22.6.23

Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Γ. Αϋφαντή στο Θέμα: Βρωμιά και δυσωδία...

 Παραθέτουμε αποσπάσματα από την άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα ο πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Αϋφαντής:

[...] -Αρα υπήρχε επικοινωνία μεταξύ του προξενείου και του ΣΥΡΙΖΑ.«Υπήρχε επικοινωνία μεταξύ πρεσβείας και ΣΥΡΙΖΑ. Η επιρροή της τουρκικής πρεσβείας στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταλυτική, υπήρχαν συγκεκριμένοι άνθρωποι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ψυχή τε και σώματι κοντά στις τουρκικές θέσεις».
-Ποιοι ήταν αυτοί;«Αν τους πω, θα μου κάνουν μήνυση. Τους ξέρουν πάρα πολύ καλά. Η μία βγήκε και βουλευτής στην Πάτρα. Σε ένα βιβλίο που είχε ετοιμάσει στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής της πορείας στην Πάντειο, μάς έλεγε ότι ο Ερντογάν είναι ο Τόμας Τζέφερσον της Ανατολής. Εγιναν τα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ και το μάζεψε γιατί το είχε στείλει ήδη στο τυπογραφείο. Η επιρροή της τουρκικής πρεσβείας και άλλων πρεσβειών ήταν εμφανής πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ».
-Υπήρχαν δηλαδή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επικοινωνούσαν με την τουρκική πρεσβεία.«Ηταν on the same page, και ήταν και προφανές ότι επικοινωνούσαν. Θα πω δύο περιστατικά μόνο. Ο Νίκος Βούτσης είχε ετοιμάσει μια εκδήλωση στην αίθουσα 151 της Βουλής και είχε φωνάξει διάφορους ειδικούς οι οποίοι θα έκαναν μάθημα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις μειονότητες, για τα εθνικά θέματα κ.λπ. Κι εκεί είδαμε τον κ. Τσιτσελίκη, καθηγητή, να εξηγεί ότι οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης αποκαλούν τους εαυτούς τους Ρωμιούς, δεν αποκαλούν τους εαυτούς τους Ελληνες. Αρα δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τους λέει Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, να τους λέει Ρωμιούς. Και ότι η μειονότητα είναι Τούρκοι και θα πρέπει να τους λέμε όπως αυτοχαρακτηρίζονται, Τούρκοι. Σηκώθηκα εκεί κι έγινε το μάλε βράσε. Και έτσι βρήκαν και το θάρρος κάποιοι, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, και κάποιοι βουλευτές να μιλήσουν, γιατί τους φοβόντουσαν».[...]
Σκηνή 4: Στη CIA υπέρ Τσίπρα
-Τι άνθρωπος ήταν ο Τσίπρας;«Δεν τον ενδιέφερε η εξωτερική πολιτική. Δεν τον ενδιέφεραν τα εθνικά θέματα, τα θεωρούσε κάτι παρωχημένο. Ενας άνθρωπος με τα ταλέντα που όλοι αναγνωρίζουν, επικοινωνιακός, καλός, αλλά μέχρις εκεί. Δεν έχει παιδεία, αυτή είναι η δικιά μου αίσθηση. Αλλά αυτό που με στενοχωρούσε, μέχρι που έφτασε η υπόθεση Σαμπιχά και παραιτήθηκα, ήταν ότι δεν είχε καμία διάθεση να μάθει. Πας να πάρεις την κυβέρνηση της χώρας, δεν μπορείς να μην ξέρεις. Εγώ έκανα μεγάλο αγώνα για τον Αλέξη Τσίπρα, κατάφερα να γίνει το ταξίδι του Ιανουαρίου του ’13 στην Αμερική όπου πήγε στο Κογκρέσο, πήγε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ».
-Τι πίστευαν οι Αμερικανοί για τον Τσίπρα;«Οταν άρχισα να δουλεύω εγώ πάνω σε αυτό, νόμιζαν ότι ο Τσίπρας είναι η πολιτική εκδοχή της “17 Νοέμβρη”. Ηταν τιτάνιο το έργο και το κατάφερα με τη συμβολή ενός ανθρώπου που δεν ζει πια, του Βασίλη Μαρκεζίνη, που μίλησε κατευθείαν στη CIA. Και μας φωνάξανε για να δουν τι είναι αυτό το περίεργο πράγμα που απειλεί να πάρει την επόμενη κυβέρνηση. Και υπήρχαν εκεί κάτι τύποι από το ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο, δεν είχα δει ποτέ περισσότερους εκπροσώπους αλλοτρίων συμφερόντων σε τόσο λίγα τετραγωνικά, όσο τότε στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ήταν προφανές, όλοι προσπαθούσαν να τον επηρεάσουν. Είχε έρθει ξαφνικά το Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ, είχε ξεδιπλώσει την παντιέρα της Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Αθήνα, στον Πειραιά, στον Βόλο. Γιατί; Το Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ χρηματοδοτείται κατά 50% από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Εμείς είχαμε ένα πρόβλημα τότε με τον κ. Σόιμπλε. Αυτό ήταν το εργαλείο τους. Μοίραζε υποτροφίες. Το Ιδρυμα Πουλαντζά ξαφνικά βρέθηκε με λεφτά. Θέλω να πω ότι αυτά κάνουν οι ξένες δυνάμεις, για μένα ήταν απόλυτα αποδεκτό».

