25.6.23

Ρωσία: Η ανταρσία του Πριγκόζιν και οι 24 ώρες απόλυτου χάουςΤι συνέβη από το βράδυ της Παρασκευής και τι περιμένουμε στο εξής.

 Για μια μακρά μέρα και νύχτα του Ιουνίου, ο διαβόητος ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, οργάνωσε μια προφανή εξέγερση, στέλνοντας μια τεθωρακισμένη νηοπομπή προς τη Μόσχα και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο ανθεκτική είναι η εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δυνάμεις του όδευαν προς τη Μόσχα, αλλά μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, ο Πριγκόζιν είχε σταματήσει το όλο θέμα, δίνοντας εντολή στους άντρες του να επιστρέψουν στη βάση τους. Τα ξημερώματα της Κυριακής όλα έμοιαζαν πια ήρεμα, με τους άνδρες της Wagner να έχουν εγκαταλείψει το Ροστόφ, αλλά οι «ρωγμές» στο Κρεμλίνο ήταν ορατές.

Στο διάγγελμά του το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τον πρώην σύμμαχό του για προδοσία και για πισώπλατη μαχαιριά στη χώρα.Ο Πριγκόζιν από την πλευρά του ήταν κατηγορηματικός ότι ήταν «μια πορεία για τη δικαιοσύνη», όχι πραξικόπημα. Ό,τι κι αν ήταν, τελείωσε πολύ γρήγορα.

«Σε 24 ώρες φτάσαμε σε απόσταση 200 χιλιομέτρων (124 μίλια) από τη Μόσχα. Σε αυτό το διάστημα δεν χύσαμε ούτε μια σταγόνα από το αίμα των μαχητών μας, ανακοίνωσε.Η εξέγερση

Για μήνες έπαιξε ζωτικό ρόλο στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρατολογώντας χιλιάδες μισθοφόρους στη Wagner – ειδικά από τις ρωσικές φυλακές.

Εδώ και καιρό βρισκόταν σε μια δημόσια διαμάχη με τους αρχηγούς του στρατού – κάτι που εξελίχθηκε σε ανοιχτή εξέγερση. Μαχητές της Wagner πέρασαν από την κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία στη μεγάλη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ ον Ντον και στη συνέχεια ανέβηκαν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο μέσω Βορονέζ, καθ’ οδόν προς τη Μόσχα.

Η μεσολάβηση Λουκασένκο και ο συμβιβασμός

Ήταν μια καθοριστική στιγμή στη 16μηνη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά καθώς η πομπή της Wagner κατευθυνόταν προς τα βόρεια, ήρθε η είδηση για μια συμφωνία, με μία μάλλον απροσδόκητη μεσολάβηση του ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Λίγοι πιστεύουν ότι η ιστορία είναι τόσο απλή, αλλά αν το Κρεμλίνο έχει δίκιο, αυτό μπορεί να είναι το τέλος του ρόλου του Πριγκόζιν τον πόλεμο και στην ίδια τη Ρωσία.

Αυτή την ώρα ο Πριγκόζιν κατευθύνεται στη Λευκορωσία και δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, αναφέρει το Κρεμλίνο. Στους μαχητές του θα δοθεί επίσης αμνηστία.

Ήταν εντελώς αναίμακτη η ανταρσία; Αυτό είναι ασαφές καθώς τουλάχιστον ένα στρατιωτικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε.

Αυτό που επίσης δεν μπορεί κανείς να πει ακόμη με βεβαιότητα είναι σε ποιο βαθμό οι εξελίξεις αυτές έχουν αποδυναμώσει την εξουσία του Πούτιν.

https://www.naftemporiki.gr/