12.5.23

Βολές Κιλιτσντάρογλου κατά Ρωσίας – Θρίλερ με δολοφονίες Τούρκων στην Γερμανία


 Ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από τις “συνωμοσίες” κατά του Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την εκλογική μάχη, μετά την φημολογία για εμπλοκή του σε ροζ βίντεο.

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, είστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το Deep Fake περιεχόμενο και τις κασέτες που κυκλοφόρησαν χθες σε αυτή τη χώρα. Εάν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε τα χέρια σας από το τουρκικό κράτος. Εμείς εξακολουθούμε να είμαστε υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας», ανέφερε στην ανάρτηση του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Προηγουμένως, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ρυθμιστής των τουρκικών εκλογών, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την κούρσα. «Αποσύρω την υποψηφιότητά μου», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του κόμματος Memleket (Πατρίδα), που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξασφάλιζε 2% έως 4% των ψήφων. Σημειώνεται ότι τόσο χθες, όσο και σήμερα, Πέμπτη (11/5), ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακύρωσε τις προεκλογικές του εμφανίσεις, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες ο Ιντζέ δέχθηκε πιέσεις για να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του, ενώ παράλληλα δέχθηκε απειλές μέσω Twitter ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο με προσωπικές του στιγμές. Από την πλευρά του, ο Ιντζέ κάνει λόγο για συνωμοσία που πηγάζει από τους γκιουλενιστές (FETO).

Υπενθυμίζεται ότι ο ανθυποψήφιός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τον κάλεσε χτες να στηρίξει τη Συμμαχία του Εθνους. «Αν θέλει ας έρθει στο τραπέζι μας, να φέρουμε μαζί την αλλαγή. Να καθαρίσουμε μαζί αυτή τη βρωμιά από την πολιτική» δήλωσε.

Θρίλερ στην Γερμανία

Την ίδια στιγμή, Τούρκοι πολίτες ήταν τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης που έγινε το πρωί σε εργοστάσιο της Mercedes κοντά στην Στουτγκάρδη, στη Γερμανία ενώ ο δράστης ήταν και αυτός Τούρκος κουρδικής καταγωγής και πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικούς κύκλους που επικαλείται η εφημερίδα Die Welt. Ασαφές παραμένει ωστόσο εάν η πράξη του είχε πολιτικό κίνητρο.

Οι τρεις άνδρες εργάζονταν στην εταιρία παροχής υπηρεσιών logistics Rhenus Automotive, η οποία συνεργάζεται με την Mercedes. Ο Μουράτ Ντ., 53 ετών, «άδειασε όλο το όπλο», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στους 44χρονους Αϊχάν Μπ. και Ετσκάν Κ., προτού ακινητοποιηθεί χωρίς να προβάλει αντίσταση από την ασφάλεια του κτιρίου. Λίγη ώρα αργότερα έφθασαν στο σημείο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, σωστικά συνεργεία και δύο ελικόπτερα. Ειδικοί ψυχολόγοι ανέλαβαν την υποστήριξη αυτοπτών μαρτύρων, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ.


Το περιστατικό συνέβη στο Factory 56, τη μονάδα παραγωγής του κορυφαίου μοντέλου της Mercedes, S-Class, η οποία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας έως το τέλος της εβδομάδας. «Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, τους συγγενείς τους και τους συναδέλφους τους», ανακοίνωσε η εταιρία και τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει φήμες περί διαπληκτισμού με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία. Το ίδιο ανέφερε και η αστυνομία. Μέχρι στιγμής, το επεισόδιο δεν έχει λάβει πολιτική προέκταση στην Τουρκία, κατά που όμως δεν μπορεί αν αποκλειστεί.

Ερντογάν

Στο μεταξύ στους Κούρδους ψηφοφόρους απευθύνεται ο Ταγίπ Ερντογάν, προσβλέποντας στην ψήφο του στις κάλπες την Κυριακή. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επισκέφθηκε χθες την πόλη Μαρντίν στα νοτιοανατολικά και σήμερα με ανάρτηση στα social media τους καλεί -αποκαλώντας τους αδέλφια- να στηρίξουν την υποψηφιότητά του λέγοντας ότι αυτός εγγυάται τα δικαιώματά τους και «κανείς δεν θα μπορέσει να απειλήσει τον Κούρδο αδελφό μου, κανείς δεν θα μπορέσει να υποθηκεύσει τη βούλησή του με την απειλή όπλου».

