24.6.23

Live: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν για «ανταρσία» – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

 Τεταμένο κλίμα επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Ρωσία και οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή σε τουλάχιστον δύο πόλεις, τη Μόσχα και το Ροστόφ, μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας. 

07:19

Πρωινή εικόνα στο Ροστόφ

07:15

Πριγκόζιν: Ο μισός ρωσικός στρατός είναι έτοιμος να ενωθεί μαζί μας

07:09

Κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Μ-4 που συνδέει τη Μόσχα με το νότο

Ο κυβερνήτης της περιοχής Λιπέτσκ στην κεντρική Ρωσία λέει ότι ο αυτοκινητόδρομος Μ-4 που συνδέει τη Μόσχα με τις νότιες περιοχές έχει κλείσει για την κυκλοφορία στα σύνορα με την περιοχή Βορονέζ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας, αναφέρει το Reuters. Ο Πριγκόζιν φαίνεται να έστειλε μια ένοπλη συνοδεία μισθοφόρων μαχητών του σε μια διαδρομή 1.200 χιλιομέτρων προς τη Μόσχα, έχοντας δηλώσει ότι σκοπεύει να εκδιώξει τη στρατιωτική ηγεσία.

07:01

Πώς θα επηρεαστεί η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Βάγκνερ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία καθώς διασπά τον ρωσικό στρατό εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η Τζέσικα Τζενάουερ, ειδικός σε διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία, διατύπωσε την εξής άποψη: Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι δεν είναι καλά νέα για τον Πούτιν και δεν είναι καλά νέα για τη Ρωσία. Ακόμα κι αν αυτό δημιουργήσει εκτεταμένη αστάθεια, θα το έβλεπα ως μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης εικόνας, ότι αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές στην πολιτική στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν πέτυχε όπως περίμενε ο Πούτιν.

06:52

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στη Μόσχα

Αυτό δήλωσε ο κυβερνήτης Αντρέι Βορόμπιοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, λαμβάνονται αντιτρομοκρατικά μέτρα.

06:47

Κασπάροφ: Απατεώνες πολεμούν κακοποιούς 

Ένας ακόμα εξέχων επικριτής του Κρεμλίνου, ο πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ, έκανε παρέμβαση μέσω Twitter. «Ό,τι και αν συμβαίνει τώρα» υποδηλώνει ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσει τις εσωτερικές διαμάχες των φατριών «σε ηρεμία ή τουλάχιστον μη βίαιες με τον τρόπο που συνήθως μπορούσε πριν».

«Αν αυτή είναι η επανάσταση στη Ρωσία έχει χρώμα, είναι το χρώμα του χρήματος. Απατεώνες πολεμούν τους κακοποιούς για πόρους και τη δύναμη να τους κρατήσουν. Ο Πριγκόζιν θα μπορούσε να καταλήξει νεκρός ή σαν άλλος Καντίροφ, αγορασμένος να δολοφονεί ξανά για το καθεστώς. Καμία τιμή ανάμεσα σε κλέφτες και δολοφόνους», πρόσθεσε.

06:40

Το Tass υποστηρίζει ότι στο Ροστόφ βρίσκονται δυνάμεις της Βάγκνερ

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Tass, δείχνουν τεθωρακισμένα οχήματα και στρατεύματα στους δρόμους του Ροστόφ-ον-Ντον.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι τα στρατεύματα ανήκουν στις δυνάμεις της Βάγκνερ.

Δείτε τις φωτογραφίες

06:34

Παραμένει ανεπιβεβαίωτο το ποιοι είναι οι ένοπλοι στο Ροστόφ

«Σε αντίθεση με τις αναφορές του κρατικού μέσου TASS, ο αναλυτής της OSINT Ρουσλάν Λέβιεφ σημειώνει ότι οι ένοπλοι στο Ροστόφ-ον-Ντον δεν είναι μαχητές της Βάγκνερ αλλά στρατιώτες του Υπουργείου Άμυνας», γράφει Ρώσος δημοσιογράφος του Meduza. Και προσθέτει: «Δεν είμαι σίγουρος πώς αυτό εξηγεί γιατί όλοι έχουν στραμμένα τα όπλα τους προς τα κρατικά κτίρια».

06:26

Ο Χοντορκόφσκι στηρίζει τον Πριγκόζιν

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, επικριτής της ρωσικής κυβέρνησης που ζει εξόριστος, εξέφρασε την υποστήριξη στον Πριγκόζιν στη σελίδα του στο Telegram.

«Η εξέγερση του Πριγκόζιν είναι το ισχυρότερο πλήγμα για τη φήμη του Πούτιν», έγραψε.

«Ναι, ακόμη κι ο διάβολος πρέπει να βοηθήσει εάν αποφασίσει να εναντιωθεί σε αυτό το καθεστώς! (...) Αν αυτός ο γκάγκστερ (ο κ. Πριγκόζιν) θέλει να επιτεθεί στον άλλον (τον κ. Πούτιν), δεν είναι ώρα να μορφάσουμε, πρέπει να βοηθήσουμε», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο κ. Χοντορκόφσκι.

