26.6.23

Ρωσία: Ήταν ενορχηστρωμένη από το Κρεμλίνο η ανταρσία Πριγκόζιν;


 

Σειρά από αναπάντητα ερωτήματα και σενάρια γεννά η ανταρσία της Wagner του Γεβγένι Πριγκόζιν και ο τρόπος με τον οποίο δόθηκε τέλος στην κρίση. Η Ρωσία προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα ύστερα από τις κατηγορίες του Πούτιν κατά του Πριγκόζιν για προδοσία και την συμφωνία που επιτεύχθηκε για απόσυρση της Wagner στην Λευκορωσία. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειες εμφανίστηκε το πρωί ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, αλλά ο Πριγκόζιν παραμένει άφαντος.

Πού βρίσκεται λοιπόν ο αποκαλούμενος και «σεφ του Πούτιν»; Τι θα κάνει στην Λευκορωσία; Το Skynews αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενο θέτοντας το ερώτημα μήπως τελικά αυτή η ανταρσία να ήταν μία ενορχηστρωμένη κρίση, που εξυπηρετεί τα σχέδια του Πούτιν.

«Είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσεις τι συμβαίνει, με δεδομένο ότι ο Πούτιν βγαίνει από την κρίση δίνοντας την εικόνα του αποδυναμωμένου ηγέτη. Το Σάββατο μίλησε για προδοσία που θα τιμωρηθεί με σκληρό τρόπο και στο τέλος της ημέρας έδωσε ελευθέρας στον Πριγκόζιν να φύγει στην Λευκορωσία και αμνήστευσε τους στρατιώτες του που πήραν μέρος στην ανταρσία», μεταδίδει από την Μόσχα η ανταποκρίτρια του Skynews, Νταϊάνα Μάγκνεϊ.

Αμηχανία στη Δύση για πιθανή αστάθεια στην Ρωσία

Η Δύση είναι ξεκάθαρο ότι δεν τρέφει καθόλου καλά αισθήματα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δεν θα ήθελε και μία Ρωσία βυθισμένη στο χάος, πολύ περισσότερο από την στιγμή που δεν υπάρχει σαφής διάδοχη κατάσταση. Και πολύ περισσότερο ουδείς στη Δύση θα ήθελε να δει κάποιον σαν τον Πριγκόζιν να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του.

Η λεγόμενη «πορεία για τη δικαιοσύνη», που έκανε ο Πριγκόζιν με τους μισθοφόρους του προς την Μόσχα, είχε στόχο την ανατροπή του υπουργού Άμυνας, Σόιγκου, με τον οποίον ο αρχηγός των μισθοφόρων βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο το τελευταίο διάστημα. Στρατιωτικοί αναλυτές στη Δύση εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Άμυνας μετά τα όσα συνέβησαν. Αλλά όσοι γνωρίζουν καλύτερα τον Πούτιν αντιλέγουν ότι ο ηγέτης το Κρεμλίνου δεν θα αντιδράσει εν θερμώ για να μην δείξει ότι υποκύπτει στις πιέσεις του Πριγκόζιν.

Σενάρια για επίθεση της Wagner στο Κίεβο

Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν σενάρια για επιστροφή της Wagner στο μέτωπο… Ο Βρετανός στρατηγός Ρίτσαρντ Ντάνατ δήλωσε στο Skynews ότι η μισθοφορική οργάνωση του Πριγκόζιν μπορεί να φανεί χρήσιμη σε μία πιθανή επίθεση κατά του Κιέβου από το έδαφος της Λευκορωσίας. Και γι αυτό κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να είναι πολύ προσεκτική για πιθανές επιθετικές ενέργειες από το λευκορωσικό έδαφος.

«Το γεγονός ότι (ο Πριγκόζιν) πηγαίνει στην Λευκορωσία προκαλεί ανησυχίες», επισήμανε ο πρώην αρχηγός του βρετανικού Γενικού Επιτελείου, επισημαίνοντας ότι ο αρχηγός της wagner «διατηρεί μία αποτελεσματική μάχιμη ομάδα γύρω του και αποτελεί απειλή για την ουκρανική πλευρά και μάλιστα πλησιέστερα προς το Κίεβο». Ο στρατηγός Ντάνατ θεωρεί «πολύ πιθανό» η Ρωσία να χρησιμοποιήσει την Ομάδα Wagner για να επιχειρήσει και πάλι κατάληψη του Κιέβου.
Πάντως από την «ανταρσία» του Πριγκόζιν, την οποία χαρακτηρίζει «φιάσκο» για το Κρεμλίνο, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι.

Ανάλογη είναι η εκτίμηση του Μιχαήλ Μποτσιούρκιφ, συνεργάτη του Ατλαντικού Συμβουλίου, ο οποίος επισήμανε ότι η λεγόμενη εξορία Πριγκόζιν στην Λευκορωσία μπορεί να κρύβει «θανάσιμες» εξελίξεις.

Ο Μποτσιούρκιφ κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένο γεγονός από το Κρεμλίνο», που θα επιτρέψει στον Πούτιν να κάνει εκκαθαρίσεις σε υψηλό επίπεδο.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον κύριο Πριγκόζιν να οδηγεί τρακτέρ ένα δειλινό στη Λευκορωσία ή να σκάβει για πατάτες, ή να πηγαίνει στην ζούγκλα της Αφρικής», είπε χαρακτηριστικά ο Μποτσιούρκιφ, επισημαίνοντας ότι αυτή η «ανταρσία» τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες.

«Ο κύριος Πριγκόζιν διοικεί μία δύναμη που είναι μεγαλύτερη από τα στρατεύματα που έχουν κάποιες μικρές χώρες στην Ευρώπη», τόνισε ο αναλυτής του Ατλαντικού Συμβουλίου, υπενθυμίζοντας ότι η Wagner ελέγχει σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές στην Αφρική. Μόνο στο Κογκό ελέγχει ορυχεία που αποφέρουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο.

Ο κίνδυνος από «τα ανοιχτά παράθυρα»

https://www.topontiki.gr