Οι Κούρδοι εκτιμάται ότι είναι το 15% με 20% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα δώσουν στο φιλοκουρδικό κόμμα ΗDP και σε αυτές τις εκλογές γύρω στο 12% παρότι ο ηγέτης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στις φυλακές, με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο για σχέσεις με το ΡΚΚ, σχέσεις που ουδέποτε αποδείχθηκαν και ο ίδιος διαψεύδει.

Ο Ντεμιρτάς έχει δηλώσει από τις φυλακές της Ανδριανούπολης την υποστήριξή του προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το HDP δεν κατεβάζει δικό του προεδρικό υποψήφιο προκειμένου να ενισχύσει την θέση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Ο Ερντογάν παραδοσιακά είχε την υποστήριξη μεγάλης μερίδας των Κούρδων στα πρώτα χρόνια της εξουσίας, όμως, η δίωξη του Ντεμιρτάς έχει αλλάξει την εικόνα, όπως προκύπτει και από όλες τις προεκλογικές μετρήσεις. O Κιλιτσντάρογλου έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος θα αφήσει ελεύθερο τον Ντεμιρτάς αλλά και τον επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά που είναι φυλακισμένος για τα επεισόδια γύρω από το πάρκο Γκεζί, το 2013. Ο Κιλιτσντάρογλου λέει ότι θα αποδεχθεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ανάρτηση Ερντογάν

«Αγαπητοί Κούρδοι αδελφοί… Μέχρι σήμερα, έχουμε κάνει μεγάλους αγώνες για να έχετε τα δικαιώματά σας, όπως το λευκό γάλα της μητέρας σας. Έχουμε καταβάλει πολύ σοβαρές προσπάθειες ώστε οι μητέρες να μην κλαίνε και η φωτιά να μην πέφτει στις καρδιές τους. Είστε αδιάψευστοι μάρτυρες των ειλικρινών προσπαθειών μας. Γνωρίζετε πολύ καλά πόσες δυσκολίες έχουμε ξεπεράσει και ποιες παγίδες είχαμε μπροστά μας. Φυσικά, είχαμε και αδυναμίες, ωστόσο, αυτό που φέραμε στην Τουρκία στον τομέα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών είναι προφανές.

»Ασφαλώς δεν θα επιτρέψουμε οπισθοδρόμηση. Όποιος προσπαθήσει να αναβιώσει την παλιά Τουρκία υπό την απειλή της τρομοκρατίας θα μας βρει μπροστά του. Όποιος βάλει όπλα στα χέρια παιδιών Κούρδων και προσπαθήσει να πυροβολήσει τους στρατιώτες, την αστυνομία και το λαό μας, θα μας βρει μπροστά τους. Όποιος προσπαθήσει να φέρει το έθνος μας σε σύγκρουση θα μας βρει απέναντί του. Όποιος προσπαθήσει να καταπατήσει τα δικαιώματά σας θα βρει τον Ταγίπ Ερντογάν μπροστά του και θα βρει τη Ρεπουμπλικανική Συμμαχία.

»Οι μητέρες σε αυτή τη χώρα δεν θα κλάψουν ξανά… Κανείς δεν θα μπορέσει να βγάλει τα παιδιά μας στα βουνά με τη βία… Το σκοτάδι του τρόμου δεν θα πέσει στις πόλεις μας με τη νύχτα… Κανείς δεν θα μπορεί να απειλήσει τον Κούρδο αδελφό μου, κανείς δεν θα μπορεί να υποθηκεύσει τη θέλησή του υπό την απειλή όπλου! Θα εργαστούμε έως ότου η Τουρκία γίνει το πιο ελεύθερο, ειρηνικό και πλούσιο μέρος και για τα 85 εκατομμύρια κατοίκους. Θα οικοδομήσουμε τον τουρκικό αιώνα μαζί με την υποστήριξη των Κούρδων αδελφών μας».

Στην προηγούμενη ανάρτηση, χθες, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση για βρώμικες μεθοδεύσεις.

Στην χθεσινή επίσκεψή του στην πόλη Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, της οποίας οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία Κούρδοι και Άραβες, ο Ερντογάν συνοδεύονταν από τη σύζυγό του Εμινέ η οποία επίσης έκανε διθυραμβικές αναρτήσεις για τον τοπικό πληθυσμό.