06:23

Ποιες είναι οι δυνάμεις στο Ροστόφ;

Αυτή η γυναίκα προσέγγισε τους στρατιώτες στο κέντρο του Ροστόφ και ρώτησε αν είναι της Βάγκνερ. Επιβεβαίωσαν ότι ανήκουν στο μισθοφορικό στράτευμα του Πριγκόζιν.

06:18

Η Μόσχα εφαρμόζει «αντιτρομοκρατικά» μέτρα

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε ότι λαμβάνονται αντιτρομοκρατικά μέτρα στη ρωσική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων ελέγχων στους δρόμους, για την ενίσχυση της ασφάλειας.

06:17

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ροστόφ

Τα γεγονότα εξελίσσονται πολύ γρήγορα στην πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, όπου πλάνα σε τοπικά κανάλια του Telegram φαίνεται να δείχνουν ένοπλες δυνάμεις να περικυκλώνουν ένα κυβερνητικό κτίριο.

Βίντεο δείχνει ένοπλους άνδρες με στολή να καλύπτουν την περίμετρο του κτιρίου του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς το περικυκλώνουν τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο τανκς.

Το Reuters επαλήθευσε την τοποθεσία ως κτίριο του αρχηγείου της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, ο τοπικός κυβερνήτης Βασίλι Γκολούμπεφ προέτρεψε τους κατοίκους να αποφύγουν το κέντρο του Ροστόφ. «Σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση, σας ζητώ να αποφύγετε να ταξιδέψετε στο κέντρο της πόλης και, αν είναι δυνατόν, να μην φύγετε από τα σπίτια σας», έγραψε στο Telegram.

06:07

Νέα έκκληση από τον κυβερνήτη του Ροστόφ

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ροστόφ ζητά από τους κατοίκους να μην πηγαίνουν προς το κέντρο της πόλης και, αν είναι δυνατόν, να μην φύγουν από τα σπίτια τους.

06:05

Στα social media κυκλοφορούν μία σειρά από βίντεο, τα οποία υποτίθεται καταγράφουν την κατάσταση στο Ροστόφ

Στα παρακάτω βίντεο απεικονίζονται ένστολοι να λαμβάνουν θέσεις μάχης, ενώ απλοί πολίτες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής καταγράφοντας τα πάντα με τα κινητά τους τηλέφωνα.

06:02

Εικόνες από το πρωί του Σαββάτου στο Ροστόφ

06:00

Ένοπλοι περικύκλωσαν το κτίριο της αστυνομίας στο Ροστόφ

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα ρωσικά τοπικά κανάλια Telegram του Ροστόφ-ον-Ντον νωρίς το πρωί του Σαββάτου έδειχναν ένοπλους άνδρες να περικυκλώνουν το περιφερειακό αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης.

Δεν είναι σαφές ποιοι ήταν οι ένοπλοι

Το Reuters επαλήθευσε την τοποθεσία ως το κτίριο του αρχηγείου της αστυνομίας, αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε γυρίστηκε το βίντεο.

05:49

Στρατιώτες (πιθανότατα μέλη της Βάγκνερ) πήραν θέσεις στο κέντρο του Ροστόφ

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύονται στο Telegram, ανέλαβαν τον έλεγχο των κτιρίων του τοπικού Υπουργείου Εσωτερικών, της FSB, της διοίκησης και του αρχηγείου της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας.

05:45

ISJ: Η ανταρσία του Πριγκόζιν «δεν είναι πιθανό να πετύχει»

Η εξέγερση του Πριγκόζιν εναντίον της ηγεσίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είναι «απίθανο να πετύχει» και μπορεί να έχει «υπολογίσει πολύ λάθος», δήλωσε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISJ) στην τελευταία του ανάλυση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ηγέτης της Βάγκνερ μπορεί να πίστευε ότι θα είχε την υποστήριξη του Ρώσου προέδρου, γράφει, αλλά αυτό ήταν «εξαιρετικά απίθανο» δεδομένου ότι ο Πούτιν είχε ευθυγραμμιστεί πρόσφατα πιο σταθερά με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

05:41

Ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξαπέλυσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ομοβροντίες πυραύλων εναντίον της Ουκρανίας.

 • Στη Ντνίπρο, στο κέντρο της πόλης, «σπίτια καταστράφηκαν εντελώς. Υπάρχει τεράστιος κρατήρας έπειτα από έκρηξη. Υπάρχουν θύματα», ανέφερε μέσω Telegram ο δήμαρχος Μπόρις Φιλάτοφ.
 • Στο Κίεβο, ο επικεφαλής της πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας Σερχίι Πόπκο ανέφερε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε «πάνω από είκοσι πυραύλους στον εναέριο χώρο» γύρω από την πρωτεύουσα.Έπεσαν όμως συντρίμμια προκαλώντας καταστροφές και πυρκαγιά σε πολυκατοικία 24 ορόφων. Σύμφωνα με τον κ. Πόπκο, υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματίες.
 • Στo Χάρκοβo, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ολέγκ Σινεγκούμποφ καταστράφηκε αγωγός μεταφοράς αερίου με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, αλλά χωρίς να υπάρξουν θύματα.
05:37

Οχηματοπομπή του στρατού καθ’ οδόν προς τη νότια Ρωσία 

Η περιφερειακή διοίκηση της Βορόνεζ κάλεσε τους κατοίκους να αποφύγουν τον αυτοκινητόδρομο M-4, που συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία, διότι κινείται σε αυτόν οχηματοπομπή του στρατού, ώρες μετά την ανταρσία του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, που διεμήνυσε πως θα διώξει την ηγεσία του γενικού επιτελείου.

