9.6.23

Πάνω από 400 ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατασπαράσσουν τα δάση του Καναδά: Δεκάδες εκατομμύρια καμένα στρέμματα, τοξικό νέφος πνίγει τις πόλεις Aντιμέτωπος με 414 ανεξέλεγκτες πυρκαγιές βρίσκεται ο Καναδάς σε μία άνευ προηγουμένου καταστροφή και ενώ η ατμόσφαιρα σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας αλλά και των ΗΠΑ βυθίζεται σε τοξικό νέφος.

Μάλιστα στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, βροχή δεν προβλέπεται τις επόμενες ημέρες.

«Θέλω να είμαστε όλοι ρεαλιστές, ώστε να μην βλέπουμε τα πράγματα με ροζ γυαλιά», είπε ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκώ. Ήδη περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πυρκαγιές έχει καεί αριθμός – ρεκόρ 457.000

εκταρίων

Από ακτή σε ακτή, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε εννέα από τις 13 επαρχίες και εδάφη της χώρας έχουν καταβροχθίσει εκατομμύρια στρέμματα δάσους, έχουν καταπιεί εκατοντάδες κτίρια, έχουν αναγκάσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχουν καλύψει πόλεις κοντά και μακριά από τις φλόγες μέσα σε απόκοσμα σύννεφα τοξικού καπνού.

Ο Καναδάς, του οποίου τα 895 εκατομμύρια στρέμματα δάσους καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης, αντιμετωπίζει πυρκαγιές κάθε χρόνο. Αλλά οι φετινές πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένες, σφοδρέςκαι έντονες.

Το ξέσπασμα τόσων πολλών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα αυτή την εποχή του χρόνου δεν είναι «φυσιολογικό», λένε αξιωματούχοι και τα χειρότερα θα μπορούσαν να έρθουν. Εάν ο ρυθμός της δραστηριότητας των πυρκαγιών συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό, είπαν, η χώρα θα υποστεί τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην καταγεγραμμένη ιστορία της.

Η ποσότητα καπνού που χύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης απίστευτη. Οι αρχές από τη Νέα Υόρκη έως τη Μινεσότα και την Ουάσινγκτον έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία και προέτρεψαν τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να φορούν μάσκες για να προστατευθούν από δυνητικά τοξικά λεπτά σωματίδια στον αέρα.

Τι προκάλεσε τις καναδικές πυρκαγιές;

Οι πυρκαγιές συνήθως πυροδοτούνται από κεραυνό ή ανθρώπινη δραστηριότητα – για παράδειγμα, αμελής απόρριψη ενός τσιγάρου ή αφήνοντας μια φωτιά χωρίς επίβλεψη. Είναι πιο πιθανό όταν το έδαφος είναι ξηρό και ο αέρας είναι ζεστός, γι ‘αυτό και η περίοδος των πυρκαγιών διαρκεί συνήθως μέχρι το καλοκαίρι. Η κλιματική αλλαγή παίζει επίσης ρόλο προκαλώντας πιο έντονες ζώνες υψηλής πίεσης, οι οποίες φέρνουν παρατεταμένες περιόδους ηλιόλουστων, θερμών συνθηκών και επιδεινώνουν την ξηρασία.

Οι «πρωτοφανείς» καναδικές πυρκαγιές εντάθηκαν από τη ζέστη ρεκόρ και την κλιματική αλλαγή

Οι επαρχίες της Αλμπέρτα, της Νέας Σκωτίας και του Κεμπέκ φέτος γνώρισαν ρεκόρ ζέστης. Ορισμένες περιοχές της Αλμπέρτα κατέγραψαν μέσες θερμοκρασίες πάνω από 12 βαθμούς υψηλότερες τον περασμένο μήνα από ό, τι σε έναν τυπικό Μάιο. Η περιοχή του Ατλαντικού του Καναδά έχει πληγεί έντονα από ξηρασίες από τον Φεβρουάριο. Τμήματα της περιοχής, η οποία περιλαμβάνει τη Νέα Σκωτία, το Νιου Μπράνσγουικ, το Νησί του Πρίγκιπα Εδουάρδου και τη Νέα Γη, κατέγραψαν τον ξηρότερο Απρίλιο που έχει καταγραφεί.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι πρακτικές διαχείρισης των δασών παίζουν επίσης ρόλο σε πιο σοβαρές περιόδους πυρκαγιών. Μια μακρά πρακτική καταστολής πυρκαγιών σε πολλές επαρχίες, για παράδειγμα, έχει προκαλέσει τη συσσώρευση και την αποξήρανση της εύφλεκτης βλάστησης που τροφοδοτεί τις πυρκαγιές στο έδαφος του δάσους.

Πόσα στρέμματα έχουν καεί στις πυρκαγιές;

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, σχεδόν 2.300 πυρκαγιές είχαν κάψει περίπου 9,4 εκατομμύρια στρέμματα, δήλωσε ο Μπιλ Μπλερ, υπουργός ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης του Καναδά, σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στην Οτάβα. Αυτή είναι μια περιοχή μεγαλύτερη από το Μέριλαντ – και περισσότερο από 13 φορές τον μέσο όρο των 10 ετών για αυτή την εποχή του χρόνου.

Αποπνικτική κατάσταση στην Ουάσιγκτον 

Σήμερα επρόκειτο να ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα όμως το πυκνό σύννεφο καπνού που έχει σκεπάσει τις περισσότερες ανατολικές πολιτείες δημιουργεί συνθήκες συννεφιάς και συχνά σκοτεινιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα εμβληματικά μνημεία της πόλης δεν φαίνονται ενώ νωρίς το πρωί οι συνθήκες οδήγησης ήταν δύσκολες.

Σε ολόκληρο το τρίγωνο Ουάσιγκτον – Μέριλαντ – Βιρτζινια υπάρχει εντολή οι μαθητές να μην βγουν καθόλου από τις τάξεις τους, έχουν ακυρωθεί όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, έχουν ακυρωθεί πτήσεις, έχει κλείσει ο εθνικός ζωολογικός κήπος, υπάρχει οδηγία προς τους κατοίκους να παραμείνουν σπίτια τους ή να φορούν απαραιτήτως μάσκα.

Οι συνθήκες που επικρατούν μπορούν να προκαλέσουν αδιαθεσία ακόμη και σε νέους και υγιείς ανθρώπους. Δυστυχώς όσο περνούν οι ώρες η κατάσταση θα γίνεται πολύ πιο δύσκολη και έτσι θα παραμείνει και αύριο (9/6).

Ο αέρας στη Νέα Υόρκη έχει τη χειρότερη ποιότητα στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και το Νέο Δελχί.

«Μου φέρνει μνήμες μέσω της όρασης και μέσω της όσφρησης από τις επισκέψεις μου στην Ινδία στα νιάτα μου. Δίνει την αίσθηση του Δελχί μια ζεστή μέρα του Ιουνίου» δήλωσε ο επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης Ασουίν Βασάν.

Οι ουρανοξύστες έχουν εξαφανιστεί… το ίδιο και το Άγαλμα της Ελευθερίας. Τα σχολεία είναι κλειστά, τα αεροδρόμια ανοιγοκλείνουν και πτήσεις ακυρώνονται. Ολόκληρες συνοικίες όπως το Μπρονξ και το Μπρούκλιν έχουν σκεπαστεί από πυκνή ομίχλη σε χρώμα σκούρο πορτοκαλί, εξωπραγματικές οι εικόνες και από τη γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Με πληροφορίες από , Washington Post, Guardian ΕΡΤ