20.5.23

Δύο ημέρες πριν τις ελληνικές εκλογές οι Τούρκοι χωρίζουν το Αιγαίο στα δύο- Έφριξαν με κοινή ελληνοαμερικανική άσκηση στο Μυρτώο Στο γνωστό υβριδικό πόλεμο που υλοποιούν οι Τούρκοι, για μία ακόμη φορά στοχοποιούν κοινή ελληνοαμερικανική άσκηση στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ σημαδεύουν και την ιστοσελίδα Pentapostagma.gr.

Ο τύπος της Τουρκίας αναφέρει ότι στις 20 Μαΐου έγινε γνωστό ότι θα διεξαχθεί πολυεθνική άσκηση στο Αιγαίο.

“Για την εν λόγω άσκηση, εκδόθηκε Navtex μεταξύ των νησιών Αγ Ευστράτιο και Ψαρά, δηλαδή στον 25ο μεσημβρινό, τον οποίο η Τουρκία θεωρεί ως σύνορο της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης του Αιγαίου.

Ενώ η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει μια de facto κατάσταση συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα μη στρατιωτικά νησιά στην άσκηση του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν έχει εκδηλώσει ακόμη αντίρρηση.

Αυτές οι προκλητικές ενέργειες που σημειώθηκαν η μία μετά την άλλη στο Αιγαίο θεωρούνται μέρος της άσκησης «Defender 23» του ΝΑΤΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη".

Η Defender-23 διεξάγεται σε Ευρώπη και Αφρική από τις 22 Απριλίου έως τις 23 Ιουνίου. Η άσκηση επικεντρώνεται στη στρατηγική ανάπτυξη ηπειρωτικών δυνάμεων που εδρεύουν στις ΗΠΑ στην περιοχή και στη συμμαχική διαλειτουργικότητα.

17 χώρες από 26 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. χιλιάδες μέλη του προσωπικού. Περισσότεροι από 9 χιλιάδες από αυτούς είναι προσωπικό του αμερικανικού στρατού.

Στο στόχαστρο η κοινή ελληνοαμερικανική άσκηση με ελικόπτερα AH-64A Apache

Οι γείτονες προπαγανδίζουν την ελληνοαμερικανική άσκηση που υλοποιήθηκε στις 12 Μαΐου στο Αιγαίο, ως “προκλητική εκτέλεση βολών στο θαλάσσιο τμήμα μεταξύ Πελοποννήσου και Κυκλάδων που οι Έλληνες αποκαλούν «Μυρτώο Πέλαγος».

Οι Τούρκοι πως αποκαλούν δηλαδή το Μυρτώο Πέλαγος;

Στην άσκηση συμμετείχαν και 10 ελικόπτερα AH-64D Apache Longbow της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και 5 ελικόπτερα AH-64D και AH-64A Apache της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκαν από την Βάση των Μεγάρων.

Στο πλαίσιο του σεναρίου της ασκήσεως, αναφέρθηκε ότι αμερικανικά ελικόπτερα εκτόξευσαν 15 πυραύλους αέρος-εδάφους AGM 114R Hellfire στους βράχους Καράβια της περιοχής.

“Η διάσημη ελληνική ιστοσελίδα Pentapostagma.gr ανακοίνωσε την εκτόξευση του πυραύλου με τίτλο «Μήνυμα στην Τουρκία».

Οι ακόλουθες δηλώσεις συμπεριλήφθηκαν στο άρθρο: «Η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς βασίζεται όχι μόνο στην προμήθεια οπλικών συστημάτων μεγάλης σημασίας για την άμυνά μας, αλλά και στη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, αποδέκτης των οποίων είναι η Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε άσκηση στο Μυρτώο Πέλαγος που περιελάμβανε πραγματικές βολές επιθετικών ελικοπτέρων που ανήκουν στην αμερικανική και ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Αυτή η πραγματική άσκηση βολής ήταν μια καλή ευκαιρία για να εξακριβωθεί η πολεμική ετοιμότητα της δύναμης στο σύνολό της και να βελτιωθεί περαιτέρω η διαλειτουργικότητά της με τους εταίρους της χώρας υποδοχής. Τα πλάνα των επιθετικών ελικοπτέρων των ΗΠΑ και της Ελλάδας να κάνουν ουσιαστικά πυρά κατά των βράχων έχουν βαριά και σημαντική θέση όταν θεωρείται ότι η εθνική μας κυριαρχία στα νησιά, τις βραχονησίδες και τους βράχους στο Αιγαίο αμφισβητείται από τους Τούρκους», κατέληξε το τουρκικό άρθρο.

Τους Τούρκους τους ενόχλησε σφοδρά η συμμετοχή αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων στο Αιγαίο, αφού οι ίδιοι έχουν εκφράσει στο παρελθόν φόβους δήθεν για σενάρια “ελληνοαμερικανικής επίθεσης σε τουρκικό έδαφος”.

Αυτό το ενδεχόμενο αναφέρεται από τον τύπο της γειτονικής χώρας, μόνο και μόνο για να φανατίζονται τα πλήθη στην Ανατολία, διότι δεν ισχύει, μιας και η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Όσο για την αναφορά στο Μυρτώο Πέλαγος, είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι αναφέρουν το Αιγαίο γενικά ως “ θάλασσα των νήσων” ενώ επιχειρούν να οθωμανοποιήσουν θαλάσσια και χερσαία κομμάτια της ελληνικής επικράτειας, με στόχο την ανακάλυψη ιστορικών ερεισμάτων σε κάθε πιθανή επιχείρηση ή πολεμικό επεισόδιο στο μέλλον.


https://www.pentapostagma.gr