28.6.23

Βρισιές, πανικός και ημίτρελη κατάσταση: Πώς ο δικτάτορας Λουκασένκο «λογίκεψε» τον στασιαστή Πριγκοζίν

FILE PHOΤΟQ Face masks depicting Chechen Republic’s regional leader Ramzan Kadyrov, Wagner Yevgeny Prigozhin and Russian President Vladimir Putin are displayed for sale at a souvenir market in St. Petersburg, Russia, 26 June 2023. EPA/ANATOLY MALTSEV

Τις συνθήκες μέσα στις οποίες -ισχυρίζεται ότι- έπεισε τον Πριγκοζίν να σταματήσει την προέλασή του προς τη Μόσχα περιέγραψε την Τρίτη ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το ενεργούμενο του Πούτιν και δικαίως αποκαλούμενος ως «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», ήταν λαλίστατος σήμερα.

Αρχικά, επιβεβαίωσε την άφιξη του Γεβγκένι Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, όπου ο αρχηγός της Wagner φέρεται να εγκαταβιεί σχεδόν κρυπτόμενος σε ένα ξενοδοχείο χωρίς παράθυρα   και ενώ αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η φυσική εξόντωσή του από το καθεστώς Πούτιν.  

O Λουκασένκο αφηγήθηκε πώς έπεισε τον αρχηγό της Wagner να σταματήσει την προέλαση των μισθοφόρων του στο ρωσικό έδαφος και να διατάξει την επιστροφή τους στους στρατώνες τους, την ώρα που μαχητές του βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από την Μόσχα.

Ολα έγιναν σε μια τηλεφωνική συνομιλία, φορτισμένη. Γεμάτη βρισιές.

Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση Λουκασένκο, παλαιού φίλου του Πριγκόζιν, προέβλεπε ότι ο τελευταίος θα τερματίσει αυτήν την «πορεία για δικαιοσύνη» των χιλιάδν ανδρών του προς την Μόσχα με αντάλλαγμα μια ασφαλή μεταφορά του ιδίου στη Λευκορωσία.


Οι μισθοφόροι του -που έχουν διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο σε μεγάλο μέρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- έλαβαν επίσης χάρη και τους δόθηκε η εξής τριπλή επιλογή: Είτε να ακολουθήσουν τον Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, είτε να ενσωματωθούν στον ρωσικό τακτικό στρατό, ή απλά να επιστρέψουν σπίτια τους.

Ο Λουκασένκο αφηγήθηκε σε Λευκορώσους αξιωματικούς και αξιωματούχους τον ρόλο του στις δραματικές στιγμές του Σαββάτου, χαρακτηρίζοντας τον Πριγκόζιν ως έναν «ηρωικό τύπο» που όμως είχε ταραχθεί από τους θανάτους πολλών ανδρών του στην Ουκρανία.

«Πιέστηκε και επηρεάστηκε από εκείνους που ηγήθηκαν των ομάδων εφόδου (στην Ουκρανία) και αντίκρισαν αυτούς τους θανάτους», είπε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι ο Πριγκόζιν έφτασε στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ από την Ουκρανία, σε «ημίτρελη κατάσταση».

Με τους άνδρες του Πριγκόζιν να έχουν καταλάβει το Ροστόφ και άλλους να κατευθύνονται προς τη Μόσχα, ο Λουκασένκο ανέφερε ότι προσπαθούσε επί ώρες μέσω τηλεφώνου να λογικέψει τον αρχηγό της Wagner, ο οποίος ήταν έξαλλος με τη διαφθορά και την ανικανότητα της στρατιωτικής ηγεσίας και ήθελε να εκδικηθεί την επίθεση κατά των μισθοφόρων του.

Ο Λουκασένκο είπε ότι στα τηλεφωνήματά τους ακούστηκαν «δεκαπλάσιες βωμολοχίες» από ό,τι σε μια συνηθισμένη εποικοινωνία μεταξύ τους.

  • «Θέλουμε δικαιοσύνη! Αυτοί θέλουν να μας καταπνίξουν! Θα πάμε στη Μόσχα!”, είπε ο Πριγκόζιν και ο Λουκασένκο βάσει της διήγησής του, του απάντησε: «Στα μισά του δρόμου απλά θα σε συνθλίψουν σαν κουνούπι».

Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι, νωρίτερα το Σάββατο, ο Πούτιν είχε ζητήσει τη βοήθειά του, λέγοντά του ότι ο Πριγκόζιν δεν απαντούσε σε καμία τηλεφωνική κλήση.

Ο Λευκορώσος δικτάτορας ισχυρίστηκε ότι συνεβούλευσε τον Πούτιν να μην «βιαστεί» να συντρίψει τους στασιαστές και να μην δολοφονήσει τον Πριγκόζιν, κατά τη διάρκεια της ανταρσίας. «Είπα στον Πούτιν: μπορούμε να τον σκοτώσουμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είτε με την πρώτη προσπάθεια είτε με τη δεύτερη. Αλλά του είπα: μην το κάνεις»


Σημειώνεται ότι ο Πριγκόζιν δήλωσε χθες ότι δεν σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Πούτιν, αλλά επιζητούσε την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ.

«Κανείς δεν θα σου δώσει ούτε τον Σοϊγκού ούτε τον Γκερασίμοφ», ανέφερε ο Λουκασένκο ότι είπε στον Πριγκόζιν, πείθοντάς τον τελικά ότι η Μόσχα θα αμυνόταν και ότι η συνέχιση της ανταρσίας θα βύθιζε τη Ρωσία σε αναταραχή και πόνο.

Πλέον ο Πριγκόζιν βρίσκεται στην Λευκορωσία, ο Λουκασένκο είπε ότι η χώρα του θα επωφεληθεί από την «εμπειρία» των μαχητών της Wagner και τους πρότεινε να παραμείνουν σε εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές βάσεις.

Mε πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο, BBC