28.6.23

Μέση Ανατολή:Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει τη σύνδεση των σιδηροδρόμων της με το Ιράν


Η Σαουδική Αραβία εξετάζει ένα σχέδιο για τη σύνδεση του σιδηροδρόμου της με το Ιράν, γράφει η εφημερίδα του Κουβέιτ “Al Jarida”.
Σε δημοσίευμά της την Παρασκευή, η κουβεϊτιανή εφημερίδα επικαλέστηκε πηγή προσκείμενη στη σαουδαραβική κυβέρνηση ότι το Ριάντ εξετάζει σχέδια για σύνδεση της επικράτειάς του με τον σιδηρόδρομο του Ιράν μέσω της πόλης του Κουβέιτ και της Βασόρας στο Ιράκ.
Η πηγή είχε μιλήσει με έναν ανώτερο δημοσιογράφο που εργάζεται για τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και είχε επικαλεστεί πληροφορίες που δόθηκαν από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια πρόσφατου σαουδαραβογαλλικού επενδυτικού φόρουμ στη Γαλλία.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και ο Σαουδάραβας ομόλογός του πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν συναντήθηκαν στην ιρανική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα, αρκετούς μήνες αφότου η Τεχεράνη και το Ριάντ αποφάσισαν να ξαναχτίσουν τους δεσμούς τους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας προσέγγισης που μεσολάβησε η Κίνα.
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2016, όταν οργισμένοι διαδηλωτές όρμησαν στις διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και τη Μασχάντ μετά την εκτέλεση από το Ριάντ του εξέχοντος σιίτη κληρικού Νιμρ Μπακίρ αλ Νιμρ.


The Hellenic Information Team

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com