30.4.23

Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ: Τα ρωσικά S-300 "εξαπατούν” τα μαχητικά F-35!

 Μέχρι το 2030 αναμένεται ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα έχουν περισσότερα από 400 F-35 σταθμευμένα σε όλη την Ευρώπη - Το αεροσκάφος θεωρείται ως ο «κυβερνήτης» κάθε επακόλουθης σύγκρουσης στην περιοχή

Από τους πρώτους μήνες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα μαχητικά stealth F-35 Lightning II περιπολούν τον εναέριο χώρο πάνω από την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Αυτά τα μαχητικά υποτίθεται ότι, απαιτείται να συλλέγουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες εκτός από τις δηλωμένες αποστολές αστυνόμευσης αεροσκαφών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μας φέρνει ενδιαφέρουσες ιστορίες από ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτόν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν και η Ουκρανία δεν λαμβάνει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, είναι αυτοφυής στον πόλεμο. Ειδικά στον τομέα των στρατιωτικών πληροφοριών και συλλογής δεδομένων. Δεδομένα που χρησιμοποιούνται και από τα δύο μέρη.

Το F-35 είναι κατασκευασμένο για να εξουδετερώσει και να εξαλείψει τις αντιαεροπορικές άμυνες, που θα μπορούσαν να καταρρίψουν αεροσκάφη του συνασπισμού και να εμποδίσουν άλλα αεροσκάφη να φτάσουν σε εχθρικό έδαφος. Επίσης, απορροφούν την ηλεκτρική ακτινοβολία από τα γύρω ραντάρ, για να δημιουργήσουν μια ακριβή εικόνα των φιλικών και εχθρικών δυνάμεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Πτέρυγας Μάχης 388 που σταθμεύει στην Γερμανία, Σμήναρχο Κρεγκ Άντρλε, οι αεροπόροι παρατήρησαν αυτούς τους κινδύνους στο Καλίνινγκραντ, μια ρωσική επικράτεια που βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία. Τοποθεσίες πυραύλων εδάφους-αέρος βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τα F-35, τα οποία στη συνέχεια ενημέρωσαν τη συμμαχία.

Τα F-35 παρακολουθούσαν πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία και στο Καλίνινγκραντ, έναν ρωσικό θύλακα που συνορεύει με τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ με την Πολωνία. Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι, το F-35 συγκέντρωσε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για να τις διαβιβάσει στην Ουκρανία.

Επειδή κάποιο στρατιωτικό υλικό, όπως τα συστήματα αεράμυνας, μπορεί να κρύψει  την παρουσία του στο πεδίο, το F-35 δεν μπορούσε πάντα να αναγνωρίσει αυτό το στρατιωτικό υλικό καθ' όλη τη διάρκεια των αποστολών. Ο Άντρλε αναφέρει ότι, ένα παράδειγμα αφορά τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς S-300.

Ισχυρίστηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και αφού οι πληροφορίες είχαν καθορίσει τι και πού βρισκόταν το σύστημα πυραύλων, το μαχητικό αεροσκάφος δεν  το αναγνώριζε ως S-300 επειδή φαινόταν να λειτουργεί με τρόπο που ήταν ξένο προς τις ΗΠΑ.

https://www.pentapostagma.gr