14.5.23

Προπαγάνδα Ερντογάν καταγγέλλει η πλευρά Κιλιτσντάρογλου που επιμένει: Εμείς θα είμαστε οι νικητές

 

Αντικρουόμενα αποτελέσματα και εκτιμήσεις δίνουν από τη μία πλευρά τα φιλοκυβερνητικά δίκτυα στην Τουρκία και από την άλλη το επιτελείο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, γεγονός που πυροδοτεί ήδη καταγγελίες κατά του Ερντογάν για χειραγώγηση της ροής των αποτελεσμάτων μέσω Anaduolu, από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα περί τις 8 το απόγευμα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Προηγούμαστε».

Το επιτελείο Κιλιτσντάρογλου, κάνει λόγο για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων από το Anadolu.

Συνεργάτες του Κιλιτσντάρογλου υποστηρίζουν μάλιστα ότι με καταμετρημένο το 26% το κόμμα της αντιπολίτευσης, προηγείται κατά μία μονάδα, ενώ και ο Ιμάμογλου με δηλώσεις του αμφισβητεί την εικόνα που προσπαθούν να πλασάρουν τα φιλοκυβερνητικα ΜΜΕ.

Το επιτελείο των Κεμαλιστών διαμηνύει επίσης πως ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται και στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον,  τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά

Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι διαβλέπει μια θετική εικόνα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια συνεχής πτωτική τάση του Ερντογάν προς το 50%, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τα αρχικά ποσοστά τα οποία μεταδόθηκαν και δείχνει επίσης ότι το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να φτιάξει κλίμα για τους οπαδούς του.

Στις 8.18′ ώρα Ελλάδας σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα το ποσοστό του Ερντογάν είχε πέσει στο 52,12% και του Κιλιτσντάρογλου είχε ανέβει στο 42,01%.

Λίγο νωρίτερα πάντως και με βάση τα μεταδιδόμενα από το Υπ. Εσωτερικών αποτελέσματα ο Ερντογάν είχε 53% (9.745.871 ψήφους) ενώ το ποσοστό του Κιλιτσντάρογλου ήταν στο 40%. (7.543473 ψήφοι)

Το ποσοστό ενσωμάτωσης είναι άνω του 30%.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ανώτατης εκλογικής αρχής της Τουρκίας ήρε την απαγόρευση μετάδοσης αποτελεσμάτων των τουρκικών εκλογών και τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ξεκίνησαν να μεταδίδουν εκλογικά αποτελέσματα με βάση ένα μικρό ποσοστό καταμέτρησης ψήφων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, το αρχηγείο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη έχει αρχίσει να γεμίζει με κόσμο, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Τουρκία. Οι ψηφοφόροι του κρατούν σημαίες και κομποσκοίνια, αφού το μουσουλμανικό αίσθημα είναι πολύ έντονο. Μάλιστα, σε αυτό το κτίριο, βρίσκεται και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Σχετικά με την αιφνίδια και απροσδόκητη μετάβαση του Τούρκου προέδρου στην Άγκυρα, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει ότι ήδη από τις 16:30 έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν το μπαλκόνι, από το οποίο πρόκειται ο Ερντογάν να βγάλει τον προεδρικό του λόγο.

Αναλυτικά αποτελέσματα

Ακόμη και με τα επίσημα αποτελέσματα την ενσωμάτωση των οποίων αμφισβητεί η αντιπολίτευση καθίσταται σαφές ότι κάθε λεπτό που περνά η διαφορά μικραίνει και κυρίως ο Ερντογάν οδεύει σε ποσοστό κάτω του 50% κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

Κωνσταντινούπολη

 

Σμύρνη

Συνολικά από τα έως αυτή τη στιγμή αποτελέσματα είναι σαφές ότι υπάρχουν δυο διαφορετικές Τουρκίες.

Τα παράλια, η ανατολική Τουρκία και ειδικότερα τα μέρη στα οποία υπάρχει έντονο το Κουρδικό στοιχείο και η περιοχή της ανατολικής Θράκης είναι προφανές ότι καταψηφίζει τον Ερντογάν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της κεντρικής Τουρκίας, ο απερχόμενος πρόεδρος κρατάει σημαντικές δυνάμεις.