9.5.23

Ένα όχι και μια προειδοποίηση σε Ερντογάν από το State Department: F-35 δεν θα πάρετε όσο κρατάτε τους S-400 – Πρέπει να κάνετε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές

O εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέντ Πράις. Φωτογραφία: Hellas Journal

 Οι ΗΠΑ έβαλαν ουσιαστικό τέλος στην απόκτηση των F-35 από την Άγκυρα απαντώντας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μέσα στον προεκλογικό «πυρετό» που βρίσκεται το κυβερνών κόμμα.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε στον Τούρκο ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 και πως η στάση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει.

«Η Τουρκία είναι μακροχρόνιος σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ και θα παρακολουθήσουμε στενά τις επερχόμενες εκλογές. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την κυβέρνηση που θα επιλέξει ο τουρκικός λαός για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας γύρω από κοινές προτεραιότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση στις εκλογές», ανέφερε αρχικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το μόνο μας ενδιαφέρον έχει να κάνει με τη δημοκρατική διαδικασία, η οποία πρέπει να είναι και ελεύθερη και δίκαιη. Πιστεύουμε ότι οι τουρκικές αρχές θα διεξαγάγουν τις εκλογές σύμφωνα με τη μακρά, περήφανη δημοκρατική παράδοση και τους νόμους με τρόπο που να συνάδει με τις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ και την ιδιότητά της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

«Οι συνθήκες γύρω από την αποπομπή της Τουρκίας το 2019 από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι γνωστές. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά συστήματα», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ζήτημα.

Επίσης, σχολιάζοντας τις επιθέσεις του Τούρκου ΥΠΕΣ Σοϊλού εναντίον του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν παίρνει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου στην Τουρκία, ότι θα παρακολουθήσει στενά την εκλογική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να είναι ελεύθερη και δίκαιη.

https://hellasjournal.com/