6.6.23

Επιτυχής πρώτη πτητική δοκιμή του ΑIΗΜΙ από το SARISA


Από Σάββας Δ. Βλάσσης


Πολύ καλά αποτελέσματα είχε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πρώτη πτητική δοκιμή του Περιφερόμενου Πυρομαχικού Εξ Αποστάσεως (Stand Off Loitering Munition) AIHMI της ελληνικής SAS Technology.
Η δοκιμαστική άφεση έλαβε χώρα στις 2 Ιουνίου και έγινε από το δοκιμασμένο drone τύπου SARISA της εταιρείας. Το τελευταίο μετέφερε την συλλογή – φορέα AHX-1X στον οποίο εφέρετο αδρανής (dummy) ρουκέτα FZ 90 της THALES Belgium, με την οποία έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας. Καθώς επρόκειτο απλώς για απλή άφεση φορτίου, δεν χρειαζόταν Πεδίο Βολής.
Η άφεση πραγματοποιήθηκε με το SARISA ευρισκόμενο σε υψόμετρο 300 μέτρων. Αμέσως μετά, αναπτύχθηκαν οι διπλωμένες πτέρυγες της συλλογής AHX-1X και άρχισε η πτήση που κάλυψε πολύ ικανοποιητική συνολική απόσταση. 


Σε αυτήν, τέθηκε σε λειτουργία ο ηλεκτροκινητήρας και δοκιμάστηκε ακόμη και η εκτέλεση ελιγμών της συλλογής με άνοδο/ κάθοδο, στροφές, δηλαδή επρόκειτο για κανονική πτητική δοκιμή κι όχι απλή άφεση. Όταν προσγειώθηκε στο έδαφος, διαπιστώθηκε ότι η συλλογή ήταν σχεδόν ανέπαφη. Δεν πραγματοποιήθηκε βεβαίως η διαδικασία βολής της ρουκέτας από την συλλογή.

ΠΗΓΗ
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com