11.4.23

Τούρκος πολιτικός ξεμπροστιάζει τα UAV του Ταγίπ-Μπέη- "Φούμαρα" τα επιτεύγματα της τουρκικής βιομηχανίας

 

Οπρόεδρος του τουρκικού κόμματος Saadet, Τεμέλ Κραμολάογλου, επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο ΡΝ. Ερντογάν στοχεύοντας στα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα όλων των τύπων που παράγουν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τα τουρκικά επιτεύγματα που πραγματοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ως «ιστορίες».

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Cumhuriyet, η οποία είναι γνωστή για την εγγύτητά της με το κεμαλικό κόμμα (CHP), ο Καραμολάογλου  ισχυρίστηκε ότι τα τουρκικής “κατασκευής” επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα που αναπτύχθηκαν με την τουρκική τεχνολογία, δεν ήταν εξοπλισμένα με εγχώριους κινητήρες.

Ο Τούρκος πολιτικός ανέφερε ότι τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκαν υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν είναι «όλα ιστορίες».

«Όλα όσα υποτίθεται ότι κατασκευάσαμε στην αμυντική βιομηχανία, είναι όλα ιστορίες. Κατασκευάστηκαν τα UAV, αλλά αυτή δεν είναι η επιτυχία του Ταγίπ Μπέη, αλλά η επιτυχία αυτών που έφτιαξαν αυτά τα συστήματα. Είναι όμως αεροσκάφη μας, πού είναι η μηχανή τους;

Το κράτος έχει εργοστάσιο κινητήρων τζετ στο Εσκισεχίρ. Κανένα όμως κινητήρας δεν έχει τοποθετηθεί σε αεροσκάφη μας ή ελικόπτερα», είπε ο ίδιος προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών των ισλαμιστών του ΑΚΡ.

Αυτό σημαίνει ότι το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Τουρκία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, κάτι που θα συμβεί σίγουρα σε οποιοδήποτε νταηλίκι των Τούρκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μετά και την χθεσινή αναφορά του Ερντογάν και πάλι στην " Γαλάζια Πατρίδα".   

Πρόκειται για μια παραδοχή που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού οι Τούρκοι δεν έχουν κατασκευάσει κινητήρα ικανό για τα επιτεύγματα τους, όχι μόνο στον αέρα, αλλά ούτε στην στεριά με τα περιβόητα άρματα μάχης ALTAY, και άλλα συστήματα.

Και πως θα μπορούσαν άλλωστε αφού η κατασκευή κινητήρα είναι μια περίπλοκη και επίπονη διαδικασία πολλών ετών, ενώ είναι γνωστό ότι ολόκληρη Κίνα, αντιγράφει ακόμα τους ρωσικούς κινητήρες  για τα μαχητικά της.

Λίγες χώρες στον κόσμο ανήκουν στο κλειστό Κλαμπ των χωρών που κατασκευάζουν αυτόχθονες κινητήρες 100%, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Ιαπωνία.

Για τον λόγο αυτόν οι Τούρκοι πλεύρισαν και την Βρετανία ώστε να τους βοηθήσει σχετικά με την συμπαραγωγή κινητήρα για το μαχητικό τους TFX, αν βέβαια δώσουν το πράσινο φως οι ΗΠΑ, κάτι που δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η γειτονική χώρα δεν κάνει μεγάλες προσπάθειες να γίνει κατασκευάστρια χώρα, και αυτό οφείλει να μας προβληματίσει πολύ εδώ στην χώρα μας.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία, τουλάχιστον σε τομείς που μπορούμε, όπως την δημιουργία μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, αλλά και μικρών σκαφών για το Πολεμικό Ναυτικό, τουλάχιστον για αρχή.

Επίσης, η χώρα μας θα μπορούσε κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να παράξει το δικό της αυτόματο τυφέκιο, αλλά και άλλα συστήματα που δεν έχουν περίπλοκες τεχνολογίες.

https://www.pentapostagma.gr