12.4.23

«Στάχτη» κρίσιμες εγκαταστάσεις Ουκρανών στο Χάρκοβο-Το ΝΑΤΟ αργεί σκόπιμα την παράδοση Patriot & SAMP/T λόγω φονικών ρωσικών βομβών

 

Το διοικητικό κέντρο που χτυπήθηκε αποτελούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή, ενώ συντόνιζε όλες τις επιχειρήσεις στην κατεύθυνση του Χαρκόβου

Σύμφωνα με νέες αναφορές, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν βιάζονται να στείλουν συστήματα αεράμυνας τύπου Patriot και SAMP/T στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος της διοίκησης της αεροπορίας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Γιούρι Ιγκνάτ, δήλωσε πως τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot και SAMP/T που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γαλλία θα φτάσουν σύντομα στην ουκρανική επικράτεια. Σημείωσε επίσης πως στο σύντομο μέλλον θα φτάσουν στην χώρα και άλλα συστήματα που υποσχέθηκαν χώρες, όπως το NASAMS και το IRIS-T. Όπως και να έχει όμως, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ λέγεται πως καθυστερούν σκόπιμα την παράδοση αυτών των όπλων, αφού σύμφωνα με ρωσικές αναφορές γνωρίζουν πολύ καλά πως δεκάδες ρωσικές βόμβες είναι αρκετές για να τα καταστρέψουν ολοκληρωτικά.

Προηγουμένως, το αμερικανικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία ως μέρος ενός νέου πακέτου. Η νέα αυτή αποστολή θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για τους Patriot και για τα πυραυλικά συστήματα επιφάνειας-αέρος τύπου NASAMS. Παράλληλα θα δοθούν βλήματα για τους πολλαπλούς εκτοξευτές HIMARS και πυρομαχικά για άρματα μάχης, μαζί με βλήματα πυροβολικού και όπλα κατά drones.

«Η βοήθεια είναι μέρος της δυτικής υποστήριξης της Ουκρανίας στο πλαίσιο των εν εξελίξει συρράξεων, αλλά από ότι φαίνεται ούτε οι ίδιοι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν πιστεύουν στην επιτυχημένη χρήση αυτών των νέων όπλων» ανέφερε η ρωσική Avia-pro.

Ρωσικά Πλήγματα Κατέστρεψαν την Μεγαλύτερη Συγκέντρωση Ουκρανικών Στρατευμάτων

Σύμφωνα με ξεχωριστή δημοσίευση της ίδιας σελίδας, τα κεντρικά των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, τα οποία διοικούσαν μία ομάδα στρατευμάτων στην κατεύθυνση του Χαρκόβου, καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου άμυνας, ο υπολοχαγός-στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ ανέφερε τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Μόσχας στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε πως το προηγμένο διοικητικό κέντρο της επιχειρησιακής ομάδας του Χαρκόβου καταστράφηκε. Από το σημείο αυτό συντονίζονταν όλες οι επιθέσεις των Ουκρανών στο Λουγκάνσκ.

Αναφέρθηκε επίσης πως εξουδετερώθηκαν δύο αποθήκες με πυραυλικά και πυροβολικά όπλα των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στο Orekhov και στο Βουχλεντάρ. Αυτές οι υποδομές άνηκαν στην 102η Ταξιαρχία Εδαφικής Άμυνας και στην 72η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία. 


Επιπρόσθετα, στην περιοχή του Κουπιάνσκ του Χαρκόβου οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας κατάφεραν να εξουδετερώσουν δύο ουκρανικές ομάδες σαμποτάζ και αναγνώρισης, ενώ εμπόδισαν επιχειρήσεις τριών άλλων μονάδων του Κιέβου. 

Τέλος, οι Ρώσοι ανέφεραν το χτύπημα μίας αποθήκης καυσίμου στην περιοχή της Ζαπορίζια, όπου 70 τόνοι καυσίμου των Ουκρανών βρίσκονταν αποθηκευμένοι. Αυτή η ποσότητα λέγεται ότι σκοπεύονταν για χρήση από την ομάδα των Ουκρανών που επιχειρεί στην περιοχή του Ντονιέτσκ

https://www.pentapostagma.gr