-Και οι Αμερικανοί ήταν μέσα;«Πιο διακριτικά οι Αμερικανοί. Οι Γερμανοί ήταν στην πρωτοκαθεδρία. Οχι ότι η αμερικανική πρεσβεία δεν ενδιαφερόταν. Ενδιαφέρονταν πάρα πολύ. Θυμάμαι σε μια εκδήλωση της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας, που ήταν συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν έρθει δύο άτομα από την αμερικανική πρεσβεία για να ακούσουν τι θα πούμε για το Κυπριακό και ακολούθως να καταλάβουν τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το Κυπριακό. Τους ενδιέφερε η άποψη κάθε συνιστώσας. Η συνιστώσα αυτή είχε βουλευτές. Κάνανε επαγγελματική δουλειά πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ».[...]
Σκηνή 6: Ο Ηλιόπουλος, ένας θλιβερός τύπος...
-Και το άλλο περιστατικό με τις συναλλαγές στην Τεχεράνη;«Οταν δεν μπορούν να απαντήσουν πάνω στα γεγονότα, λένε ότι εγώ τους επιτίθεμαι από πικρία, επειδή τάχα μου εγώ έκανα εμπόριο βίζας στην Τεχεράνη και με ήλεγξε ο Κοτζιάς. Ψέμα. Εγώ ήμουν ο άνθρωπος ο οποίος πήγε στην Τεχεράνη και ανακάλυψε ένα καλολαδωμένο σύστημα εμπορίας θεωρήσεων που απέφερε 7 με 10 εκατομμύρια τον χρόνο και το οποίο δούλευε τουλάχιστον τρία χρόνια πριν πάω εγώ. Ζήταγα άλλα άτομα και ο υπουργός Κοτζιάς δεν έδινε τους ανθρώπους που ζητούσα και δεν έδιωχνε αυτούς που ήταν εκεί. Υποχρεώθηκα λοιπόν να δουλέψω με αυτούς που ήταν εκεί τα 7 χρόνια του προηγούμενου πρέσβη. Κάποια στιγμή όμως τους έπιασαν. Βγάλανε γύρω στα 350.000 ευρώ μέσα σε ένα Σάββατο μόνο, πουλώντας 30 πλαστές βίζες σε πλαστά διαβατήρια. Τους έπιασα. Δεν το παζάρεψα, δεν φώναξα τον ενδιαφερόμενο, δεν περίμενα να γυρίσει από την Αθήνα να του πω “έλα, παιδί μου, εδώ, τι γίνεται, έβγαλες 350 χιλιάρικα, αυτές οι δουλειές συνήθως στο υπουργείο Εξωτερικών κανονίζονται μισά μισά”. Ούτε απευθύνθηκα στον υπουργό Κοτζιά γιατί είχα καταλάβει ότι πολύ στενοί του συνεργάτες στήριζαν αυτό το κύκλωμα. Μάζεψα όλα τα στοιχεία και τα έστειλα στην εισαγγελέα Ράικου και αμέσως μετά στο υπουργείο Εξωτερικών. Και έστειλαν εισαγγελέα ο οποίος μάζεψε 300 κομμάτια τεκμηρίων, πλαστές αιτήσεις, που τις υπέγραφε συγκεκριμένος άνθρωπος».
