25.6.23

Οι τρεις λόγοι που ο Ερντογάν “αποστράτευσε” τον Ακάρ


Η απομάκρυνση του Ακάρ, ένος από τους ακρογωνιαίους, μέχρι πρότινος, λίθους του καθεστώτος Ερντογάν περιέχει τις ενδείξεις της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία αλλά και σημάδι για το τι μοίρα αναμένει κάθε διαφωνούντα. Αν γυρίσουμε λίγο πίσω στο παρελθόν, μπορούμε εύκολα να θυμηθούμε την αρκετά αμφιλεγόμενη καριέρα του Ακάρ. Ενώ ήταν διοικητής του 3ου Σώματος, διορίστηκε ως αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου το 2011 μετά την σύλληψη του Κορκούτ Οζαρσλάν για τη λεγόμενη «Υπόθεση βαριοπούλας».
Έγινε Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων το 2013 χωρίς να υπηρετήσει ως διοικητής στρατιάς σε αντίθεση με τις συνήθεις πρακτικές των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK). Ο Αντιστράτηγος İsmail Hakkı Pekin και ο Αντιστράτηγος Korkut Özarslan ήταν αρχαιότεροι από τον Ακάρ όταν έγινε Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων. Ο Ακάρ ίσως δεν θα είχε βρεθεί σε αυτή την θέση, αν δεν ήταν η δίκη του Οζαρσλάν και η σύλληψη του Πεκίν στην υπόθεση Εργκενκόν. Στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο του 2013, η πιο εντυπωσιακή λεπτομέρεια ήταν η συνταξιοδότηση του στρατηγού Bekir Kalyoncu.
Αν δεν είχε συνταξιοδοτηθεί, θα ήταν ο ισχυρότερος υποψήφιος για τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου – μετά τον Νετζντέτ Οζέλ. Η αποχώρησή του άνοιξε επίσης τον δρόμο για τον Ακάρ. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρέθηκαν εντελώς στα χέρια του Ακάρ. Συνεργάστηκε με διάφορους απόστρατους και εν ενεργεία στρατιωτικούς στην αναδιοργάνωση των ΕΔ. Ταυτόχρονα, ο Ακάρ εδραίωσε τους δεσμούς του τόσο με τη βάση του AKP όσο και με την ισλαμιστική γραμμή εντός του στρατού.
Εξελίχθηκε σε είδωλο της εθνικιστικής-συντηρητικής βάσης του AKP. Μετά από όλα αυτά ο Ακάρ δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένος για την ααπομάκρυνσή του. Η απογοήτευση του έγινε εύκολα κατανοητή από την έκφραση του προσώπου και τη γλώσσα του σώματός του όταν παρέδωσε τη θέση του στον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Yaşar Güler.
«Δόξα τον Αλλάχ, προσπαθήσαμε να εκτελέσουμε το καθήκον μας με επιμέλεια χωρίς να προκαλέσουμε κανένα πρόβλημα στον αξιότιμο Πρόεδρό μας που μας εμπιστεύτηκε αυτό το καθήκον», είπε στην τελετή παράδοσης.Πράγματι, σε αντίθεση με τον [πρώην υπουργό Εσωτερικών] Süleyman Soylu, ο Ακάρ δεν είχε ποτέ καμία γνωστή τριβή με τον Πρόεδρο, του είχε δείξει την πίστη του σε κάθε ευκαιρία και είχε σταθεί δίπλα του σε όλα τα επίμαχα ζητήματα.
Είχε εξισώσει τα συμφέροντα της χώρας του με εκείνα του Προέδρου. Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Ακάρ μάλλον προσπαθούσε να ρωτήσει γιατί ο Ερντογάν τον εξεδίωξε την στιγμή που δεν του είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα ποτέ.
Υπάρχουν τρεις πιθανοί λόγοι για την απόλυση του Ακάρ.
Πρώτον, η πίστη και η αφοσίωση του Ακάρ στον Ερντογάν ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή, και ο Ερντογάν, με την πολιτική του οξυδέρκεια το κατάλαβε.
Δεύτερον, ενώ ο Akar έκανε επιδείξεις πίστης και αφοσίωσης στο αφεντικό του από τη μια πλευρά, έκανε δικές του ενέργειες για να διασφαλίσει την θέση του και την εξουσία του. Το πιο αποκαλυπτικό από αυτά ήταν η τροποποίηση του νόμου τον Ιούνιο του 2022, που επέτρεπε την παράταση του ορίου ηλικίας του Αρχηγού ΓΕΣ έως και πέντε χρόνια.
Αυτή η «νόμικη εφεύρεση» ήταν ιδέα του Ακάρ και σκοπός της ήταν να απαλλαγεί από την πίεση που θα μπορούσε να ασκήσει ένα πιθανό πρόβλημα που προέκυπτε από την προαγωγή ή την αποχώρηση του Yaşar Güler, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου σε αυτόν.
Βάσει της μεθόδευσης Ακάρ ο Γκουλέρ θα μπορούσε να παραμείνει για άλλα 5 χρόνια στην θέση και ο ο Ακάρ θα έμενε υπουργός Εθνικής Άμυνας για αυτήν την περίοδο. Ο Ακάρ, με άλλα λόγια, σχεδίαζε πέντε χρόνια μπροστά. Μπορούμε να μαντέψουμε ότι όταν παρουσίασε αυτή την ιδέα στον Ερντογάν αυτός κατάλαβε τι σκόπευε να κάνει ο Ακάρ. Με άλλα λόγια, οι προσπάθειες του Ακάρ να εδραιώσει και να συγκεντρώσει την εξουσία στον στρατό, τις απέτυχαν τη στιγμή που ήταν πιο κοντά στην επιτυχία.
Τρίτον, ο αποκλεισμός του Χουλουσί Ακάρ από το υπουργικό συμβούλιο πρέπει επίσης να σχετίζεται με το άνοιγμα του δρόμου για την ένταξη ενός άλλου πολύ σημαντικού ονόματος, του Χακάν Φιντάν. Ο Ακάρ θα μπορούσε να γίνει ο ισχυρότερος υποψήφιος για την προεδρία εάν ο Ερντογάν παραιτηθεί λόγω προβλημάτων υγείας και ότι υπήρχε μια τέτοια προσδοκία στην τους διαδρόμους του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠA. Μεγάλη υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων

Πηγή: defence-point.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com