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση διαβεβαίωσε μέσω Telegram πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.

05:31

Πριγκόζιν: Θα καταστρέψουμε τα πάντα εάν προσπαθήσουν να μας σταματήσουν

Σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, οι μισθοφορικές δυνάμεις έχουν συγκεκριμένους στόχους και οι 25.000 στρατιώτες της Βάγκνερ είναι έτοιμοι να πεθάνουν, γιατί -όπως είπε- «πεθαίνουν για την πατρίδα τους και τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που χτυπούν τον άμαχο πληθυσμό».

Επανέλαβε ότι οι δυνάμεις της Βάγκνερ κατέρριψαν ένα ελικόπτερο, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν απώλειες.

05:22

Συστάσεις για αποφυγή του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη Μόσχα με τη νότια Ρωσία

Οι αρχές στη νότια ρωσική περιοχή του Βορονέζ έχουν προτρέψει τους κατοίκους να αποφύγουν τον αυτοκινητόδρομο Μ4 που οδηγεί στη Μόσχα, σύμφωνα με το Reuters. Η περιφερειακή κυβέρνηση δήλωσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας.

Ο αρχηγός της Βάγκνερ γνωστοποίησε νωρίτερα ότι σχεδίαζε να εκδιώξει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

05:16

Εικόνες δείχνουν δυνάμεις της Βάγκνερ μέσα στο Ροστόφ

05:14

Ροστόφ: Άρματα μάχης και στρατός στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας

05:09

Κυκλοφορούν βίντεο που υποτίθεται απεικονίζουν τις δυνάμεις της Βάγκνερ μέσα στο Ροστόφ

05:03

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα

04:56

Βίντεο δείχνουν τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες στο Ροστόφ

  

04:55

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία

Η αεράμυνα αναχαίτισε περισσότερους από 20 πυραύλους γύρω από το Κίεβο, στη διάρκεια επίθεσης, δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της ουκρανικής πρωτεύουσας.

04:52

Τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους του Ροστόφ

04:51

Βίντεο με στρατιωτικά οχήματα σε δρόμους του Ροστόφ

04:45

Μίνι σύνοψη των τελευταίων ωρών

 • Δραματική κλιμάκωση στη σοβούσα διαμάχη ανάμεσα στη ρωσική μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ και την ηγεσία του ρωσικού στρατού.
 • Ο επικεφαλής της Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν κάλεσε σε εξέγερση κατά του στρατού, καταγγέλοντας ότι δυνάμεις του δέχθηκαν πυραυλικό πλήγμα από τον ρωσικό στρατό. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες.
 • Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πριγκόζιν ερευνάται για υποκίνηση ανταρσίας  
 • Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στη Μόσχα και στην πόλη Ροστόφ, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά των ουκρανικών συνόρων.
 • Ο Πριγκόζιν υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του εισήλθαν στη Ρωσία από την Ουκρανία - αν και δεν υπάρχουν ακόμα απτές αποδείξεις.
 • Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα ρωσικό ελικόπτερο, χωρίς ωστόσο να παράσχει στοιχεία.
 • Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ροστόφ ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.
 • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται για την κατάσταση, όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
04:43

Περιφέρεια Λίπετσκ: Οδηγίες στους κατοίκους να μην ταξιδεύουν προς τα νότια

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λίπετσκ ανέφερε ότι ελήφθη απόφαση στην περιοχή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις υποδομές ζωτικής σημασίας. Επίσης, οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να μην ταξιδεύουν προς τα νότια, ιδιαίτερα στην περιοχή Βορόνεζ», δήλωσε ο Ιγκορ Αρταμόνοφ.

04:35

Ο περιφερειάρχης του Ροστόφ ζητεί από τον πληθυσμό να «παραμείνει στο σπίτι» 

Ο περιφερειάρχης του Ροστόφ, πόλης που γειτονεύει με την Ουκρανία, κάλεσε τους κατοίκους τις πρώτες πρωινές ώρες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να «μείνουν στο σπίτι».

«Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Ζητώ από όλους να παραμείνουν ήρεμοι και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο αν είναι απόλυτα αναγκαίο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκόλουμπεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram λίγο πριν από τις 04:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Ο Πριγκόζιν ανέφερε πως οι δυνάμεις του πέρασαν από την Ουκρανία στο έδαφος της Ρωσίας, στην περιφέρεια Ροστόφ. Ο περιφερειάρχης Γκόλουμπεφ δεν διευκρίνισε αν πράγματι ο κ. Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι του βρίσκονται στη Ροστόφ.

