1.6.23

Αποκλειστικό: Υπο στενή επιτήρηση το Anadolu που βγαίνει στο Αιγαίο για... «προπόνηση» κοντά στο Καστελόριζο

Το μελλοντικό...ενυδρείο  του Αιγαίου!!!
Juan


 Παράνομη ΝΟΤΑΜ στην καρδιά του Αιγαίου από την Άγκυρα

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται παράλληλα με τον σχηματισμό της κυβέρνησής του να επιστρέψει δριμύτερος και στις πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας επί του πεδίου.

Σε αυτό το πλαίσιο αλλά και για να ενισχύσει το αφήγημα της ισχυρής Τουρκίας στον τουρκικό λαό που τον ψήφισε για μια ακόμα φορά, το τουρκικό "αεροπλανοφόρο" Anadolu αναμένεται αργά σήμερα το βράδυ να εξέλθει των

Στενών των Δαρδανελίων και να πλεύσει προς τις περιοχές που έχουν δεσμεύσει οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δυτικά και ανατολικά Καστελλορίζου για την εκτέλεση επιχειρησιακής άσκησης (στην θέση της ακυρωθείσας άσκησης Θαλασσόλυκος). Μια άσκηση για την οποία είχαμε γράψε, παραθέτοντας αποκλειστικά και τις περιοχές που δέσμευσε η Άγκυρα σε περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας.


Παράλληλα το επιτελείο στην Αθήνα παρακολουθεί και πρόσθετο αριθμό πλοίων που πλέουν και αυτά προς τις περιοχές των ασκήσεων αυξάνοντας την ασκούμενη δύναμη του τουρκικού στόλου στην περιοχή γύρω από το ακριτικό νησί από 30 σε 40 πολεμικά πλοία.

Το γεγονός πως το Anadolu είναι και σκάφος αποβάσεων κάνει πολλούς να μιλούν και για «προπόνηση» κοντά σε ένα πιθανό στόχο όπως είναι το Καστελόριζο.

Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσει το τουρκικό "αεροπλανοφόρο". Αν δηλαδή θα πλεύσει μέσα από την καρδιά του Αιγαίου ή θα πάει στον προορισμό του πλέοντας κατά μήκος των τουρκικών ακτών.

Οι περιοχές που θα πάει το Anadolu είναι στην πλειοψηφία τους ανατολικά και δυτικά του Καστελλορίζου και είναι δεσμευμένες από προχθές μέχρι και τις 12 Ιουνίου με μόνη παύση κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Να θυμίσουμε εδώ πως το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε διαρρεύσει πως για την άσκηση Θαλασσόλυκος θα κινητοποιούσε 107 πλοία επιφανείας, 9 υποβρύχια, 56 αερομεταφερόμενες μονάδες, αμφίβιες μονάδες πεζικού και ομάδες πεζοναυτών.

Οι αμέσως επόμενες ημέρες θα δείξουν αν τελικά η ακύρωση της Θαλασσόλυκος από την πλευρά της Τουρκίας έγινε για λόγους οικονομίας όπως αναφέρουν αρκετές πηγές στην Αθήνα ή ως αντιστοίχιση στην υποβάθμιση της «Καταιγίδας» από πλευράς Ελλάδος σε μικρότερης κλίμακας ασκήσεις.

Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε πως είχε υπάρξει συζήτηση για τήρηση του θερινού μορατόριουμ ανάμεσα σε Παναγιωτόπουλο και Ακάρ κατά την επίσκεψη του πρώτου στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Πέρα όμως από την επίδειξη ισχύος στην οποία θα προχωρήσει τις επόμενες ώρες με το Anadolu η Τουρκία, προχώρησε και σε παράνομη δέσμευση της περιοχής ανάμεσα στην Σκύρο και τα Ψαρά στην καρδιά του Αιγαίου με την ΝΟΤΑΜ A3765/23 για το χρονικό διάστημα 5 Ιουνίου με 26 Ιουνίου για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας.

Να θυμίσουμε πως η Τουρκία δεν έχει καμιά δικαιοδοσία στο FIR Αθηνών να εκδίδει ΝΟΤΑΜ και να δεσμεύσει περιοχές και ειδικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι που επισημαίνει η Αθήνα στην δική της αντιΝΟΤΑΜ με την οποία ακυρώνει την τουρκική οδηγία προς ιπταμένους.

https://www.pentapostagma.gr