21.6.23

Και νέοι υποβρύχιοι θόρυβοι από τα βάθη του Ατλαντικού: «Απλώνει» η έρευνα, στερεύει ο χρόνος


 Σε νεότερη ενημέρωση της αμερικανικής ακτοφυλακής προέκυψαν μερικά καινούρια στοιχεία για τους μυστηριώδεις ήχους, τα «χτυπήματα» δηλαδή που ανιχνεύθηκαν από τα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού και εικάζεται ότι προέρχονται από το πενταμελές πλήρωμα του Τιτάνα.

Αυτό ήταν και το σημείο που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8:30 (ώρα Ελλάδας) το απόγευμα της Τετάρτης.

Μέχρι στιγμής, με βάση τη νεότερη αυτή ενημέρωση, για τους ήχους αυτούς γνωρίζουμε τα εξής:

  • Οι πρώτοι ήχοι ανιχνεύθηκαν χθες από το Καναδικό αεροσκάφος P-3.
  • Μετά από αυτούς θορύβους η Αμερικανική Ακτοφυλακή μετακίνησε στο σημείο ομάδες διάσωσης για έρευνα.
  • Σε αυτήν την περιοχή και εξακολουθούν να διεξάγονται οι έρευνες.
  • Σήμερα ακούστηκαν επίσης και νέοι ήχοι
  • Δυστυχώς ο Ωκεανός είναι ένα θορυβώδες μέρος και παραμένει αβέβαιη η ακριβής φύση ή προέλευση αυτών των θορύβων.

Πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι

Ερωτηθείς ο Πλοίαρχος Frederick εάν παραμένει αισιόδοξος, απήντησε:

«Πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να έχουμε ελπίδες όταν βρισκόμαστε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».

Βρισκόμαστε στο μέσον μιας τέτοιας επιχείρησης. Κάποιες φορές δεν βρίσκουμε αυτό που ψάχνουμε και πρέπει να συνυπολογίζουμε όλες τις παραμέτρους. Και υπάρχουν πολλοί παράμετροι που πρέπει να εξετάσουμε. Μετά από αυτό ίσως βρεθούμε σε μία θέση που πρέπει να πάρουμε μια σκληρή απόφαση. Δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί».

Στην ανάλυσή του στο ΒΒC ο συντάκτης επιστημονικών θεμάτων Pallab Gosh σημειώνει:

«Ο ωκεανός είναι γεμάτος ήχους, αλλά από όσα γνωρίζουμε φαίνεται ότι το σινιάλο που έλαβε η ομάδα διάσωσης είναι επαναλαμβανόμενο και έτσι είναι πιθανό να παράγεται από ανθρώπινη πηγή.

Στο αγννούμενο σκάφος βρίσκεται ένας βετεράνος Γάλλος δύτης, ο οποίος προφανώς ξέρει το πρωτόκολλο για να ειδοποιήσει τις ομάδες αναζήτησης: Να χτυπούν δηλαδή τρία λεπτά κάθε μισή ώρα.

Οι διασώστες θα έχουν προσπαθήσει να εντοπίσουν τη θέση των ήχων χρησιμοποιώντας μια σειρά από σημαδούρες εξοπλισμένες με μικρόφωνα, προκειμένου να περιορίσουν την περιοχή αναζήτησης.

Το επόμενο βήμα είναι να βυθίσουν ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) για να εντοπιστεί ο Τιτάνας με σόναρ και κάμερες.
Εάν βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας, το πιθανότερο ειναι το όχημα να έχει μπλέξει, πιθανώς στα συντρίμμια του Τιτανικού. Το ROV έχει λογικά κάποια ικανότητα να μετακινεί συντρίμμια χρησιμοποιώντας ρομποτικούς βραχίονες. Αλλά η πιθανότητα επιτυχίας θα εξαρτηθεί από το πόσο μπλεγμένος είναι ο Τιτάνας και σε τι προσανατολισμό βρίσκεται το βαθυσκάφος.

Έτσι, ενώ οι ελπίδες για διάσωση έχουν αυξηθεί ελαφρώς – εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και προκλήσεις – κυρίως η έλλειψη χρόνου για την παροχή οξυγόνου έκτακτης ανάγκης του Τιτάνα που πρόκειται να εξαντληθεί σε λίγο περισσότερο από 20 ώρες….»

Με πληροφορίες από ΒΒC