04:33

N.Y.T: Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν από καιρό για τη διαμάχη Πριγκόζιν - ρωσικής κυβέρνησης

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαπιστώσει ήδη από τον Ιανουάριο ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια εσωτερική διαμάχη εξουσίας μεταξύ της μισθοφορικής ομάδας Wagner και της ρωσικής κυβέρνησης και έκτοτε συγκεντρώνουν δεδομένα και παρακολουθούν στενά τις πληροφορίες σχετικά με την ασταθή δυναμική, μεταδίδουν οι New York Times.

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβραδύνθηκε μέσα στη χρονιά, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν ενδείξεις έντασης μεταξύ του Κρεμλίνου και του επικεφαλής της Wagner. Ανέμεναν ότι αυτές οι εντάσεις θα εντείνονταν τους επόμενους μήνες.

Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εκτιμήσεις τους για την κατάσταση βασίζονταν στις μυστικές υπηρεσίες, μια ένδειξη του πόσο πιθανό θεωρούσε ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο το ενδεχόμενο μιας διαμάχης για την εξουσία.

Τον Ιανουάριο, ένας κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωνε ότι η Wagner εξελισσόταν σε «αντίπαλο κέντρο εξουσίας για τον ρωσικό στρατό».

Αξιωματούχοι υπέθεταν τότε ότι ο Πριγκόζιν προωθούσε τα δικά του συμφέροντα στην Ουκρανία αντί για τους ευρύτερους ρωσικούς στόχους. 

 

04:32

Πλάνα απεικονίζουν πομπή της Βάγκνερ βορείως του Ροστόφ

04:29

Πριγκόζιν: Προχωράμε μέχρι το τέλος

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ υποστηρίζει πως οι δυνάμεις του πέρασαν στη Ρωσία και ορκίζεται να φθάσει «μέχρι τέλους». Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος στασίασε εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, διαμήνυσε ότι θα «καταστρέψει όποιον μπει στον δρόμο του», ανακοινώνοντας πως οι άνδρες του πέρασαν από το έδαφος της Ουκρανίας σε αυτό της Ρωσίας.

«Συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους», είπε σε ηχητικό μήνυμά του στο Telegram, αφού έκανε γνωστό πως οι μισθοφόροι του «πέρασαν τα σύνορα» του ρωσικού κράτους από την Ουκρανία όπου είχαν αναπτυχθεί. Ο επικεφαλής της Βάγκνερ λέει πως έχει υπό τις διαταγές του 25.000 μαχητές.

Ο κ. Πριγκόζιν δεν παρουσίασε κάποια απόδειξη για τις δηλώσεις του.

Είπε πως «μπήκαν στο Ροστόφ», πόλη της νότιας Ρωσίας, και ότι δεν άνοιξαν πυρ εναντίον αποσπάσματος που αναπτύχθηκε για να τους εμποδίσει. Οι μισθοφόροι «δεν θα δώσουν μάχη παρά μόνο με επαγγελματίες», είπε προσθέτοντας πως δεν θέλει να σκοτώσει «παιδιά».

Η Μόσχα κατηγόρησε τον ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων για διέγερση ένοπλης εξέγερσης, απόπειρα πραξικοπήματος και υποκίνησης εμφυλίου πολέμου. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κατηγορεί τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και προσωπικά τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για αεροπορική επίθεση «με πυραύλους» εναντίον βάσης μαχητών του με «πολλά» θύματα και διαμηνύει πως θα τον «τιμωρήσει».

04:24

Ένα στρατιωτικό φορτηγό μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα

04:23

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις τα ξημερώματα του Σαββάτου στην κεντρική συνοικία Σολομιάνσκι του Κιέβου.

«Στην περιοχή Σολομιάνσκι, θραύσματα ρουκέτας χτύπησαν ένα δεκαεξαόροφο κτίριο. Υπάρχει καπνός στους πάνω ορόφους. Παρασχέθηκαν ιατρικές υπηρεσίες σε έναν τραυματία στο σημείο, ενώ ένας ακόμα διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Δεν έχει ξεσπάσει φωτιά στο κτίριο. Διασώστες επιχειρούν στην περιοχή», έγραψε ο Κλίτσκο στο Telegram.

04:22

Ο Πριγκόζιν υποστηρίζει πως οι άνδρες του κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο της Ρωσίας

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ, δήλωσε -τις πρώτες πρωινές ώρες- ότι μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

«Ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής, καταρρίφθηκε από μονάδες της Βάγκνερ», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά στο Telegram, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς.

04:17

Εικόνες έντονης κινητικότητας στην πόλη Κράσνονταρ

04:13

Η Wagner «εδραιώνει» την παρουσία της στην Αφρική – Tι αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου

04:13

Ο Ουκρανικός στρατός παρακολουθεί τις εξελίξεις

Ενώ εξελίσσονται μια σειρά από γεγονότα στη Ρωσία, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανάρτησαν ένα λακωνικό μήνυμα στο Twitter: «Παρακολουθούμε».

04:10

Σχόλια του ανταποκριτή των ΝΥΤ, Πολ Σόουν

«Η μακροχρόνια αντίληψη ότι ο Πούτιν είναι ειδικός στο να εξισορροπεί τις φατρίες που έρχονται αντιμέτωπες η μία με την άλλη υπό την διακυβέρνησή του έχει εξαφανιστεί απόψε. Για να είμαστε δίκαιοι, τα ξεσπάσματα του Πριγκόζιν το έκαναν σαφές εδώ και καιρό».

