5.6.23

Απανωτά «Χτυπήματα» για τις ΗΠΑ: Κινεζικό πλοίο σχεδόν εμβόλισε αντιτορπιλικό τους-Τεράστιο ρωσικό κομβόι μεταφέρει όπλα στο Ιράν! (Εικόνα & Βίντεο)


 Τρομερό το υλικό από το επικίνδυνο κινεζικό προσπέρασμα στο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chung-Hoon, στο Στενό της Ταϊβάν

Δημοσιεύθηκε βίντεο από παρά λίγο άμεση σύγκρουση μεταξύ ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού και ενός κινεζικού πλοίου στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση του Ινδο-Ειρηνικού κατηγόρησε ένα κινεζικό πλοίο για την πραγματοποίηση επικίνδυνων ελιγμών, οι οποίοι σχεδόν οδήγησαν σε σύγκρουση με ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στο Στενό της Ταϊβάν. Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, το κινεζικό πλοίο χωρίς προφανή αιτία ήρθε κοντά στο αντιτορπιλικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Στο υλικό, το κινεζικό πολεμικό σκάφος φαίνεται σαν να «εμβολίζει» το αμερικανικό πλοίο, ωστόσο αυτό που έγινε στην πραγματικότητα είναι πως το σκάφος του Πεκίνου πέρασε ακριβώς μπροστά από το δυτικό για να το εκδιώξει από την περιοχή.


«Το κινεζικό πολεμικό πλοίο προσπέρασε το αντιτορπιλικό USS Chung-Hoon σε απόσταση μόλις 137 μέτρων» ανέφερε η δημόσια δήλωση της διοίκησης του Ινδο-Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Τέτοια κοντινή προσέγγιση φυσικά και θεωρείται επικίνδυνη, μιας και μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ των δύο πλοίων.

Στο υλικό φαίνεται πόσο επικίνδυνος ήταν ο ελιγμός αυτός. Με την παραμικρή αλλαγή στην ταχύτητα ή πορεία, τα δύο πλοία θα μπορούσαν να είχαν συγκρουστεί, κλιμακώνοντας απότομα τις σχέσεις Πεκίνου και Ουάσιγκτον. 

Το παραπάνω συμβάν είναι ένα από τα πολλά που έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες και προκάλεσαν διεθνή ανησυχία. Αμερικανικά μαχητικά και πλοία έρχονται αντιμέτωπα με κινεζικά στοιχεία πολύ συχνά στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Οι Αμερικανοί δηλώνουν νομοταγείς, αφού τα πλοία τους «βρίσκονταν σε διεθνή χωρικά ύδατα« ή «στον διεθνές εναέριο χώρο», ωστόσο η Κίνα φαίνεται να ενοχλείται από τις κινήσεις τους.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη κοντά στην Ταϊβάν, σημείο που αποτελεί επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ρωσικά Όπλα στο Ιράν

Απανωτά είναι τα χτυπήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες ώρες, αφού νέες πληροφορίες αναφέρουν πως ένα μεγάλο ρωσικό στρατιωτικό κομβόι κινούνταν μέχρι πριν λίγο προς τα ανατολικά του κυβερνείου Deir ez-Zor στην Συρία.

Η κίνηση αυτή, η οποία αρχικά εμφανίστηκε ως είδηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήρθε εν όψει αναφορών περί παράδοσης ιρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην εν λόγω περιοχή. 

https://www.pentapostagma.gr