7.4.23

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "S-300 στην Ουκρανία μόνο στην περίπτωση που πρώτα εγκατασταθούν Patriot ή άλλο δυτικό σύστημα αεράμυνας στην Ελλάδα… .

  Από το συνεργάτη μας  κ. Αντώνη Αντωνά

Οι S300 αφήνουν πίσω τους μια ιστορία ηττοπάθειας και επαίσχυντων υποχωρήσεων του τότε Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη έναντι των απειλών και εκβιασμών των Τούρκων... Μια από τις μελανές σελίδες μας ...
Για την ιστορία ...

1998. ΚΥΠΡΙΑΚΟΙ - ΡΩΣΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ S 300
Αντί στην Κύπρο, κατέληξαν στην Κρήτη
Οι πύραυλοι S-300 παραδόθηκαν τελικά προς ενταφιασμό στην Κρήτη, για να μαρτυρούν τον εξευτελισμό μιας ηρωικής πρωτοβουλίας του Κληρίδη για τη σωτηρία της Κύπρου. Ο ΥΠΑΜ Γ. Ομήρου, προς μεγάλη του τιμή, παραιτήθηκε τότε μετά τη σύσκεψη των Αθηνών, πνέοντας μένεα κατά Σημίτη.
Η στάση του κ. Σημίτη στο Κυπριακό και οι S-300.
Ο Κ. Σημίτης προσπάθησε να πείσει τον Γ. Κληρίδη να ακυρώσει την παραγγελία και αφού δεν τον έπεισε τελικά ο ίδιος αποφάσισε με την συνδρομή των Αγγλοαμερικανών να μεταφερθούν οι πύραυλοι στην Κρήτη. Με τη στάση του αυτή προκαλεί μίνι κρίση στις σχέσεις της Αθήνας – Λευκωσίας την 27η Νοεμβρίου 1998 στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου με βάση μαρτυρία του τότε υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου και Υφυπουργού Π. Κόυρου, οι οποίοι συμμετείχαν, ειπώθηκαν βαριές κουβέντες.
Καταθέτω ενδεικτικό απόσπασμα του διαλόγου…. Κληρίδη-Σημίτη, προς εξαγωγή συμπερασμάτων...(Στο τέλος)
.....Πρωθυπουργός Σημίτης:
Πληροφορούμαι ότι τα οχήματα που θα μεταφέρουν το πυραυλικό σύστημα, έχουν μήκος 100 μέτρων.....!!!!! Πώς θα ανέβουν τους στενούς και δύσβατους ορεινούς δρόμους του Τροόδους;!!! Προφάσεις εν αμρτίες ....
( Άγνωστο ποιος λανθασμένα πληροφόρησε τον κ. Σημίτη, ότι οι πύραυλοι επρόκειτο να εγκατασταθούν στο Τρόοδος…. Που κ. Σημίτη στην φωλιά των Άγγλων, οι οποίοι διαθέτουν το ισχυρότερο ραντάρ του κόσμου μέσω του οποίου θα μπορούσαν να αποσυντονίσουν τους πυραύλους; Το 1974 μέσω αυτού βοήθησαν παντοιοτρόπως τους Τούρκους εισβολείς! )
Και τι θα συμβεί αν οι Τούρκοι στείλουν αεροπλάνα για υπερπτήσεις πάνω από τη Λευκωσία;
Πρόεδρος Κληρίδης: Θα τους καταγγείλουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός σας;
Πρόεδρος Κληρίδης: Θα το αντέξουμε. Η οικονομία μας είναι ισχυρή.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Και αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε κάποιας μορφής χερσαία επιχείρηση, για να καταλάβουν εδάφη; Τι θα γίνει;
Πρόεδρος Κληρίδης: Θα γίνει πόλεμος!
Ο Σημίτης άκουσε με έκπληξη και έκδηλη ταραχή τη χωρίς δισταγμούς αναφορά του Κληρίδη για πόλεμο και περιορίστηκε να αναφωνήσει επαναλαμβάνοντας δις το ερώτημα: «πόλεμος; πόλεμος;».
Ο αείμνηστος Πρόεδρος της μικρής Κύπρου, προς τιμή του μεταξύ πολέμου και και ντροπιαστικής υποχώρησης, ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ, αλλά οι ισχυρότεροι αποφάσισαν και διέταξαν οι πύραυλοι που θα ήταν χρήσιμοι για την άμυνα της δοκιμαζόμενης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, να μεταφερθούν στην Κρήτη…. Τα ίδια συνέβησαν παλαιότερα και με τους πυραύλους S166O, που την ευθύνη ματαίωσης της άφιξης των πυραύλων το 1965, ανέλαβε τότε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πέτρος Γαρουφαλιάς, ο οποίος τελικά παρενέβη και παρεμπόδισε την εισαγωγή τους στην Κύπρο κι έτσι το πλοίο που τους μετέφερε επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια άπρακτο λίγες ημέρες αργότερα, Απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας  από Χούντα, Δεκ. 1967 ; Και το 1974, προδοσία της Κύπρου και ΕΑΛΩ....;!!! .κλπ, κλπ...
Αν μη τι άλλο ας ευχόμαστε ότι θα αντικατασταθούν οι "κυπριακοί" S300 με παρόμοιο οπλικό σύστημα, που θα καλύπτει και το Αιγαίο και την Ελληνική Κύπρο.

Α. Αντωνάς, αδελφός εθνομάρτυρα από κατεχόμενη Αγία Καρπασία, γη  Αγίων και ηρώων.