04:07

Πλάνα δείχνουν «συγκρούσεις» έξω από το Ροστόφ

Στο Telegram κυκλοφορούν πλάνα που υποτίθεται δείχνουν δυνάμεις Βάγκνερ να συγκρούονται με ρωσικά στρατεύματα κάπου έξω από το Ροστόφ.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση για την αξιοπιστία των εν λόγω πλάνων.

04:04

Ο Πριγκόζιν καταγγέλει ότι ρωσικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ κατά της συνοδείας του

Σύμφωνα με ανάρτηση του στο Telegram, το ελικόπτερο καταρρίφθηκε.

Ο Πριγκόζιν αναρτά ηχητικά μηνύματα στο Telegram, τα οποία ωστόσο δεν συνοδεύονται από εικόνες που να αποδεικνύουν τα λεγόμενα του.

04:03

BBC: H υπηρεσία Google News δεν είναι προσβάσιμη στη Ρωσία

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η υπηρεσία Google News δεν είναι προς το παρόν προσβάσιμη στη Ρωσία, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης χρήσης του Διαδικτύου NetBlocks.

04:00

Συστάσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ροστόφ

«Η σημερινή κατάσταση απαιτεί τη μέγιστη συγκέντρωση όλων των δυνάμεων για τη διατήρηση της τάξης. Οι αρχές επιβολής του νόμου κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Ζητώ από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην αποχωρήσουν από το σπίτι χωρίς να το χρειαστείτε», δήλωσε ο κυβερνήτης του Ροστόφ.

03:56

Τεθωρακισμένα στους δρόμους της Μόσχας

Βίντεο που κοινοποιήθηκε στην εφαρμογή Telegram δείχνει βαριά τεθωρακισμένα οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους της κεντρικής Μόσχας αργά το βράδυ της Παρασκευής.

03:54

ΝΥΤ: «Σοβαρή πρόκληση» για τον Πούτιν

Ο Μικ Μούλροϊ, ένας συνταξιούχος αξιωματικός της C.I.A.και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, είπε ότι ο Πριγκόζιν αποτελεί «σοβαρή πρόκληση» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εάν πραγματοποιηθούν οι απειλές του, ο ρωσικός στρατός μπορεί να χρειαστεί να μεταθέσει το ενδιαφέρον του από την αντιμετώπιση της ουκρανικής προέλασης στην «προστασία» της ρωσικής κυβέρνησης. «Ακόμα κι αν αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος αποτύχει, αποδεικνύεται με τρόπο εμφατικό ότι όσοι βρίσκονται πιο κοντά στις αποφάσεις αυτού του πολέμου γνωρίζουν πως ήταν ένα τρομερό λάθος», είπε ο Μούλροϊ.

03:48

Reuters: Όλη η Ουκρανία υπό εναέριο συναγερμό, πλήγματα από drone στο Κίεβο

Όλη η Ουκρανία βρίσκεται υπό εναέριο συναγερμό για περισσότερο από μία ώρα και αναφέρθηκαν εκρήξεις στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία και άλλες πόλεις.

Υπάρχουν στρατιωτικές αναφορές ότι αντιαεροπορικές μονάδες βρίσκονταν σε δράση σε όλη τη χώρα.

Βόμβες από drone έπληξαν ένα πάρκινγκ στο κέντρο του Κιέβου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης στο Telegram. Ο Βιτάλι Κλίτσκο δεν έδωσε καμία ένδειξη για θύματα ή ζημιές στην επίθεση στην περιοχή Σολομιάνσκι.

03:45

Η FSB κατηγορεί τον επικεφαλής της Βάγκνερ πως καλεί σε εμφύλιο πόλεμο

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB κατηγόρησε τον επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν ότι υποκινεί εμφύλιο πόλεμο, καλώντας σε εξέγερση εναντίον του γενικού επιτελείου. Κάλεσε, μάλιστα, τους άνδρες του να τον παρακούσουν και να προχωρήσουν στη σύλληψή του.

«Οι δηλώσεις και οι πράξεις του Πριγκόζιν είναι στην πραγματικότητα κάλεσμα για να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο έδαφος της Ρωσίας (...) Καλούμε τους μαχητές του ομίλου Βάγκνερ να μη διαπράξουν αυτό το ανεπανόρθωτο λάθος, να σταματήσουν τις βίαιες ενέργειές τους εναντίον του ρωσικού λαού, να μην εφαρμόσουν τις εγκληματικές και προδοτικές διαταγές του Πριγκόζιν και να λάβουν μέτρα για να συλληφθεί», ανέφερε η FSB.

03:45

AFP: Η Ρωσία κατηγορεί τον Πριγκόζιν ότι καλεί σε εμφύλια σύγκρουση

Οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν τον αρχηγό της μισθοφορικής ομάδας Wagner ότι επιχειρεί να ξεκινήσει μία εμφύλια σύγκρουση και ζήτησαν να τεθεί υπό κράτηση. 

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η έρευνα της FSB σχετικά με το κάλεσμα για «ένοπλη ανταρσία», ξεκίνησε αφότου ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας κατηγόρησε τη Μόσχα πως έπληξε τις δυνάμεις του με θανατηφόρα πυραυλικά πλήγματα και δεσμεύτηκε για «αντίποινα».

