22.4.23

Τι σημαίνει για τον Κ.Μητσοτάκη το «κόκκινο» της S&P για επενδυτική βαθμίδα: Οι ΗΠΑ δεν τον θεωρούν «απαραίτητο»

 

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος | email: andreopoulos@pronews.gr

Ως πολιτική ήττα για τον Κ.Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι η S&P δεν αναβάθμισε την Ελλάδα αλλά διατήρησε την αξιολόγηση ΒΒ+ προχωρώντας μόνο σε μεταβολή των προοπτικών του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικές από σταθερές.

Ο Κ.Μητσοτάκης ποντάριζε πάρα πολλά στην αμερικανική «βοήθεια» για να παρουσιάσει προεκλογικά το νέο του πολιτικό αφήγημα περί «οικονομικού θαύματος που θα πρέπει να συνεχιστεί».

Έτσι ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται ακόμα η ελληνική οικονομία σύμφωνα με την αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor’s.

Όσον αφορά στην επιστροφή της χώρας  στην επενδυτική βαθμίδα παραπέμπεται από τον οίκο Standard & Poor’s σε χρόνο μετά τις εκλογές, προκειμένου να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και να υπάρχει νέα κυβέρνηση, με νωπή τη λαϊκή εντολή, στη χώρα.

Με βάση λοιπόν τους ισχυρισμούς του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε συνδέσει την παραμονή του στην εξουσία με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Standard & Poor’s δεν δείχνει να πιστεύει ότι ο νυν πρωθυπουργός θα παραμείνει στη θέση του.

Αντίθετα, οι Αμερικανοί (όποιος πιστεύει ότι οι οικονομικοί οίκοι είναι ανεξάρτητοι και δεν εφαρμόζουν πολιτικές είναι τουλάχιστον αδαής) με έντεχνο τρόπο τράβηξαν το «χαλί» στον Κ.Μητσοτάκη καθώς η μεταβολή της προοπτικής του ελληνικού αξιόχρεου σε «θετική», δείχνει ότι δεν είναι απαραίτητη η πολιτική παρουσία του Κ.Μητσοτάκη σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί μια χαρά θα ταιριάξουν και με οποιονδήποτε άλλον είναι πρωθυπουργός.

Αυτό είναι το χθεσινό μήνυμα για όποιον δεν το κατάλαβε.

Έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι με την υπερφορολόγηση των πολιτών μέσω του ΦΠΑ (24% σε ότι αγοράζουμε άπαντες) και του ΕΦΚ στα καύσιμα (τα οποία είναι σταθερά τα πιο ακριβά στην Ευρώπη) ανακοίνωσε χθες πλεόνασμα 0,1% την στιγμή μάλιστα που η χώρα βιώνει πάλι ελεγχόμενη πτώχευση, καθώς χρωστάει 400 δισ. ευρώ.

Έτσι λοιπόν ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat ανακοινώνουν πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,1% του ΑΕΠ ή 273 εκατ. ευρώ για το 2022, σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση στοιχείων, ενώ η πρόβλεψη έκανε λόγο για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% με βάση τον προϋπολογισμό του 2023.

Προσπάθησαν λοιπόν να το παρουσιάσουν προεκλογικά ως κάποια μεγάλη οικονομική επιτυχία της κυβέρνησης.

 Το πλεόνασμα αυτό όμως δεν προέκυψε από κάποια «μαγική» κυβερνητική κίνηση αλλά από τον «φονικό» για τους Έλληνες πληθωρισμό που τους χτυπάει ανελέητα εδώ και δύο χρόνια με αποτέλεσμα να φοβούνται να πάνε ακόμα και στο σουπερμάρκετ.

Και εξηγούμε: Με ΦΠΑ 24% σε κάθε αγορά προϊόντος και με τον διαρκή πληθωρισμό να έχει εκτινάξει τις τιμές τι προκύπτει; Τεράστια έσοδα για το κράτος.

Με τις τιμές των καυσίμων να είναι μονίμως στην περιοχή των 2 ευρώ περίπου (με τάση να το ξεπεράσουν πάλι) ενώ πριν δύο χρόνια ήταν στο 1,5 με 1,6 και με δεδομένο ότι ο Ειδικός Φόρος Καυσίμων αποτελεί το 60% της συνολικής τιμής του προϊόντος, τι προκύπτει; Επίσης τεράστια έσοδα για το κράτος.

Έτσι προέκυψε το πλεόνασμα της κυβέρνησης. Οι πολίτες το πέτυχαν πληρώνοντας πολύ ακριβά το δικαίωμά τους να… υπάρχουν και να εργάζονται.

Τώρα τι σημαίνει αυτό το πλεόνασμα; Επί του πρακτέου τίποτε.

 Το 0,1% προκύπτει από τους φόρους των Ελλήνων σε μία χώρα που δεν παράγει τίποτε, χρωστάει όπως είπαμε 400 δισεκατομμύρια ευρώ και επιβιώνει γιατί υπογράφει η ΕΚΤ για λογαριασμό μας μέχρι στιγμής.

50 δισ. ευρώ έχει δανειστεί η χώρα μόνο την τελευταία 4ετία!

Σε μία νέα κρίση που θα βιώσει ο ελληνικός λαός και η οικονομία του πως θα ανταπεξέλθει;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με κατεστραμμένη παραγωγική βάση, με ένα δυσβάσταχτο συναλλαγματικό χρέος, που σημαίνει ότι με το πρώτο αεράκι που θα φυσήξει στην διεθνή οικονομική σκηνή αυτή η χώρα θα πάθει πνευμονία. Διότι δεν έχει συντελεστές ισχύος.

Αυτή την στιγμή στην χώρα υπάρχουν μόνο υπηρεσίες και Δημόσιο.

Επιμέλεια αναρτήσεως στηνEfenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη