24.6.23

Οι Τούρκοι πραγματοποίησαν πρώτη δοκιμαστική βολή του drone kamikazi "DELI"-Το "εξάπτυχο" της Ελληνικής απάντησης απέναντι στα τουρκικά drone

 

Το "DELI" έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 13 κιλά, επιχειρησιακή εμβέλεια 85 χιλιόμετρα, χρόνο πτήσης 75 λεπτά και υψόμετρο συνήθους λειτουργίας 150-500 μέτρων πετώντας με ταχύτητα 80 χλμ την ώρα.

Σε πληθώρα άρθρων μας έχουμε αναφερθεί στην εμβάθυνση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αναφορικά με την κατασκευή πολλών και ποικίλων UCAV, και drone kamikazi, αναπτύσσοντας παράλληλα τακτικές χρησιμοποίησής τους, οι οποίες συνίστανται σε δύο  βασικές μεθόδους, αυτή της απευθείας εκτόξευσής τους και εκείνης της άφεσής τους από τα   μη  επανδρωμένα εναέρια οχήματα AKINCI  και BAYRAKTAR. 

 
 

 

Το drone kamikazi DELI- Αριθμητικά χαρακτηριστικά-δυνατότητες

Στην πρώτη δοκιμαστική βολή  του  μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος  Kamikaze, "Deli",που  πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, αναφέρεται σε άρθρο του Τουρκικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Η Τουρκία συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην ανάπτυξη προϊόντων από την κατηγορία micro έως την κατηγορία MALE στον τομέα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.


Σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η δοκιμή βολή  του  μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος  Kamikaze, "Deli, που ανήκει στην κατηγορία Mini UAV.

Κατά τη διάρκεια των επιτυχημένων δοκιμαστικών δραστηριοτήτων, επαληθεύτηκαν πολλά υλικά και  το λογισμικό του

Οι δραστηριότητες δοκιμών της Deli, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2022, αναμένεται να συνεχιστούν για λίγο.

Το Deli μπορεί επίσης να λειτουργεί σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα πτήσης 80 χιλιομέτρων την ώρα , έχοντας μέγιστη ταχύτητα 180 χιλιομέτρων.

Το Deli, μπορεί να "πεταχτεί" από το χέρι ή από εκτοξευτή.

Έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 13 κιλά, επιχειρησιακή εμβέλεια 85 χιλιόμετρα, χρόνο πτήσης 75 λεπτά και υψόμετρο υπηρεσίας 3500 μέτρα.

Συνήθως λειτουργεί σε υψόμετρο 150-500 μέτρων, το UAV έχει μια κεφαλή που μοιάζει με όλμο που αναπτύχθηκε από την TÜBİTAK-SAGE και ζυγίζει 3,1 κιλά.

Δυνατότητα πολλαπλών εργασιών 

Το UAV Deli Kamikaze αναμένεται να αποκτήσει δυνατότητα πολλαπλών εργασιών σε κατανεμημένη αρχιτεκτονική στα επόμενα στάδια.

Από την άλλη πλευρά, η έννοια του «UAV Kamikaze» έχει γίνει όλο και πιο σημαντική πρόσφατα.

Μετά τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, πολλές χώρες ανέπτυξαν και προμηθεύθηκαν τέτοια συστήματα.

Επί του παρόντος, το UAV KARGU με περιστροφικά φτερά καμικάζι, που αναπτύχθηκε από την STM, χρησιμοποιείται ενεργά από τουρκικές μονάδες ασφαλείας και 10 χώρες.

Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των UAV Kamikaze είναι το χαμηλό κόστος τους και οι ικανότητές τους, αφού μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και σε σμήνη, κατά του εχθρού.

Τι πετυχαίνουν οι Τούρκοι με την άφεση drone kamikazi από το AKINCI  και  το ΤΒ-2 BAYRAKTAR. 

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουν τα εξής:

1. Αυξάνουν το βεληνεκές προσβολής στόχων από τα UAV  τους, AKINCI και  BAYRAKTAR.

2.Παρέχουν επί πλέον ασφάλεια στα εν λόγω UAV τους τα οποία δεν θα εμπλακούν σε προσβολές σκληρών  στόχων, καλά προστατευομένων από πλέγμα αντιαεροπορικής προστασίας, στέλνοντας τα φθηνά drone kamikazi να κάνουν την βρώμικη δουλειά.

3. Αναγκάζουν τον αμυνόμενο να καταναλώσει πυρομαχικά για την καταστροφή των αναλώσιμων και φθηνών drone kamikazi, παρέχοντας στην δυνατότητα  αποτελεσματικότερου πλήγματος από πυραύλους των AKINCI και  BAYRAKTAR.

4. Δημιουργούν την δυνατότητα επίθεσης με σμήνη drone καμικάζι ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα τον κορεσμό και την αδυναμία προσβολής όλων των στόχων από την αεράμυνα του αμυνόμενου.

5. Δυσχεραίνουν σημαντικά την ανεύρεση και κατάρριψη των drone kamikazi, λόγω του μικρού χρόνου αντίδρασης του αμυνόμενου και του μικρού ίχνους αποκάλυψης τους στα ραντάρ του.

Το "εξάπτυχο" της  Ελληνικής απάντησης

Το "εξάπτυχο" της Ελληνικής απάντησης απέναντι στην απειλή των τουρκικών drones  είναι:

1.Περαιτέρω αναβάθμιση της αεράμυνας της χώρας, με προμήθεια περισσοτέρων πυραύλων Patriot (ίδε υερκαταναλώσεις στην  Ουκρανία) αλλά και αποστολή πληθώρας φορητών αντιαεροπορικών μας στους Σχηματισμούς Θράκης και νησιών αλλά και σε φρουρές μικρονήσων.

2. Προμήθεια- εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου σε Έβρο και νησιά.

3. Εγκατάσταση  Αnti-drone συστημάτων σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αλλά και στον Έβρο, αλλά και σε θαλάσσια μέσα καλύπτοντας το σύνολο των ανατολικών  συνόρων της χώρας μας  αλλά και σε βάθος μέχρι τουλάχιστον και τον 25ο μεσημβρινό.

4.Ύπαρξη λεπτομερειακού Σχεδίου παραπλανήσεως, με το οποίο θα επιτεχθεί η αύξηση της επιβιωσιμότητας του προσωπικού και των οπλικών συστημάτων μας από τις εχθρικές επιθέσεις.

5.Παλαϊκή άμυνα, με εκπαίδευση  στο χειρισμό drone kamikazi αλλά και σε USV ,του συνόλου του πληθυσμού σε Έβρο και νησιά, γεγονός που θά έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών απωλειών σε λίαν επίλεκτες δυνάμεις του εχθρού που θα ενεργήσουν αποβατική και αεροκίνητες ενέργειες.

6.Αγορά UCAV-drone kamikazi σε μεγάλους αριθμούς και ένταξη τους σε Σχηματισμούς  σε Θράκη και νησιά, με δυνατότητα να πλήξουμε  εφόσον μας επιτεθεί η Τουρκία, ζωτικούς εχθρικούς στόχους στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπως τα λιμάνια της στα μικρασιατικά παράλια αποστερώντας σημαντικές βασικές δυνατότητες στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

https://www.pentapostagma.gr/