5.4.23

Τουρκική «μπαμπεσιά» με κλοπή και αντιγραφή ρωσικού πανίσχυρου συστήματος Pantsir-Μόνο σασί άλλαξαν οι Τούρκοι!

 

Όταν έμαθε για την τουρκική απόκτηση του συστήματος, η Μόσχα φοβόταν για μεταφορά πληροφοριών σε όλο το ΝΑΤΟ!

Οι Τούρκοι αποκάλυψαν το σχέδιο του εγχώριας παραγωγής αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματός τους, το οποίο αποτελεί αντιγραφή του ρωσικού συστήματος αεράμυνας Pantsir-S1.

Αφότου ο τουρκικός στρατός έλαβε τον έλεγχο ενός αντιαεροπορικού πυραυλικού και οπλικού συστήματος τύπου Pantsir-S1 στην Λιβύη, έγινε γνωστό πως η τουρκική εταιρεία Aselsan αντέγραψε τον σχεδιασμό του ρωσικού όπλου και πως τώρα αναπτύσσει το δικό της παρόμοιο σύστημα αεράμυνας.

Στις φωτογραφίες μπορούμε να δούμε το σχέδιο του αποκαλούμενου ZRPK της εταιρείας Aselsan των Τούρκων. Αν και διαφέρει το σασί, κρίνοντας από τον οπλισμό και την διάταξη διάφορων στοιχείων, η συστοιχία είναι σχεδόν ολόιδια με το σύστημα ρωσικού σχεδιασμού. Να μην μιλήσουμε για το παρόμοιο ραντάρ, την παρουσία ενός πυροβόλου και πυραύλων αέρος-αέρος.

Το τουρκικό σύστημα περιλαμβάνει το ραντάρ ελέγχου πυρός AKR, το οποίο λένε πως ανέπτυξε η Aselsan και επιδεικνύει εμβέλεια 80 χιλιομέτρων. Υπάρχουν τέσσερα ραντάρ κατηγορίας AESA (Active Phased Array) εγκατεστημένα στο ZRPK, και τα τέσσερα εκ των οποίων χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση στόχων.

Το τουρκικό σύστημα χρησιμοποιεί τους πυραύλους αέρος-αέρος πέρα οπτικού βεληνεκούς τύπου GÖKDOĞAN (κατηγορία BVRAAM). Οι πύραυλοι αυτοί αναπτύχθηκαν από την TÜBİTAK-SAGE και σύμφωνα με τους Τούρκους είναι σχεδιασμένοι να χτυπούν στόχους εκτός οπτικού πεδίου. Είναι μέρος του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος ZRPK, για το οποίο παρέχουν προστασία έναντι εναέριων στόχων.

Εκτός από τους πυραύλους, το ZRPK φαίνεται να είναι εξοπλισμένο με ένα οπλικό σύστημα πολλαπλού σκοπού διαμετρήματος 35 χιλιοστών τύπου GÖKER. Το σχέδιο αναφέρει πως τα βλήματα μπορούν να προγραμματιστούν να πυροδοτηθούν οποιαδήποτε χρονική στιγμή και για αυτό ίσως αποδειχτούν αποτελεσματικά και εναντίον drones σε κοντινή απόσταση.

Το Υπόβαθρο

Σχεδόν δύο χρόνια πριν, τον Μάιο του 2020, μάθαμε πως οι τουρκικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να αποκτήσουν ένα ρωσικής παραγωγής σύστημα τύπου Pantsir-S στην Λιβύη.

Ρώσοι στρατιωτικοί και εμπειρογνώμονες είχαν δηλώσει τότε πως όλα τα έγγραφα του συστήματος μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, όπου εκεί οι Τούρκοι θα συνέχιζαν με πλήρη μελέτη της συστοιχίας. 

https://www.pentapostagma.gr/