-Ποιος;«Αυτός ο οποίος από το 2012 ήταν εκεί και διηύθυνε το προξενικό γραφείο. Οταν γύρισε από το ταξίδι του στην Αθήνα, εγώ του πήρα το διαβατήριο. Είχε την ιρανική διπλωματική ταυτότητα με την οποία μπορείς να κυκλοφορείς παντού ασφαλέστατα. Και του είπα “το διαβατήριό σου, στην πόρτα του αεροπλάνου που θα φεύγει για Ελλάδα”. Κλαιγότανε, μου έλεγε “δώστε μου το διαβατήριό μου και δεν θα με ξαναδείτε”. Είχε βγάλει τερατώδη λεφτά. Και μου είπε σε ποιους τα έδινε. Ολα αυτά τα κατέθεσα στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο με απήλλαξε πανηγυρικά από όλες τις κατηγορίες που είχαν φτιάξει ο Κοτζιάς και οι σύμβουλοί του. Αυτό ξεχνάνε να αναφέρουν οι περιφερόμενοι συκοφάντες του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια. Ο κύριος Ηλιόπουλος, που λέει ότι έκανα εμπόριο βίζας. Ανάθεμα αν ξέρει τι είναι η βίζα ο Ηλιόπουλος, ένας θλιβερός τύπος, του οποίου η μόνη αγωνιστική περγαμηνή είναι ότι διαδήλωνε στα Σκόπια υπέρ της Μακεδονίας του Αιγαίου».
Σκηνή 7: Επί ΣΥΡΙΖΑ η διαφθορά χτύπησε ταβάνι-Και οι ρωσικές βίζες;«Πολλοί από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα το παίζουν υπουργοί έχουν κάνει τέτοια πράγματα. Oι άνθρωποι αυτοί καβάλησαν ένα κύμα. Τους μεγαλύτερους τους σήκωσε ο λαός από τις καρέκλες του café “Dolce” στις οποίες ήταν βιδωμένοι και τους είπε “ελάτε να κυβερνήσετε”. Και οι νεότεροι ξαφνικά έπιασαν τζακ ποτ και δεν έκαναν τίποτε. Δεν στάθηκαν στο ύψος της αποστολής τους. Και προσπάθησαν να βγάλουν μέσα σε τέσσερα χρόνια όσα βγάζανε οι ομόλογοί τους Νεοδημοκράτες μέσα σε σαράντα. Επί ΣΥΡΙΖΑ η διαφθορά στο υπουργείο Εξωτερικών χτύπησε ταβάνι. Για να καταλάβετε: Το 2016 δώσαμε στη Ρωσία γύρω στις 750.000 βίζες για τουρισμό. Το γρηγορόσημο, δηλαδή να πάρεις τη βίζα πριν ξεκινήσει το αεροπλάνο που είχες κλείσει τις διακοπές, όχι να την πάρεις και να έχεις χάσει τις διακοπές σου, ήταν 300 ευρώ το κεφάλι. Δώσαμε 750.000. Εγώ σας λέω ότι οι 500.000 κατέβαλαν το γρηγορόσημο. Επί 300; Πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια μας κάνει; Αυτά δεν ήταν λεφτά που μπορούσε να τα κρατήσει ο πρόξενος ή ο πρέσβης».
-Πού πήγαιναν;«Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα πήγαιναν».
-Στον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή.«Οχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αγαθός, δεν είχε ιδέα. Αλλά πήγαιναν μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών. Και από εκεί παραπέρα στο πολιτικό σύστημα. Διότι το μαύρο χρήμα δημιουργεί συνενόχους. Για τέτοιας ποσότητας χρήματα μιλάμε. Ολα αυτά κατατέθηκαν στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Κανείς δεν έστειλε τα πρακτικά στον εισαγγελέα. Και όχι μόνον αυτό. Εκεί πέρα καταδικάστηκε και απολύθηκε οριστικά και αμετάκλητα από το υπουργείο Εξωτερικών ένας άνθρωπος για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, όπως προαναφέραμε. Αυτός ο τύπος όμως δεν διώκεται ποινικά. Γιατί αν ανοίξει αυτό το πουλάκι το στόμα του και πει αυτά που είπε σε μένα, σε ποιον έδινε τα λεφτά, άσε καλύτερα. Μου είπε χαρακτηριστικά ότι “στον ίδιο άνθρωπο που τα έδινα το 2009 στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, στον ίδιο άνθρωπο τα δίνω και τώρα, επί ΣΥΡΙΖΑ”. Και όντως υπήρχε αυτός ο άνθρωπος, εγώ είπα το όνομά του μέσα στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Οπου ο Κοτζιάς είχε λυσσάξει, άλλαζε τα μέλη όταν έβλεπε ότι κάποιος δεν ήταν διατεθειμένος να με καταδικάσει, κατέληξε να βάλει τη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου ως μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου εν εξελίξει. Στη μέση της δίκης έβγαλε έξω τον πρέσβη Λαμπρίδη, που δεν είχε, απ’ ό,τι φαινόταν, διάθεση να με καταδικάσει και έβαλε την κυρία Αθανασίου. Τελικά κρίθηκα αθώος από τις κατηγορίες του Κοτζιά».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο protothema.gr
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com