4.6.23

Πώς η 117 πτέρυγα μάχης στην Ανδραβίδα θα μετατραπεί σε μια high tech «φωλιά» για τα stealth F-35


 Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Δορυφορικά συστήματα, οπτικές ίνες, προηγμένα μέσα σύντηξης πληροφοριών, επικοινωνίες, κάμερες ημέρας- νυκτός, στέγαστρα, κτίριο διοίκησης, υπόστεγα συντήρησης, έργα στον διάδρομο από-προσγειώσεων και άλλα…

Τα παραπάνω είναι μόνο ορισμένα από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η πολεμική αεροπορία ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τη μελλούμενη άφιξη των αεροσκαφών 5 ης γενιάς στην Ελλάδα.

Και μπορεί στην παρούσα χρονική στιγμή η Ανδραβίδα να μην είναι μια ιδιαίτερα σύγχρονη τεχνολογικά αεροπορική βάση, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραλείψει ότι στην 117 Πτέρυγα βρίσκονται νευραλγικές μονάδες που διατηρούν επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά και «χτίζουν» το τακτικό μέλλον της πολεμικής αεροπορίας.

Τα F-35 όμως είναι μια άλλη υπόθεση που απαιτεί ιδιαίτερα προηγμένη τεχνολογική υποστήριξη.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και από την στιγμή που η Ελλάδα δεν αποδέχτηκε τα αντισταθμιστικά των Αμερικανών (SSI), δημιουργείται η υποχρέωση τα έργα αυτά να γίνουν με ιδία μέσα και αυστηρές προδιαγραφές.

Τα δορυφορικά και οι οπτικές ίνες είναι απαραίτητα για να υποστηρίξουν τ’ αεροσκάφη 5ης γενιάς, όπως και τα επικοινωνιακά μέσα με τα οποία θα διαμοιράζονται οι πληροφορίες, όχι μόνο στο τοπικό κέντρο επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί, αλλά και σε εκείνα που λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις.

Το κτίριο διοίκησης δεν θα είναι μόνο αυτό που θα στεγάζει την ηγεσία και το επιτελείο της 117 Πτέρυγας. Εκεί πρέπει θα δημιουργηθούν από βάσεις δεδομένων μέχρι αίθουσες ενημέρωσης και απενημέρωσης οι οποίες θα υποστηρίζουν αυτές τις ενέργειες με όλα τα σύγχρονα μέσα που απαιτούνται.

Σ’ ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια αεροδρομίου, όπως λέγεται από αρμόδια χείλη, η λέξη «αστακός» είναι αυτή που αρμόζει για ν’ αποδώσει όλα όσα πρέπει να γίνουν.

Οι διπλές- τριπλές περιφράξεις, οι κάμερες ημέρας και νύκτας και τα drones, ίσως δίνουν μια ελάχιστη γεύση για το φρούριο μέσα στο οποίο η ελληνική πολεμική αεροπορία θα προστατεύει την υψηλότατη τεχνολογία που της εμπιστεύεται και αποδεσμεύει η Αμερική.

Οι Αμερικανοί βρίσκονται ελάχιστα μέτρα πριν κόψουν το νήμα που θ’ ανάψει το πράσινο φως και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την απόκτηση των F-35.

Παράλληλα όμως η αποδέσμευση της υψηλότατης τεχνολογίας stealth στην Ελλάδα δημιουργεί την υποχρέωση, όλα όσα πρεσβεύει το F-35 να υποστηριχθούν και να προστατευτούν.

Η αποστολή από την αμερικανική κυβέρνηση της αποδοχής στο επίσημο αίτημα της Αθήνας για την αγορά 20+20 F-35, όταν φτάσει στην Ελλάδα και παραληφθεί από την Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών και επενδύσεων καθώς επίσης κι από την αρμόδια διεύθυνση της πολεμικής
αεροπορίας, σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι την υπογραφή της σύμβασης.

Όπως πληροφορούμαστε οι συνομιλίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουν διάρκεια περίπου 3-4 μηνών ώστε να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες που αφορούν το αεροσκάφος, την εκπαίδευση τεχνικών και αεροπόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς επίσης κι ότι έχει να κάνει με τα απαιτούμενα έργα.

Αλλά κι από την στιγμή που πέσουν οι υπογραφές, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι μικρές αλλαγές ή επισημάνσεις, προβλέπεται ότι μπορούν να γίνουν χωρίς να ταράσσεται η πορεία προς την γραμμή παραγωγής κτλ.

Πάντως σ’ ότι έχει να κάνει με τα SSI μπορεί να μην τα έχει αποδεχτεί η Ελλάδα, όμως οι Αμερικανοί, τα έχουν πάντα ως διαπραγματευτικό χαρτί των συνομιλιών.