27.5.23

Υοκ para, yok Deniz Curdu 2023: Ο «θαλασσόλυκος» βουλιάζει στα χρέη της Τουρκίας μέσα στο ναύσταθμο – Θα μας το «πουλήσουν» και ως μορατόριουμ;

FILE PHOTO: Ο τουρκικός Τύπος τις προηγούμενες ημέρες επαναλάμβανε διαρκώς ότι η φετινή άσκηση «μεγαλώνει» διότι σε αυτήν θα μετέχει το ελικοπτεροφόρο «TCG Anadolu». Όμως όπως όλα δείχνουν το ελικοπτεροφόρο θα παραμείνει δεμένο… Πηγή εικόνας: Twitter τουρκικού υπουργείου άμυνας
 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Αν επιβεβαιωθούν και τις επόμενες ημέρες οι πληροφορίες στρατιωτικών πηγών ότι η τουρκική άσκηση «Deniz Kurdu 2023» (σ.σ. Θαλάσσιος Λύκος 2023) οδεύει σε “yok”, τότε μπορεί να πει κάνεις ότι το μορατόριουμ που είχε συμφωνηθεί δεκαετίες πριν να ξεκινά από την 15η Ιουνίου, μάλλον επεκτείνεται.

Να υπενθυμίσουμε  ότι ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στην περιοχή της σεισμόπληκτης Αντιοχείας στην Τουρκία, είχε συμφωνήσει ώστε το υφιστάμενο πλαίσιο του μορατόριουμ να επεκταθεί και τον  Σεπτέμβριο.

Αλλά εφόσον στην παρούσα στιγμή η Τουρκία φανερώνει ένα άλλο πρόσωπο,  με την ακύρωση ουσιαστικά της αεροναυτικής άσκησης «Deniz Kurdu 2023», μόνο θετικά μπορεί να το δει η Αθήνα.

Εδώ και ημέρες όμως η Τουρκία φανέρωνε εμμέσως τις προθέσεις της για την μεγάλη άσκηση ευρείας κλίμακας.

Στον ιστότοπο της υδρογραφικής υπηρεσίας της Τουρκίας που γίνονται συνήθως οι αναγγελίες με τις συντεταγμένες για τις περιοχές που δεσμεύει και αφορούν την άσκηση, δεν υπάρχει ως σήμερα (26/05/2023) καμία ανάρτηση- ενημέρωση.

Το ελληνικό επιτελείο που παρακολουθεί όλο το 24ωρο και την παραμικρή κίνηση της Τουρκίας γνωρίζει ότι οι αναρτήσεις αυτές γίνονται εβδομάδες πριν, ενώ το μικρότερο χρονικό διάστημα αναγγελίας φτάνει στις τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη της άσκησης.

Μάλιστα ο τουρκικός Τύπος τις προηγούμενες ημέρες επαναλάμβανε διαρκώς ότι η φετινή άσκηση «μεγαλώνει» διότι σε αυτήν θα μετέχει το ελικοπτεροφόρο- γιατί αεροπλανοφόρο δεν μπορεί να το πει η Τουρκία, δίχως τα F-35B- «TCG Anadolu».

Και ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τονίσει ότι το συγκεκριμένο σκαρί κατασκευάστηκε για να «μεγαλώσει» την Τουρκία κάνοντάς την να κυριαρχεί στην θάλασσα.

Η άσκηση αυτή σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο είναι μεγάλης κλίμακας στην οποία παίρνουν μέρος 113 πλοία, του πολεμικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής, αεροσκάφη κάθε τύπου, αμφίβιες δυνάμεις και στελέχη ειδικών επιχειρήσεων.

Η λεπτομέρεια…

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της «Deniz Kurdu» χωρίζονταν σε δυο μέρη.

Από την 1η ως της 4 Ιουνίου κι από την 6η μέχρι τις 12 του ίδιου μήνα.

Και με τον τρόπο αυτό έμενε εκτός η 5η Ιουνίου, ημέρα της Χριστιανικής εορτής του Αγίου Πνεύματος.

Στο ελληνικό επιτελείο είχαν παρατηρήσει πολλές ημέρες πριν φτάσει η είδηση της ακύρωσης της άσκησης ότι οι Τούρκοι άφηναν την συγκεκριμένη μέρα εκτός της δραστηριότητας γεγονός που το μετέφρασαν ως έμπρακτη αλλαγή στάσης της Άγκυρας σ’ ό,τι έχει να κάνει με τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές της Χριστιανοσύνης.

Πάντως στο ελληνικό επιτελείο συνυπολογίζουν – πέραν του μορατόριουμ – κι άλλους  λόγους και γεγονότα που οι Τούρκοι ακυρώνουν την μεγάλη τους αεροναυτική άσκηση.

Στενό δημοσιονομικό πλαίσιο…

Το πρώτο είναι ότι αυτή ημερολογιακά έρχεται ακριβώς μετά την 28η Μαΐου, ημέρα της τελικής εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία που αναμένεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ο κυρίαρχος πολιτικός άντρας της γειτονικής χώρας.

Άλλωστε ο «σουλτάνος» της Άγκυρας δεν έχει χάσει καμία πολιτική μάχη που έδωσε από το 2003. Υπήρξε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, τρεις φορές πρωθυπουργός ενώ από την 28η Μάϊου και εφόσον επικρατήσει στις εκλογές θα είναι για τρίτη φορά πρόεδρος της Τουρκίας.

Και αμέσως μετά τις εκλογές θεωρείται βέβαιο ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει ένα ακόμη show για την 29η Μαΐου, την αποφράδα ημέρα για την Βυζαντινή αυτοκρατορία.

Οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις, η μεγαλειώδης προεκλογική εκστρατεία, οι αναθεωρητικές φιέστες του Τούρκου προέδρου, σε συνδυασμό με τον φονικό σεισμό της νοτιοανατολικής Τουρκίας και το εκρηκτικό δημοσιονομικό κοκτέιλ, φέρνουν σε οριακό σημείο τα ταμεία .

Η επομένη των εκλογών στην Τουρκία θα την βρει με τεράστια οικονομικά προβλήματα και με μια νωπή κυβερνητική εντολή σταθερότητας γεγονός που δείχνει ότι προτεραιότητα του κυβερνητικού σχήματος θα είναι να βρει δημοσιονομικές λύσεις.

Η ελληνική πλευρά που ουδέποτε προκάλεσε με παράνομη παρουσία σε ζωτικό χώρο άλλου κράτους, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία και δεν σταματά να προβληματίζεται και ν’ αναλύει τα γεγονότα, ιδίως εκείνα που έχουν να κάνουν με τις εθνικιστικές κραυγές των γειτόνων.

Τα παραπάνω είναι ενδείξεις που συμπληρώνουν ένα μεγάλο παζλ των ελληνοτουρκικών.

Και φαίνεται πως έως ότου δημιουργηθεί ένα καλύτερο «αύριο» για την τουρκική οικονομία με παράλληλη επιχείρηση προσέγγισης προς την Δύση, η Άγκυρα θα είναι πολύ προσεκτική και θα κρατά χαμηλούς τόνους.

https://hellasjournal.com/