5.5.23

Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν γεώτρηση, θα ακολουθήσουν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί: Ο Χριστοδουλίδης θα καλέσει τις εταιρείες για να συζητήσουν αξιοποίηση του αερίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, δέχθηκε αντιπροσωπεία της TOTAL, στο Παρίσι. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της εταιρείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική κ. Laurent Vivier, τον Αντιπρόεδρο για τη Βόρειο Αφρική κ. Jean Jaylet και τον ανώτατο Διευθυντή της εταιρείας για την Κύπρο κ. Romain de La Martiniere. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO
 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Την ώρα κατά την οποία η αμερικανική Chevron ξεκίνησε την επιβεβαιωτική γεώτρησή της  στο κοίτασμα Αφροδίτη του θαλασσοτεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το Παρίσι που βρισκόταν χθες εξήγγειλε τα επόμενα βήματα, τα οποία συνδέονται με την αξιοποίηση του φυσικού θαλάσσιου πλούτου της χώρας.

Επί του θέματος ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής:

  • «Τις επόμενες των ημερών θα επιδιώξω να έχω μια από κοινού συνάντηση με όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δούμε κατά πόσο μπορούν να υπάρξουν συνέργειες, να υπάρξουν συνεργασίες, οι οποίες στόχο θα έχουν την αξιοποίηση των διαθέσιμων αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, πρώτα στην εσωτερική αγορά και ακολούθως για εξαγωγή στην Ευρώπη. Και είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει πολύ σύντομα να πάρουμε αποφάσεις».

Πρόκειται για μια εξαγγελία, που αφορά την πραγματοποίηση ενός σημαντικού άλματος σε σχέση με την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενός προγράμματος, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση εφαρμογής του.

Την ίδια ώρα με τις εξαγγελίες, ο Πρόεδρος δέχθηκε χθες  αντιπροσωπεία της TOTAL, στο Παρίσι και συζήτησαν  τους μελλοντικούς χειρισμούς της εταιρείας, τα αδειοδοτημένα οικόπεδα εντός της ΑΟΖ. Η γαλλική εταιρεία θα είναι η επόμενη, η οποία θα προχωρήσει σε γεώτρηση.

Το «Αφροδίτη»

Το σημαντικό είναι ότι η Chevron  έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση του φρεατίου αξιολόγησης Α3 στο θαλασσοτεμάχιο  12. Η γεώτρηση διεξάγεται από το γεωτρύπανο Stena Forth, το οποίο μόλις ολοκλήρωσε τις εργασίες στη σημαντική εύρεση αερίου Nargis της Chevron στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τη NewMed  η επιβεβαιωτική γεώτρηση στην Αφροδίτη αναμένεται να κοστίσει περίπου 106 εκατομμύρια δολάρια. Η Chevron αρνήθηκε, πάντως, να απαντήσει σε ερωτήσεις του Upstream σχετικά με το εάν η επιχείρηση γεώτρησης Αφροδίτη έχει επηρεαστεί από πιθανές τουρκικές ναυτικές επιχειρήσεις.

Όπως συναφώς είναι γνωστό, η Αφροδίτη βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της κυπριακής ΑΟΖ και εκτείνεται επίσης στην άδεια Yishai στα ισραηλινά ύδατα.

Σημειώνεται ακόμη ότι Λευκωσία και Τελ Αβίβ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στη φόρμουλα υπολογισμού του μερίσματος που δικαιούται το Ισραήλ, από την επέκταση της «Αφροδίτης», στο ισραηλινό κοίτασμα «Ισάι». Αν και οι συζητήσεις συνεχίζονται το ενδεχόμενο συμφωνίας φαίνεται να καθυστερεί λόγω των απαιτήσεων του Ισραήλ.

Σε σχέση με την γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας η σχετική NAVTEX, που εκδόθηκε ισχύει μέχρι τις 27 Ιουλίου 2023.

https://hellasjournal.com/