard 1 ή T-72M

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η Ουάσιγκτον δείχνει έντονο ενδιαφέρον για όλο το φάσμα των αρμάτων μάχης από τα αποθέματα του Ισραηλινού Στρατού. Από τις αποθήκες του ισραηλινού στρατού, σχεδιάζεται η απόσυρση και αποστολή στην Ευρώπη όχι μόνο των Merkava δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και των απαρχαιωμένων μεσαίων αρμάτων μάχης Magah.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε ότι, το Ισραήλ φοβάται ότι τα όπλα που προμηθεύονται στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες θα πέσουν στα χέρια των Ιρανών.

Σε μια νέα εξέλιξη χωρίς να επιβεβαιώνεται επίσημα από την Κύπρο, το Ισραηλινό Merkava θα αντικαταστήσει τα 41 άρματα μάχης T-80U / UK που δώρισε η Κύπρος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Dana Levi, ένας λογαριασμός στο Twitter ισχυρίζεται ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για την προμήθεια των αρμάτων μάχης Merkava. Θα πάνε Κύπρο και Μαρόκο.

Σύμφωνα με την Dana Levi, ο όρος του Ισραήλ στην Κύπρο και το Μαρόκο, είναι τα άρματα μάχης τους να μην δοθούν ως δωρεά, επανεξαχθούν ή πωληθούν στην Ουκρανία. Δεδομένου ότι τα τανκς είναι ισραηλινά, η αλλαγή ιδιοκτησίας μετά τη δωρεά τους στο Μαρόκο και την Κύπρο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδεια του Ισραήλ. Αυτό διασφαλίζει ότι τα τανκς δεν θα πάνε στο μέτωπο στην Ουκρανία.

«Ανακοινώθηκε η συμφωνία για την εξαγωγή ισραηλινών αρμάτων μάχης Merkava-2/3: μέρος των παραδόσεων θα γίνει στην Κύπρο για να αντικαταστήσει τα 41 άρματα μάχης T-80U / ΗΒ που μεταφέρθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και μέρος στο Μαρόκο στην αντιστάθμιση για την προμήθεια του T-72B. Κανένα δεν θα μεταφερθεί στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια από τις απαιτήσεις του Ισραήλ», αναφέρει η Dana Levi στο tweet .

Σχετικά με το Merkava

Το Merkava, που σημαίνει «άρμα» στα εβραϊκά, δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967 και έδειξε την ανάγκη για ένα καλύτερο κύριο άρμα μάχης. Η ανάπτυξη αυτού του μοναδικού ισραηλινού τανκ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με την εμπειρία που αποκτήθηκε από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973 να παίζει βασικό ρόλο.

Το Merkava ξεχωρίζει από άλλα κύρια άρματα μάχης λόγω του μοναδικού σχεδιασμού του. Ο κινητήρας του που βρίσκεται μπροστά και ο πίσω πυργίσκος ενισχύουν την άμυνά του. Το Merkava είναι ευέλικτο, με ένα πίσω διαμέρισμα που μπορεί να χωρέσει έως και 10 στρατιώτες εκτός από το τετραμελές πλήρωμά του. Μπορεί επίσης, να μετατραπεί σε θωρακισμένο ασθενοφόρο εάν χρειαστεί.

Η παραλλαγή Mk 1, ένα όχημα 60 τόνων που παρουσιάστηκε το 1979, μπορεί να φτάσει σε τελική ταχύτητα 29 mph (46 km/h) στους δρόμους, διαθέτοντας ένα κύριο πυροβόλο 105 mm και τρία πολυβόλα 7,62x51 mm.

Έκδοση Mk 2

Μέχρι το 1983, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) άρχισαν να λαμβάνουν τις αναβαθμισμένες παραλλαγές Mk 2. Αυτό το νέο μοντέλο διέθετε αναβαθμίσεις, όπως βελτιωμένα εξαρτήματα θωράκισης και μετάδοσης κίνησης. Το αποκορύφωμα; Ένας όλμος των 60 χιλιοστών μεταφέρθηκε έξυπνα μέσα στον πυργίσκο, επιτρέποντας στο πλήρωμα να πυροβολήσει από το εσωτερικό του κύτους. Πραγματικά μια σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία των αρμάτων μάχης!

Το τανκ Mk 2 Merkava, εξελίχθηκε για να περιλαμβάνει προηγμένα θερμικά οπτικά και περισσότερη θωράκιση, ενισχύοντας τον νυχτερινό πόλεμο και την αντοχή του. Η έκδοση Mk 2D εισήγαγε ένα σύνθετο πακέτο θωράκισης με αρθρωτά τμήματα για εύκολη αντικατάσταση μετά από ζημιά.

Το 1989, η παραλλαγή Mk 3 έφερε ένα κύριο πυροβόλο 120 mm, έναν ισχυρότερο κινητήρα, ένα βελτιωμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης και αναβαθμισμένο έλεγχο πυρός. Αυτό το μοντέλο είναι πέντε τόνους βαρύτερο, αλλά πιο γρήγορο, φτάνοντας ταχύτητες έως και 37 μίλια την ώρα (60 χιλιόμετρα την ώρα).

Εκδόσεις Mk 3 και Mk 4

Η συνεχής εξέλιξη οδήγησε σε αρκετές υποπαραλλαγές Mk 3. Αυτά περιείχαν αναβαθμίσεις αισθητήρων και άλλες βελτιώσεις, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη αναζήτηση της τελειότητας στον θωρακισμένο πόλεμο. Το νέο Mk 4, μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα ισχυρό πυροβόλο 120 χιλιοστών και μια ανακαινισμένη γάστρα που φιλοξενεί έναν ισχυρότερο κινητήρα. Διαθέτει επίσης προηγμένους αισθητήρες, ανώτερη διαχείριση μάχης και δυνατότητες κοινής χρήσης δεδομένων.

Από το 2009, το IDF εξοπλίζει τις παραλλαγές του Mk 4 με το Trophy Active Protection System (APS), που προστατεύει τα άρματα μάχης από κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους και άλλα όπλα πεζικού κατά των τεθωρακισμένων. Επιπλέον, το Merkava οδήγησε σε παράγωγα έτοιμα για πεδίο, όπως το Namer, ένα βαρύ τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού χωρίς πυργίσκο και το όχημα διοίκησης Ofek.

https://www.pentapostagma.gr/