Ο Πριγκόζιν κάλεσε τους Ρώσους να ενταχθούν στις δυνάμεις του και να «τιμωρήσουν» τη στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας.

Σε ανακοίνωσή της, η FSB ανέφερε: «Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Πριγκόζιν είναι στην πραγματικότητα μια έκκληση για την έναρξη ένοπλης, εμφύλιας σύγκρουσης στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και μια “μαχαιριά στην πλάτη” των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν τις φιλοφασιστικές ουκρανικές δυνάμεις».

Η FSB κάλεσε τους μαχητές της Wagner να «λάβουν μέτρα» για τη σύλληψή του Πριγκόζιν.

03:42

Το Κίεβο αποδίδει στην καθυστέρηση της αποστολής όπλων από τη Δύση τη βραδύτητα της αντεπίθεσης των δυνάμεών του 

Η πολιτική ηγεσία στο Κίεβο απέδωσε χθες Παρασκευή τη βραδύτητα ως αυτό το στάδιο της προόδου της πολυσυζητημένης ουκρανικής αντεπίθεσης με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα στους δισταγμούς των κρατών της Δύσης να προμηθεύσουν με όπλα τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Ο χρόνος που χάθηκε [στην προσπάθειά μας] για να πείσουμε τους εταίρους μας να μας δώσουν τα απαραίτητα όπλα αντανακλάται στις συγκεκριμένες ρωσικές οχυρώσεις που οικοδομήθηκαν την περίοδο αυτή», έκρινε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μέσω Twitter.

Επισήμανε ιδίως πως οι ρωσικές δυνάμεις έστησαν άμυνες και σύστημα ναρκοπεδίων όσο ανέμεναν την αντεπίθεση. Η διάσπαση των ρωσικών γραμμών πλέον απαιτεί «λογική και ισορροπημένη προσέγγιση», συνέχισε.

03:38

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Ο «σεφ του Πούτιν» και τα πλοκάμια του

03:37

CNN: Νέο ηχητικό από Πριγκόζιν - Αιχμές σε Γκερασίμοφ και Σοϊγκού

Με νέο ηχητικό του μήνυμα, ο επικεφαλής της Βάγκνερ απορρίπτει την κατηγορία ότι οι ενέργειες της μισθοφορικής ομάδας του εμποδίζουν τον ρωσικό στρατό να πολεμήσει στην Ουκρανία.

Και προσθέτει: «Αποτρέπουμε τους εγκληματίες που οδήγησαν στον θάνατο σχεδόν 100.000 Ρώσους στρατιώτες από το να σώσουν το τομάρι τους - τον Γκερασίμοφ και τον Σοϊγκού».

03:36

BBC: Εκτακτο δελτίο ειδήσεων στο κρατικό κανάλι 1

Νωρίτερα, το κρατικό κανάλι 1 της Ρωσίας διέκοψε τη ροή του προγράμματος για να μεταδώσει ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων.

Σε αυτό, αναφέρθηκαν επίσημες δηλώσεις σχετικά με τον Πριγκόζιν και την Wagner, ενώ σημειώθηκε ότι το βίντεο του Πριγκόζιν αναφορικά με το χτύπημα σε βάσεις της οργάνωσης ήταν πλαστό και πως το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε επιθέσεις σε βάσεις της οργάνωσης.

Τονίσθηκε επίσης ότι η FSB έχει ανοίξει ποινική έρευνα εναντίον του Πριγκόζιν και πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ενήμερος για τις εξελίξεις.

03:32

Ο Πριγκόζιν εξακολουθεί να ποστάρει

Σύμφωνα με Ρώσο δημοσιογράφο του Meduza, ισχυρίζεται ότι δύο αεροσκάφη «προσπαθούν» να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές κατά της αυτοκινητοπομπής του.

Στη συνέχεια επαναλαμβάνει ότι δεν παρεμποδίζει την πολεμική προσπάθεια κατά της Ουκρανίας, αλλά υπερασπίζεται τους Ρώσους στρατιώτες.

03:28

Πλάνο από την πόλη Ροστόφ

Πλάνα από το Ροστόφ, λίγο πριν από τις 2:00, δείχνουν ήρεμους δρόμους στο κέντρο της πόλης.

03:27

New York Times: Πάροχοι διαδικτύου στη Ρωσία περιορίζουν την πρόσβαση στα Google News 

Αρκετοί πάροχοι σύνδεσης στο Διαδίκτυο, αποκλείουν τους συνδρομητές εντός της χώρας από τα νέα της Google.

Τουλάχιστον πέντε ρωσικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών - συμπεριλαμβανομένων των Rostelecom, U-LAN και Telplus - έχουν αποκλείσει την υπηρεσία Google News, που συγκεντρώνει ειδήσεις από διάφορες πηγές, σύμφωνα με ανάλυση του NetBlocks, ενός παρατηρητηρίου διαδικτύου. Αρκετοί άλλοι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου έχουν επίσης αρχίσει να περιορίζουν την πρόσβαση, σύμφωνα με την ανάλυση.

