18.5.23

Ερευνάται από το FBI και για ρωσική προπαγάνδα στην Ελλάδα: Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε Έλληνα υπήκοο για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας (video)

 


Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν άσκησε ποινική δίωξη την Τρίτη,16 Μαΐου, εναντίον του Ελληνα επιχειρηματία Νικόλαου Μπογονικολού (Nikolaos «Nikos» Bogonikolos) για συνωμοσία και λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, οι αμερικανικές ερευνούν και την πιθανότητα να συμμετείχε ο Μπογονικολός στη ρωσική παραπληροφόρηση στην Ελλάδα, η οποία είναι πιο έντονη παρά ποτέ τα τελευταία χρόνια.

Οι αρχές των ΗΠΑ αναζητούν τη ροή χρήματος από τη Ρωσία στην Ελλάδα, η οποία δίνεται σε πολιτικές δυνάμεις και σε ιστοσελίδες που υποστηρίζουν ανοικτά τη Μόσχα και εσχάτως την άνανδρη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας..

Σημειώνουμε ότι η αμερικανική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε τον Απρίλιο τη δίωξη εναντίον του Ρώσου επιχειρηματία Konstantin Malofeyev, “για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκατ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα”. Τα χρήματα του εν λόγω Ρώσου ολιγάρχη πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη ρωσική προπαγάνδα στην Ελλάδα.

Ο Malofeyev συνωμότησε επίσης με τον Αμερικανό υπήκοο Jack Hanick και άλλους για να μεταφέρει παράνομα ένα ποσό 10 εκατομμυρίων δολαρίων από μια τράπεζα των ΗΠΑ σε έναν επιχειρηματικό συνεργάτη του στην Ελλάδα, κατά παράβαση των κυρώσεων που εμποδίζουν τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του Malofeyev.

O Jack Hanick, προσλήφθηκε για να εργαστεί μαζί του στη λειτουργία τηλεοπτικών δικτύων στη Ρωσία και την Ελλάδα και στην προσπάθεια απόκτησης τηλεοπτικού δικτύου στη Βουλγαρία.

Μαζί με το κατηγορητήριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ένταλμα κατάσχεσης για την επένδυση του Malofeyev στις ΗΠΑ. Ο Malofeyev παραμένει ελεύθερος και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Ρωσία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο κατηγορούμενος υπήκοος της Ελλάδας φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στην κβαντική πληροφορική και τους πυρηνικούς ελέγχους για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας,

Ο Μπογονικολός, Ελληνας υπήκοος και ιδιοκτήτης της Aratos Group, συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της διευθέτησης της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρέον Πις (Breon Peace), δήλωσε σχετικά:

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς».

«Το Γραφείο μας”, τόνισε, “συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».

Ο κ. Πις ευχαρίστησε το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Justice Department’s Office of International Affairs) για τη βοήθειά του στην υπόθεση αυτή, τα γραφεία νομικών ακόλουθων του FBI στο Παρίσι και την Ολλανδία και το γραφείο ακόλουθων του Γραφείου Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ στο Παρίσι για τη βοήθειά τους στην υπόθεση αυτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαριστούν τις γαλλικές και ολλανδικές αρχές για τη βοήθειά τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Μάικλ Ντρισκόλ (Michael J. Driscoll), δήλωσε:

«Ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών με ενορχηστρωτή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους».

Ο Μάθιου Ολσεν (Matthew G. Olsen) από το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπογράμμισε τα εξής:

«Αυτές οι κατηγορίες καταδεικνύουν τη δέσμευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περιέλθει ευαίσθητη τεχνολογία στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν».

«Δεν θα ανεχθούμε όσους θα παραβιάσουν τους νόμους των ΗΠΑ για να επιτρέψουν σε αυταρχικά καθεστώτα και άλλα εχθρικά έθνη να χρησιμοποιήσουν προηγμένη τεχνολογία για να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο Μάθιου Όλσεν.

Εκτός από τον Μπογονικολό, για ξεχωριστές αλλά πανομοιότυπες υποθέσεις συνελήφθησαν στην Αριζόνα οι Ρώσοι υπήκοοι Ολεγκ Σερτζέγεβιτς Πατσούλυα (Oleg Sergeyevich Patsulya).

Επίσης, και ο Βασίλη Σερτζέγεβιτς Μπεσέντιν (Vasilii Sergeyevich Besedin) στην Καλιφόρνια, και οι Κινέζοι υπήκοοι Γουεϊμπάο Γουάνγκ (Weibao Wang) και Λίμινγκ Λι (Liμing Lee), στον Καναδά.

Ο Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατοικούσε μόνιμα στην Αθήνα, δραστηριοποιήθηκε στην Πάτρα και πριν από μερικά χρόνια είχε εμπλακεί και στον χώρο της καλαθοσφαίρισης, ως ιδιοκτήτης της Ολυμπιάδας Πατρών, την περίοδο που αγωνιζόταν στην Α1 κατηγορία.