03:18

Ενεργοποιείται η «Επιχείρηση Φρούριο»

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως το σχέδιο με ονομασία «Επιχείρηση Φρούριο» έχει ενεργοποιηθεί στην πόλη Ροστόφ.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, το προσωπικό πρέπει να είναι σε «πλήρη ετοιμότητα», όπως αναφέρει το 161.ru.

Το σχέδιο φέρεται να έχει επίσης ενεργοποιηθεί και στη Μόσχα, με στόχο την προστασία των κτιρίων του Κρεμλίνου.

Υπάρχουν αναφορές ότι οι είσοδοι και οι έξοδοι στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών είναι προς το παρόν αποκλεισμένες και στρατιωτικά οχήματα έχουν τοποθετηθεί σε ορισμένες τοποθεσίες της Μόσχας.

03:17

Τα «μέτρα ασφαλείας ενισχύονται» στη Μόσχα

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα μετά το κάλεσμα του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ στους άνδρες του να στασιάσουν εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.

«Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στη Μόσχα, οι σημαντικότερες εγκαταστάσεις τελούν υπό ενισχυμένη φύλαξη», όπως επίσης «τα όργανα του κράτους και οι υποδομές των μεταφορών», μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο των ρωσικών δυνάμεων επιβολής της τάξης που δεν κατονόμασε.

Aυτοκίνητο της αστυνομίας φαίνεται στην Κόκκινη Πλατεία στο κέντρο της Μόσχας REUTERS/Evgenia Novozhenina 
03:16

CNN: Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας ενημέρωσε τον Πούτιν

Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Ιγκόρ Κράσνοφ ενημέρωσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την ποινική δίωξη κατά του επικεφαλής του ομίλου Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ποινική υπόθεση αφορά την απόπειρα οργάνωσης ένοπλης εξέγερσης, εξήγησε ο Πεσκόφ, μιλώντας στο RIA Novosti.

03:12

TASS: Το Κρεμλίνο λέει ότι ο Πούτιν λαμβάνει συνεχή ενημέρωση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται αδιάκοπα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για να αποτραπεί μια απόπειρα ένοπλης ανταρσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Μόσχα -νωρίτερα την Παρασκευή- κατηγόρησε τον Πριγκόζιν ότι ζήτησε ένοπλη ανταρσία αφού ισχυρίστηκε, χωρίς να παράσχει στοιχεία, ότι η στρατιωτική ηγεσία είχε σκοτώσει μαχητές της Βάγκνερ σε αεροπορική επιδρομή.

03:05

ΗΠΑ: Παρακολουθούμε την κατάσταση 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως «παρακολουθεί την κατάσταση» στη Ρωσία μετά τις απειλές του αρχηγού της μισθοφορικής ομάδας Wagner, κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε προσωπικά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Άνταμ Χοτζ.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα προβούμε σε διαβουλεύσεις με συμμάχους και εταίρους για τις εξελίξεις αυτές», πρόσθεσε.

03:03

Πριγκόζιν: Οι δυνάμεις μας έφτασαν στο Ροστόφ

Ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις του έφτασαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, αναφέρει το AP.

Ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι οι βάσεις της Wagner χτυπήθηκαν από ρουκέτες, ελικόπτερα και το πυροβολικό κατόπιν εντολής του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του στρατού, στρατηγού, Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Κατηγόρησε τον ο Γκερασίμοφ πως έδωσε τη διαταγή για την επίθεση μετά από συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, κατά την οποία, όπως δήλωσε, αποφάσισαν να καταστρέψουν τη μισθοφορική οργάνωση.

Δήλωσε ότι τα στρατεύματα της Wagner τα υποδέχτηκαν συνοριοφύλακες καθώς κινούνταν στην περιοχή του Ροστόφ και τώρα μπαίνουν στην πόλη.

Πρόσθεσε ότι οι νεαροί στρατιώτες στα σημεία ελέγχου δεν προέβαλαν αντίσταση, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του «δεν πολεμούν εναντίον παιδιών».

«Αλλά θα καταστρέψουμε όποιον σταθεί εμπόδιο στον δρόμο μας», είπε. «Προχωράμε μπροστά και θα πάμε μέχρι το τέλος».

03:01

Μίνι σύνοψη

 • Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι επιτέθηκε στις μισθοφορικές δυνάμεις της Wagner και, σε μια σειρά ηχογραφημένων μηνυμάτων που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διεμήνυσε ότι οι μαχητές του θα προβούν σε αντίποινα.
 • Οι ρωσικές αρχές, με τη σειρά τους, κατηγόρησαν τον Πριγκόζιν ότι προσπαθεί να υποκινήσει εξέγερση.
 • «Πρόκειται για μαχαιριά στην πλάτη της χώρας και του προέδρου», δήλωσε ο στρατηγός Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, σε βιντεοσκοπημένη έκκληση προς τους μαχητές του Πριγκόζιν, στην οποία τους ζητούσε να ματαιώσουν οποιαδήποτε εξέγερση. «Πρόκειται για πραξικόπημα».
 • Ο Πριγκόζιν υποστήριξε σε άλλο μήνυμά του: «Αυτό δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα. Είναι μια πορεία για τη δικαιοσύνη». «Το κακό που έχει προκαλέσει η στρατιωτική ηγεσία της χώρας πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.
02:59

Πριγκόζιν: Η Ουκρανία δεν απειλούσε τη Ρωσία – Ο Πούτιν εξαπατήθηκε

Σε ένα βίντεο διάρκειας μισής ώρας στο Telegram, ο ιδρυτής της διαβόητης μισθοφορικής ομάδας Wagner, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν αντιμετώπιζε καμία άμεση απειλή από την Ουκρανία, όταν εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022.

02:57

Κρεμλίνο vs Wagner: Έρευνα σε βάρος του Πριγκόζιν για υποκίνηση ανταρσίας

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB άνοιξε ποινική έρευνα κατά του αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν μετά τις δηλώσεις περί «ανταρσίας κατά της στρατιωτικής διοίκησης». 

02:56

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, ο πιο φιλικός προς τον Βάγκνερ στρατηγός, καλεί την Βάγκνερ να μην υπακούσει στις εντολές του Πριγκόζιν

«Ο εχθρός περιμένει μόνο να διχαστούμε. Μην πέσετε στα χέρια του εχθρού σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα».

02:55

Στρατηγοί προς Πριγκόζιν: Μαχαιριά στην πλάτη του Πούτιν

Δυο στρατηγοί που θεωρούνται φιλικά διακείμενοι προς την Wagner και τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο Σεργκέι Σουρόβκιν και ο Βλαντιμίρ Αλεξέεφ κάλεσαν τους στρατιώτες της να μην υπακούσουν τις εντολές του επικεφαλής της. Παράλληλα και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB κατηγόρησε τον Πριγκόζιν «για προδοσία». 

02:54

Σύνοψη των έως τώρα εξελίξεων

 • Τεταμένο κλίμα επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Ρωσία, και οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή σε τουλάχιστον δύο πόλεις, τη Μόσχα και το Ροστόφ, μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.
 • Ο Πριγκόζιν άφησε να εννοηθεί πως οι άνδρες της Wagner ήταν έτοιμοι να κινηθούν εναντίον του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. «Είμαστε 25.000 και θα βρούμε γιατί έχει προκληθεί αυτό το χάος στη χώρα».
 • Η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Πριγκόζιν και του ρωσικού στρατού για τον πόλεμο στην Ουκρανία κλιμακώνεται πλέον ανοιχτά, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του Πούτιν από τότε που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, πριν από 16 μήνες.
 • Βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού και της εθνικής φρουράς να έχουν αναπτυχθεί σε δρόμους του αστικού ιστού.
 • Το Ροστόφ είναι κοντά στο μέτωπο με την Ουκρανία, όπου επιχειρούσαν οι μισθοφόροι μαχητές του Πριγκόζιν.
02:52

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε Μόσχα και Ροστόφ μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν για «ανταρσία»

«Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στη Μόσχα, κρατικά κτίρια και κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομών και μεταφορών έχουν τεθεί υπό ενισχυμένη προστασία», μεταδίδει το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο αστυνομικές αρχές, λίγες ώρες μετά το κάλεσμα του Πριγκόζιν για εξέγερση. Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου, οι μονάδες OMON και SOBR της Ρωσικής Προεδρικής Φρουράς έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Το BBC Russia επικαλούμενο πηγές των Moscow Times μετέδωσε ότι μεταφέρονται στο Ροστόφ δυνάμεις του στρατού. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται αφενός κοντά στην Ουκρανία και αφετέρου διαθέτει ειδικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων.

02:51

Ο στρατός της Ουκρανίας «παρακολουθεί» τη σύγκρουση Βάγκνερ και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας 

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε πως «παρακολουθεί» τη σύγκρουση ανάμεσα στον επικεφαλής της Βάγκνερ και της στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας, μετά την καταγγελία του Γεβγκένι Πριγκόζιν ότι βάση των ανδρών του βομβαρδίστηκε από τον ρωσικό στρατό. «Παρακολουθούμε», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπούντανοφ εκτίμησε ότι αντίπαλες ρωσικές φράξιες έχουν αρχίσει να «καταβροχθίζουν η μια την άλλη για την εξουσία και τα λεφτά».

02:50

Ρώσος στρατηγός με επιρροή καλεί την εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ να «σταματήσει» πριν να είναι «πολύ αργά» 

Ο Ρώσος στρατηγός με επιρροή Σεργκέι Σουροβίκιν κάλεσε τους μαχητές της Βάγκνερ να «σταματήσουν» και να επιστρέψουν στους στρατώνες τους «πριν να είναι πολύ αργά», μετά το κάλεσμα του επικεφαλής τους, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, να εξεγερθούν εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

«Απευθύνομαι στους πολεμιστές και στους ηγέτες του ομίλου Βάγκνερ (...) Έχουμε το ίδιο αίμα, είμαστε πολεμιστές. Ζητώ να σταματήσετε (...) Προτού να είναι πολύ αργά, πρέπει να υπακούσετε στη βούληση και στις διαταγές του εκλεγμένου προέδρου της Ρωσίας», τόνισε ο στρατηγός Σουροβίκιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στην Telegram.

https://www.kathimerini.gr